Μέρκελ: Συνδέει τώρα το χρέος με το προσφυγικό!
Η Γερμανία θέλει διμερείς συμφωνίες με Ελλάδα και Ιταλία και επικαλείται τα εσωτερικά κυβερνητικά προβλήματα. Τι συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση με τους κ. Μακρόν και Γιούνκερ
Σε μια άνευ προηγουμένου «πρωτοβουλία» αναμένεται να προβεί η Κομισιόν, μετά τη πίεση της Γερμανίας και τη στήριξη της Γαλλίας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συγκαλέσει μίνι Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ελλάδας και, εάν δεχτούν, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι χώρες έχουν απαντήσει θετικά, περιλαμβανομένης και της Βουλγαρίας. Υπάρχει ωστόσο ερωτηματικό για την Ιταλία καθώς μετά τη διαρροή των πληροφοριών του Euro2day.gr για την ατζέντα και την πρόθεση για διμερείς συμφωνίες από πλευράς Γερμανίας εκφράζονται επιφυλάξεις από βουλευτές της Συγκυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «εξέφρασε πρώτος τη θέληση να συμμετάσχει σε αυτή τη Σύνοδο». Σε ερώτηση εάν γνώριζε την ατζέντα της Συνόδου όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συμμετάσχει, η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς τα θέματα συμφωνήθηκαν χθες το βράδυ στο Βερολίνο, στη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν-Γιούνκερ, που πρώτο αποκάλυψε το Euro2day.gr, και η οποία έγινε μετά τη διμερή Μέρκελ-Μαρκόν (όπου παρεμπιπτόντως δεν υπήρξε ξεκάθαρη συμφωνία για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, παρά τις δημόσιες δηλώσεις) και μετά τη συνεδρίαση των Γερμανών βιομηχάνων στην οποία παραβρέθηκαν οι τρεις αξιωματούχοι.
Σύνδεση του χρέους με το προσφυγικό
Οπως μεταφέρει κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ, με άριστη γνώση των συνομιλιών, στο εσωτερικό της Γερμανίας επικρατεί αναβρασμός και η καγκελάριος δέχεται μεγάλη πίεση, με αποτέλεσμα -όπως ισχυρίζεται η ίδια- να είναι αναγκασμένη να κάνει πίσω σε μια σειρά από ευρωπαϊκές αποφάσεις και πρώτα πρώτα στο προσφυγικό. Η Μέρκελ θέλει να διώξει πρόσφυγες που έχει δεχτεί στη Γερμανία. Και αυτό θέλει να το πετύχει με διμερείς συμφωνίες, τις οποίες θα επιδιώξει να υπογράψει κυρίως με την Ελλάδα και την Ιταλία.
Οσον αφορά τη χώρα μας, η καγκελάριος εμφανίζεται να συσχετίζει το θέμα με την ελάφρυνση του χρέους που καλείται να συμφωνηθεί αύριο στο Eurogroup. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν «διευκολυνθεί» στο θέμα των προσφύγων, θα μπορούσε να προσφέρει κάτι παραπάνω στο θέμα της ελάφρυνσης από αυτό που φροντίζει το Βερολίνο να διαρρέει τις τελευταίες εβδομάδες.
Και ενώ μέχρι τώρα ξέραμε ότι η πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό ήταν να λαμβάνουν οι πρόσφυγες βίζα εισόδου π.χ. από την Ελλάδα και μετά μέσω των relocation quotas που έχουν συμφωνηθεί να πηγαίνουν στη χώρα της αρεσκείας τους, π.χ Γερμανία, τώρα η κα Μέρκελ, με την ανοχή των Μακρόν και Γιούνκερ, θέλει να κάνει στροφή 180 μοιρών και να συμφωνήσει σε διμερές επίπεδο ότι οι πρόσφυγες πρέπει να πάνε να κατοικήσουν εκεί που μπήκε η πρώτη σφραγίδα της βίζας εισόδου.
Σε ερώτηση γιατί να πρέπει να επωμιστεί η Ελλάδα αυτό το βάρος, λάβαμε την αναμενόμενη απάντηση που ακούμε χρόνια τώρα, ότι «η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα, η κατάσταση στα νησιά είναι απαράδεκτη, πρέπει να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, θα δοθούν κονδύλια για βοήθεια» κ.λπ.
