Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέρκελ: «Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στις ΗΠΑ»


«Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στην υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών» προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια τάξη και η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να πάρει στα χέρια της την τύχη της. Με τη δήλωση αυτή, την οποία έκανε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνένευξης Τύπου που δίνει κάθε χρόνο πριν την έναρξη των θερινών της διακοπών, η Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε το ρήγμα που έχει προκληθεί στις διατλαντικές σχέσεις, καθώς οι πάλαι ποτέ εταίροι έχουν μετατραπεί σε ανταγωνιστές.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αρχές μας, το σύνηθες πλαίσιος συνεργασίας μας, δέχονται ισχυρότατες πιέσεις αυτή την περίοδο», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι διατλαντικές σχέσεις είναι κρίσιμες και θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωσή τους.

Στην πράξη, η Μέρκελ δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει τόσο αυτά που η ίδια έχει δηλώσει στο παρελθόν όσο και τα όσα είχε πει στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της. Η ΕΕ «δεν μπορεί πλέον να βασίζεται απολύτως στον Λευκό Οίκο», ισχυρίστηκε ο Χέικο Μάας μιλώντας στον όμιλο Funke και απαντώντας στην προηγούμενη δήλωση του Τραμπ ότι η ΕΕ είναι «εχθρός των ΗΠΑ». Όπως τόνισε, μάλιστα, η δήλωση αυτή «δυστυχώς αποδεικνύει πόσο μεγάλος και δύσβατος έχει γίνει ο πολιτικός Ατλαντικός από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την εξουσία».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Μέρκελ επικρότησε τόσο την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, καθώς και τη πρόσκληση Τραμπ στον Πούτιν για να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο. Επίσης, δήλωσε ευτυχής που ακόμη και μια μικρή χώρα όπως το Μαυροβούνιο ανήκει στο ΝΑΤΟ, για να προσθέσει πως οι κανόνες της Συμμαχίας ισχύουν κανονικά και γι' αυτήν -απαντώντας, έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, στην αιχμή του Τραμπ ότι εάν το ΝΑΤΟ υποχρεωνόταν να υπερασπίσει το Μαυροβούνιο απέναντι σε ενδεχόμενη εισβολή (από τη Ρωσία, προφανώς...), τότε θα προκαλούνταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σιγά μην παραιτηθώ!

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε και για την διαπάλη που έχει ξεσπάσει εντός της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών και Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, καθώς και για το ενδεχόμενο αυτή να την αναγκάσει σε παραίτηση. «Όχι, όχι», απάντησε σε κατηγορηματικό τόνο, στέλνοντας το μήνυμα ότι παρά τα προβλήματα, σκοπεύει να εξαντλήσει την τέταρτη συνεχόμενη θητεία της, που ολοκληρώνεται το 2021.

Όσον αφορά στις επικείμενες διακοπές της και την ερώτηση που της τέθηκε εάν θα προτιμούσε να τη συνοδεύει σε αυτές ο Τραμπ, ο Πούτιν ή ο Ζέεχοφερ, επέλεξε την εξής απάντηση: «Η συγκεκριμένη ερώτηση για τις διακοπές μου δεν υφίσταται όσο με αφορά. Οι διακοπές είναι διακοπές».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]