Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: Περιπολίες στα περίχωρα της Μανμπίτζ ξεκίνησαν ΗΠΑ και Τουρκία


Η Τουρκία ξεκίνησε στρατιωτικές περιπολίες στα περίχωρα της πόλης Μάνμπιτζ στη βόρεια Συρία, με την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στην πόλη να είναι προγραμματισμένη να γίνει βήμα βήμα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παράλληλα, ανεξάρτητες περιπολίες έχει ξεκινήσει και ο αμερικανικός στρατός στην περιοχή, γνωστοποίησαν σήμερα με ανακοίνωση τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη νότια επαρχία της Αττάλειας, ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι η Μάνμπιτζ θα εκκαθαριστεί όσο το δυνατόν συντομότερα από τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Τουρκία και ΗΠΑ προσυπόγραψαν έναν οδικό χάρτη με στόχο την απόσυρση των Κούρδων ανταρτών από τη Μάνμπιτζ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ενώ συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού την ασφάλεια της πόλης.

Σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο τουρκικός στρατός ανέφερε ότι οι τουρκικές και αμερικανικές περιπολίες διεξάγονται ανεξάρτητα η μία από την άλλη κατά μήκος της περιοχής μεταξύ της Μάνμπιτζ και των περιοχών που έχουν περάσει υπό τουρκικό έλεγχο μετά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Αμερικανική επιδρομή εναντίον θέσεων του συριακού στρατού - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Αεροσκάφη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξαπέλυσαν φονικές επιδρομές εναντίον τουλάχιστον μίας «θέσης του στρατού» της Συρίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο ο στρατός των ΗΠΑ διέψευσε ότι διεξήχθησαν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

«Αεροσκάφη του αμερικανικού συνασπισμού βομβάρδισαν μια από τις στρατιωτικές θέσεις μας στην περιοχή αλ Χάρα, νοτιοανατολικά της αλ Μπουκάμαλ», στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), ανέφερε το SANA επικαλούμενο στρατιωτική πηγή. Κατά το πρακτορείο, υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

Αξιωματικός των δυνάμεων που μάχονται υπέρ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «πιθανότατα αμερικανικά», έπληξαν θέσεις ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων μεταξύ της αλ Μπουκάμαλ και της ατ Τανφ, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού.

Ομως ο ταγματάρχης Τζος Ζακ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM), του μικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, διέψευσε την πληροφορία αυτή δηλώνοντας στο Reuters ότι «κανένα (κράτος) μέλος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν διεξήγαγε πλήγματα κοντά στην αλ Μπουκάμαλ».

Στη Ντέιρ Εζόρ, επαρχία με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) -που υποστηρίζει ο συνασπισμός υπό αμερικανική ηγεσία -και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν παράλληλες, αλλά χωριστές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη, που διαπερνά την επαρχία, ενώ οι ΣΔΔ μάχονται για να εκδιώξουν το ΙΚ από χωριά στην ανατολική όχθη του ποταμού, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Τα δύο μέρη γενικά αποφεύγουν να συγκρουστούν κι έχουν εγκαθιδρύσει μια γραμμή «αποκλιμάκωσης» για να αποφεύγονται εμπλοκές ανάμεσά τους.

Όμως υπάρχουν εξαιρέσεις.

Τον Απρίλιο ξέσπασαν εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο πλευρές στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 10 μαχητές. Ενώ τον Φεβρουάριο, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 φιλοκυβερνητικοί μαχητές.

Η Ουάσινγκτον είχε τότε αναφέρει πως τα πλήγματα εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για μια επίθεση εναντίον των δικών της δυνάμεων και των ΣΔΔ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ασαντ δήλωσε ότι θεωρεί τις ΗΠΑ δύναμη κατοχής που έχει καταλάβει μέρος της Συρίας και πρόσθεσε πως η θέση του κράτους του είναι πως «υποστηρίζει κάθε πράξη αντίστασης εναντίον των τρομοκρατών ή των δυνάμεων κατοχής, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]