Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ι. Κοραντής: «Μία κακή λύση είναι χειρότερη από μία μη λύση»


Ο πρέσβης επί τιμή Ιωάννης Κοραντής εξηγεί γιατί η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή

Γκρίζες ή και μαύρες ζώνες εντοπίζει στη συμφωνία ο πρέσβης επί τιμή Ιωάννης Κοραντής, ενώ κάνει λόγο και για απάτη, αναφερόμενος στην «κυβερνητική προπαγάνδα» να μπερδεύει την εθνότητα με την υπηκοότητα. Ακόμη υπάρχει και ένας ακόμη αρνητικός συμβολισμός πίσω από τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια», αυτός που παραπέμπει σε Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ, σε Βόρεια και Νότια Κορέα, όπου υπάρχει ένα έθνος χωρισμένο σε δυο κράτη.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha Radio 88,6 ο κ. Κοραντής δηλώνει μεταξύ άλλων ότι με αυτή τη συμφωνία, με αυτό το όνομα, ενισχύουμε και δεν κατευνάζουμε τις αλυτρωτρισμό των γειτόνων μας…

Πριν πάω σε συγκεκριμένα ερωτήματα, θα ήθελα να κάνετε ένα πρώτο γενικό σχόλιο, γνωρίζοντας πλέον τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας.

Γνωρίζω τα βασικά σημεία, όπως τουλάχιστον έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή δεν έχω υπόψιν μου το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Απλά, αυτά τα οποία έχουν μεταδοθεί βάσει ενός υποτίθεται non paper το οποίον διένειμε η κυβέρνηση, για να ακριβολογώ η κυβερνητική προπαγάνδα στους δημοσιογράφους και τα οποία σχολιάστηκαν ανάλογα.
Συνεπώς, μόνο με βάση αυτά τα οποία άκουσα και είδα χθες, και μόνον αυτά, εκτιμώ ότι αυτή είναι μία κακή συμφωνία και εννοώ -το χω πει και στο παρελθόν- ότι μία κακή λύση είναι χειρότερη από μία μη λύση και είναι μία κακή συμφωνία, γιατί εκτός από το θέμα του ονόματος στο οποίο μπορούμε να επανέλθουμε αργότερα, παραδίδουμε αμαχητί την εθνική ταυτότητα και την γλώσσα. Συνεπώς, μιλάμε για Μακεδονισμό και μακεδονική γλώσσα, και τα δύο συνεπώς είναι οι φορείς του αλυτρωτισμού ή κατ’ εμέ ορθότερα του επεκτατισμού των βορείων γειτόνων μας.
Αυτά τους τα δίνουμε με τη δική μας συναίνεση, με τον δικό μας ενθουσιασμό, τους δίνουμε εξαρχής για να τους ικανοποιήσουμε; Για να τους καλοπιάσουμε; Ένα τυράκι, αν θέλετε, την προοπτική ή μάλλον την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στην πορεία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με μία συμφωνία η οποία περιέχει πάρα πολλές γκρίζες ζώνες, για να μην πω μαύρες ζώνες, η οποία παραπέμπει σε ένα μέλλον μετά από το 2019 και επί μία τριετία για την διαπραγμάτευση από επιτροπή τεχνικών εμπειρογνωμόνων διαφόρων θεμάτων που αφορούν εμπορικά σήματα, τυποποίηση προϊόντων, ονομασία προϊόντων και ούτω καθεξής. Με άλλα λόγια, όλα όσα σηματοδοτούν την καθημερινότητα των πολιτών ένθεν και ένθεν των συνόρων.

Είπατε ότι υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία, ενδεχομένως και μαύρα, που έχουν σχέση και με το erga omnes όμως, όπως τουλάχιστον παρατηρούν κάποιοι ειδικοί αναλυτές;

Ασφαλώς έχει σχέση με το erga omnes, εξηγούμαι: θα μπορούσαμε να δεχτούμε όντως ένα erga omnes, χωρίς να αποδεχθούμε τα ονόματα Μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα και υπάρχει και ένα θέμα, αν θέλετε σύμφωνα πάντοτε με την επίσημη προπαγάνδα, ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η αλλαγή των εγγράφων στο εσωτερικό της γειτονικής μας χώρας συνδέεται με την πρόδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως προσοχή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα το οποίο όμως δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, με άλλα λόγια, εάν για διάφορους λόγους οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνω, δεν προχωρήσουν, η «Βόρεια Μακεδονία» θα έχει μεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διότι εμείς εμφανιζόμαστε πλέον οι διαπρύσιοι υποστηρικτές της ένταξης της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, αλλά η αλλαγή των εγγράφων δεν θα έχει ολοκληρωθεί!

