Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αφοπλίζει τον Κοτζιά στα Ελληνορωσικά


Του Γιάννη Σιδέρη

Έντονη ατμόσφαιρα επικράτησε χθες, κατά την έκτακτη συνάντηση Τσίπρα- Κοτζιά στο μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την ελληνορωσική κρίση. Ως αποτέλεσμα είχε ο Πρωθυπουργός να διαμηνύσει στον υπουργό Εξωτερικών ότι στο εξής το κέντρο βάρους των χειρισμών και της άσκηση πολιτικής επί του θέματος, μεταφέρεται στο Μαξίμου (σ.σ. όχι ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό, δεδομένης τη απειρίας του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στον τομέα των εξωτερικών θεμάτων).

Μετά την συνάντηση ένα… γενναίο paper ενημέρωνε ότι οι δύο κατά την συζήτηση υπογράμμισαν πως «η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας», αλλά μαλάκωνε τους τόνους τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο»!

Το non paper δίνει έναν «υπερήφανο» τόνο στις δραματικά άστοχες εξελίξεις που είχαν και ολίγην κωμική χροιά.

Δραματικά άστοχη μπορεί να χαρακτηριστεί η απέλαση διπλωματών, που αύξησε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών και είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της επίσκεψης Λαβρόφ στη χώρα μας. Ως λογικό επακόλουθο, αναμένεται και αναβολή της επίσκεψης Τσίπρα στην Ρωσία. Αλλά ακόμη και εάν αυτή πραγματοποιηθεί, θα γίνει σε ένα διαφορετικό, λίαν ψυχρό περιβάλλον, με την ελληνική πλευρά να μην αποκομίζει τα οφέλη που ήλπιζε.

Υπάρχει κάτι μη πειστικό, στην όλη υπόθεση που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διευκρινίσει. Το γράψαμε από την πρώτη στιγμή: Εάν δεν δύναται να ενημερώσει όλο το λαό για όσα συνέβησαν και συνέβαλαν στην απέλαση (καθώς στη διπλωματία υπάρχουν και πτυχές που δεν μπορούν να δουν το φως της δημοσιότητας), τουλάχιστον να ενημερωθούν στελέχη που θα ορίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Άλλωστε, υποτίθεται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθείται μία συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία, την οποία είναι άγνωστο εάν ακολούθησε η ελληνική πλευρά:

Εφόσον π.χ. ανακάλυψε διπλωμάτες να ξεπερνούν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους, έκανε διαβήματα προς την ρωσική Πρεσβεία, ότι οι διπλωμάτες της έχουν μετατραπεί σε πράκτορες και προκαλούν προβλήματα στη χώρα μας; Κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη να διαμαρτυρηθεί γι αυτό; Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον Λαβρόφ του περιέγραψε την αντισυμβατική δράση των διπλωματών του και του ζήτησε να τους «μαζέψει»; Αν όχι γιατί;

Παράλληλα θα πρέπει να εξηγήσει η κυβέρνηση: Η soft power diplomacy, δηλαδή οι χρηματοδοτήσεις πολιτιστικών συλλόγων και θρησκευτικών δράσεων, μνημοσύνων για πεσόντες Ρώσους στρατιώτες προ ενός και δύο αιώνων, η ανίδρυση ενός, δύο - ξύλινων - ναΐσκων ρωσικής τεχνοτροπίας (και ελάχιστου κόστους), κατά πόσο αποτελούν κινήσεις που υπονομεύουν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας; Αν παρόλα αυτά είχε αποδείξεις ότι μητροπολίτες ή κοσμικοί, χρηματίστηκαν επ’ ωφελεία ξένης δύναμης, ας τους καθίσει στο σκαμνί για εσχάτη προδοσία!

Ευτελιστικό ήταν να δηλώνει θεατρικά ο κ. Κοτζιάς «καλοδεχούμενος ο Λαβρόφ στην Αθήνα» , ελληνικές διπλωματικές πηγές να διοχετεύουν ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ ζήτησε την επίσκεψη, και η ρωσική Πρεσβεία να αναρτά στο face book δηλώσεις του κ. Κοτζιά, που έλεγε: «Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο»

Παράλληλα το ελληνικό ΥΠΕΞ στην απάντησή του στις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία ως εκπρόσωπος της θιγείσας πλευράς δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παρασύρεται σε βρώμικες προκλήσεις, στις οποίες δυστυχώς τον έσυρε η ελληνική πλευρά», έδωσε και μία απάντηση κωμικής χροιάς.

Χαρακτήρισε μεν ως δείγμα ασέβειας προς τη χώρα τις δηλώσεις της, αλλά και της καταλόγισε… έλλειψη κατανόησης του σύγχρονου κόσμου!

Μάλιστα! Η Ρωσία που εξήλθε ρακένδυτη και πληγωμένη από την κομμουνιστική αποτυχία και κατοχυρώνει εκ νέου θέση υπερδύναμης στον πλανήτη, που αποτελεί το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ (όχι πλέον σε ιδεολογικό αλλά σε γεωστρατηγικό επίπεδο), που παρότι έχει ΑΕΠ μικρότερο της Ισπανίας συγκαθορίζει τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Ευρασίας, που παρεμβαίνει δυναμικά στο Μεσανατολικό, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και για δικούς της λόγους έχει συμβάλει θετικά αρκετές φορές σε ψηφίσματα για το Κυπριακό, που «παίζει» στενά με τον αιώνιο και επίφοβο αντίπαλό μας την Τουρκία, έχει έλλειψη κατανόησης του σύγχρονου κόσμου! Και έχει κατανόησή του η ελληνική κυβέρνηση!

Έλληνες διπλωμάτες πάντως διερωτώνται μήπως ελληνική πλευρά έχει έλλειψη κατανόησης της πολιτικής των ΗΠΑ. Κατά πόσο δηλαδή η σκληρή αντιρωσική στάση που έχει ενστερνιστεί, αντανακλά επακριβώς την πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ή κατά πόσο αυτή την πολιτική της την επιβάλλει με υπερβάλλοντα ζήλο, ο γνωστών αντιρωσικών αισθημάτων και δράσας στην Ουκρανία, πρέσβης των ΗΠΑ κ. Πάιατ;

Σε κάθε περίπτωση όταν είσαι αρχηγός της διπλωματίας μιας χώρας, πρέπει να έχεις αυτοσυγκράτηση. Αυτό δεν είναι υποταγή. Είναι διπλωματία.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]