Σε αντερώτηση πώς μπορεί η χώρα να σηκώσει επιπλέον βάρος υπό αυτές τις συνθήκες, η απάντηση ήταν αποστομωτική: Η Ελλάδα τότε θα πρέπει να κάνει συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να επιστρέψει τους πρόσφυγες που ήρθαν από εκεί!
Σε μια τρίτη ερώτηση δε για την κατάσταση στην Τουρκία, τις ελληνικοτουρκικές σχέσεις αλλά και τη μηδενική επαφή Βρυξελλών-Αγκυρας, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι προέχει η προστασία της κ. Μέρκελ...
Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της Κομισιόν της διενέργειας της Συνόδου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συμμετέχει στην συνάντηση και θα εξετάσει τις προτάσεις, όταν αυτές κατατεθούν.
Πού είναι ο Τουσκ;
Για τους καλά γνωρίζοντες, Τουσκ και Γιούνκερ είναι «άσπονδοι φίλοι» και συνήθως κοντράρονται στο ποιος θα φανεί περισσότερο. Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ήταν στην τριμερή συνάντηση, ενώ δεν θα συγκαλέσει αυτός τη μίνι Σύνοδο Κορυφής, ως είθισται.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό έγινε γιατί ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτή την ενέργεια, ίσως γιατί γνωρίζει το πολιτικό κόστος που μπορεί να συνεπάγεται. Αυτό αναμένεται να αναλάβει ο κ. Γιούνκερ με ό,τι συνέπειες θα έχει αφού ήδη η σχέση του με την Ιταλία είναι τεταμένη. Μια Ιταλία που κανείς ακόμα δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει στην προοπτική τέτοιας Συνόδου, αφού η νέα κυβέρνηση έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία του κλεισίματος των συνόρων της για τους μετανάστες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγκελα Μέρκελ έμεινε μακριά από τις διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων, αφήνοντας κυρίως τους Αμερικανούς «να κάνουν παιχνίδι». Ο λόγος ήταν για να μη συνδεθεί η συμφωνία με την ελάφρυνση του χρέους, καθώς φαίνεται πως είχε ήδη στο μυαλό της να τη συνδέσει με το μεταναστευτικό.
Αξιωματούχος της Κομισιόν
Σε ανύποπτο χρόνο και σε συζήτηση που είχε το Euro2day.gr με αξιωματούχο της Κομισιόν, αναφερθήκαμε στην προοπτική η Γερμανία να επιβάλει επιπλέον όρους (conditionality) για να συναινέσει στο θέμα του χρέους.
Η απάντηση του αξιωματούχου ήταν αποστομωτική. «Θα ήταν ανήθικο εάν μια απόφαση που πάρθηκε το 2012 και το 2016 δεν εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί από το Eurogroup και κάποιες χώρες-μέλη χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να συνδέσουν τις αποφάσεις αυτές με εθνικές πολιτικές επιδιώξεις».
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δικαιούται την ελάφρυνση του χρέους βάσει των αποφάσεων του Eurogroup και έχει δικαίωμα να ζητήσει την εφαρμογή τους, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να υποκύψει στις όποιες γερμανικές πιέσεις για άλλα θέματα...
I am convening an informal working meeting on migration and asylum issues in Brussels on Sunday, in order to work with a group of Heads of State or Government of Member States interested in finding European solutions ahead of the upcoming #EUCO. #MigrationEU pic.twitter.com/qXJaghR20v— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 20 Ιουνίου 2018
Αγγελική Παπαμιλτιάδου
Euro2day
Τον Γκουντενχοβ Καλέργη (Richard von Coudenhove-Kalergi) τον γνωρίζεις αγαπητή Δωροθέα...;
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://en.wikipedia.org/wiki/Richard_von_Coudenhove-Kalergi
Τις απόψεις του για τα Έθνη στην Ευρώπη...;
Μάλλον τα γνωρίζεις όλα...!!!