Οπότε υπάρχουν πολλά που πρέπει να ξαναδούμε, δεν έχει κλείσει αυτή η συμφωνία οριστικά, αλλά νομίζω ότι όσα ανακοινώθηκαν χθες τουλάχιστον, θα πρέπει να μας προβληματίσουν, αν δεν μας βγάλουν στο δρόμο, λένε όσοι αντιδρούν. Εγώ μένω κυρίως στην προσέγγιση που κάνατε από την πρώτη στιγμή, εάν δεχτούμε είπατε τον όρο Μακεδονία, είναι τελικά μία πολύ κακή επιλογή και επειδή υπάρχει ο όρος ή θα μπορούσαμε, εάν τα υπόλοιπα δεν υπήρχαν στη συμφωνία, να δούμε το τελικό κείμενο κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα; Για να δούμε τι ισχυρίζεται και η άλλη πλευρά, όσοι είναι στο Ναι σήμερα…

Επαναλαμβάνω ότι είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή. Εάν δεχθούμε, που εγώ προσωπικά δεν εκπροσωπώ κανένα, δεν ανήκω σε κανένα κομματικό επιτελείο, εάν δεχτούμε λοιπόν υποθετικά ότι η σύνθετη ονομασία ήτανε κάτι μεταξύ Άνω, Βόρειας και ούτω καθεξής Μακεδονίας, Βόρεια είναι η χειρότερη, διότι, κακά τα ψέματα, παραπέμπει σε ιστορικά δεδομένα, παραδείγματος χάριν Βόρειο Βιετνάμ - Νότιο Βιετνάμ, Βόρειος Κορέα – Νότιος Κορέα, όπου μιλάμε σαφέστατα για ένα έθνος χωρισμένο σε δύο κράτη! Εύλογα, συνεπώς με την πείρα της ζωή του παρελθόντος, όλη η υφήλιος θα σκεφτεί ότι η Βόρειος Μακεδονία είναι απλά ένα μέρος - τμήμα του έθνους των Μακεδόνων που πρέπει να επανενωθεί!
Με άλλα λόγια, εμείς οι ίδιοι ενισχύουμε τις επεκτατικές βλέψεις των βορείων γειτόνων μας!
Επαναλαμβάνω κι αν ακόμη δεχόμασταν ως αποτύπωση της λύσης σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό της λέξης Βόρεια Μακεδονία.
Το δεύτερον είναι ότι υπάρχει μία απάτη, άλλο η εθνότητα, άλλο η υπηκοότητα. Επιδέξια η κυβερνητική προπαγάνδα ταυτίζει την ιθαγένεια, την εθνότητα, με την υπηκοότητα! Ξέρετε, εμείς είμαστε Έλληνες και υπήκοοι δηλαδή της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι Γάλλοι, είναι Γάλλοι στην εθνότητα και πολίτες της Γαλλικής Δημοκρατίας, στο Βέλγιο όμως, παραδείγματος χάριν, υπάρχουνε Φλαμανδοί στην εθνότητα και Βαλώνοι στην εθνότητα, οι οποίοι όμως είναι πολίτες του Βασιλείου του Βελγίου!
Ας μην τα μπερδεύουμε συνεπώς. Όταν μάλιστα για λόγους τους οποίους δεν καταλαβαίνω, εμφανίζεται ότι οι Σκοπιανοί και εκεί πάμε σε μία διπλή ονομασία, πράγμα το οποίο διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνταν, όπου οι γείτονες μας διεθνώς θα μπορούν να αποκαλούνται ως Μacedonians/Citizens of the republic of North Macedonia, ενώ εμείς λέει το προπαγανδιστικό non paper της Κυβέρνησης, θα τους αποκαλούμε πολίτες της Severna Macedonia, δεν το κατάλαβα αυτό το πράγμα, γιατί γίνεται αυτή η διάκριση; Διότι, διεθνώς και να μην κοροϊδευόμαστε αυτό το οποίον θα μείνει σε όλη την υφήλιο είναι ο όρος Μacedonians, Μακεδόνες!
Εμείς πιπιλάμε το δάχτυλό μας και θα λέμε «ααα δεν ξέρουμε»!
Εμείς ξέρουμε μόνο τους πολίτες της Severna Macedonia από παιδιά!

Αυτή η διαφοροποίηση, το δικαίωμα των Ελλήνων, δεν καταργεί στην ουσία λένε ορισμένοι το erga omnes; Δεν έχουν δει αυτή τη παγίδα;

Προφανέστατα δεν την έχουν δει την παγίδα ή αν την έχουν δει, για να ακριβολογώ, υπέκυψαν προφανέστατα σε μία σειρά πιέσεων. Δεν νομίζω ότι είναι πλέον μυστικό για οιονδήποτε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε σειρά από πιεστικές προτροπές, για να μη χρησιμοποιήσω άλλο ισχυρότερο όρο, να προχωρήσει στο τσακα-τσάκα και να κλείσει τη συμφωνία.
Και προσθέτω και κάτι ως πολίτης, ως Έλλην, όχι ως Μακεδόνας, ντράπηκα πραγματικά με αυτό το γελοίο παιχνίδι που παίχτηκε επί σειρά ημερών να περιμένει η κυβέρνηση, δίκην Πηνελόπης, πότε θα μας απαντήσει ο κύριος Zάεφ! Αχ, δεν απάντησε ο κύριος Ζάεφ το πρωί, μπας και απαντήσει το βράδυ; Ναι αλλά μπορεί να τσακώθηκε με τη γυναίκα του, για να δούμε μπας και απαντήσει αύριο το πρωί;
Και δεν ντρεπόμαστε; Δεν ντρεπόμαστε, χάσαμε τον αυτοσεβασμό μας, χάσαμε την αξιοπρέπειά μας!
Πως περιμένουμε μετά να μας εκτιμούν οι άλλοι, όταν δεν εκτιμούμε τον εαυτό μας;


Πηγή Εφημερίδα "Νέα Εγνατία" (Καβάλας)



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]