Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκτός της Ε.Ε. η «διαλογή» προσφύγων!


Σύμφωνα με παλιότερη πρόταση του Όρμπαν, υπάρχουν σκέψεις για δομές υποδοχής μεταναστών στην Τυνησία και την Αλβανία

Από την Έλενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Την ώρα που η δαμόκλειος σπάθη, την οποία κρατά στα χέρια του ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ, απειλεί την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και το μέλλον της συγκυβέρνησης, εξαιτίας του Προσφυγικού, μια παλαιότερη πρόταση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν για δημιουργία «προσφυγικών εγκαταστάσεων» εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδόν δύο χρόνια μετά έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. επεξεργάζονται την πρόταση δημιουργίας «πλατφορμών αποβίβασης» των προσφύγων και μεταναστών εκτός Ε.Ε. Εκεί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση θα αποφασίζουν για τα αιτήματα ασύλου, κάνοντας έναν διαχωρισμό μεταξύ των προσφύγων που χρήζουν άμεσης βοήθειας και προστασίας, και των οικονομικών μεταναστών.

Αυστηροί έλεγχοι

Οι τελευταίοι -όπως είναι αναμενόμενο- θα αντιμετωπίζουν το σοβαρό ενδεχόμενο να μην τους επιτρέπεται η είσοδος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το έγγραφο της πρότασης, το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα αλλά το έχει δει το πρακτορείο Reuters, τέτοιες «πλατφόρμες» θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε χώρες όπως η Τυνησία και η γειτονική μας Αλβανία.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για ανάλογες υποθέσεις. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας επίσημος μηχανισμός, ο οποίος θα γεφύρωνε το χάσμα μεταξύ των «σκληροπυρηνικών» Ευρωπαίων ηγετών που απαιτούν αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και εκείνων που επιμένουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να υπακούει στο διεθνές δίκαιο και να καλωσορίζει τους πρόσφυγες που χρήζουν προστασίας. Ομως, όπως αναφέρει το «Politico», η πρόταση των «28» θα μπορούσε να τους βάλει στο στόχαστρο επικριτών που θα τους κατηγορούν ότι με τη δημιουργία τέτοιων περιφερειακών κέντρων αποβίβασης «εξάγουν» σε τρίτες χώρες το πολιτικό πρόβλημά τους.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]