Εμείς τα αγνοούσαμε
Richard Nikolaus Eijiro, Count of Coudenhove-Kalergi[1] (November 16, 1894 – July 27, 1972) was an Austrian-Japanese politician, philosopher, and Count of Coudenhove-Kalergi. The pioneer of European integration, he served as the founding president of the Paneuropean Union for 49 years, which would be the preliminary ideological foundation of the European Union.[2][3] His parents were Heinrich von Coudenhove-Kalergi, an Austro-Hungarian diplomat, and Mitsuko Aoyama, the daughter of an oil merchant, antiques-dealer, and major landowner in Tokyo.[4] His childhood name in Japan was Aoyama Eijiro. He became a Czechoslovak citizen in 1919 and then took French nationality from 1939 until his death.
His first book, Pan-Europa, was published in 1923 and contained a membership form for the Pan-Europa movement, which held its first Congress in 1926 in Vienna. In 1927, Aristide Briand was elected honorary president of the Pan-Europa movement. Public figures who attended Pan-Europa congresses included Albert Einstein, Thomas Mann and Sigmund Freud.[5]
Coudenhove-Kalergi was the first recipient of the Charlemagne Prize in 1950. The 1972–1973 academic year at the College of Europe was named in his honour. Coudenhove-Kalergi proposed Beethoven's "Ode to Joy" as the music for the European Anthem. He also proposed a Europe Day, European postage stamp[6] and many artefacts for the movement (e.g. badges and pennants).[7]
Και στα Ελληνικά για όσους δεν γνωρίζουν την Αγγλική
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.haniotika-nea.gr/48967-o-kountenxobe-kallergis-kai-i-paneurwpi/
Ο Κουντενχόβε – Καλλέργης και η Πανευρώπη
Του Νότη Μαριά*
Ο γνωστός ευρωπαίος οραματιστής Ριχάρδος Νικόλαος Κουντενχόβε -Καλλέργης γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1894 στο Τόκιο της Ιαπωνίας όπου ο πατέρας του Heinrich υπηρετούσε ως διπλωμάτης. Η μητέρα του ήταν Γιαπωνέζα. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών στις 27 Ιουλίου 1972 στο Schruns της Αυστρίας. Η καταγωγή του Κουντενχόβε – Καλλέργη ανιχνεύεται στην Κρήτη, καθώς ήταν απόγονος της γνωστής οικογένειας των Καλλέργηδων που προέρχεται από τη Βυζαντινή οικογένεια Φωκά που εγκαταστάθηκε στην Κρήτη το 1182 μ.Χ.
Οι Έλληνες πρόγονοι του Kουντενχόβε – Καλλέργη είχαν συμμετάσχει τόσο στην ελληνική επανάσταση του 1821 όσο και στην επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843. Την ελληνική του καταγωγή αναλύει στα κείμενα του και ο ίδιος ο Κουντενχόβε ? Καλλέργης και επισημαίνει ότι οι Κουντενχόβε ως οικογένεια ήταν συντηρητικοί που ακολούθησαν τους βασιλείς και τους δούκες τους από την Ολλανδία στο Βέλγιο και εν συνεχεία στην Αυστρία.
Αντίθετα οι «Καλλέργηδες ήταν παραδοσιακοί επαναστάτες που πολεμούσαν και πέθαιναν αδιάλειπτα για την ελευθερία στο νησί της καταγωγής τους στην Κρήτη, πρώτα κατά των Βενετών και εν συνεχεία κατά των Τούρκων κατακτητών».
Η ΠανευρΩπη
Τον Οκτώβριο του 1923 o Κουντενχόβε – Καλλέργης γράφει στα γερμανικά το περίφημο βιβλίο του «Πανευρώπη» που δημιούργησε τρομερή αίσθηση την εποχή εκείνη, διότι υποστήριζε ότι η λύση στο ζήτημα της ειρήνης στην Ευρώπη περνούσε μόνο μέσα από την ενοποίηση της γηραιάς ηπείρου. Με τον τρόπο αυτό πίστευε ότι θα μπορούσε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην Ευρώπη και ταυτόχρονα η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με την Αμερική και τη Βρετανική Αυτοκρατορία.
Η έκταση και τα όρια της Πανευρώπης του Κουντενχόβε-Καλλέργη ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Δεν συμπεριλάμβανε το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Τα κυρίαρχα κράτη που θα απάρτιζαν την Πανευρώπη ήταν η Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία, Σερβία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ελβετία, Φιλανδία, Δανία, Νορβηγία, Λιθουανία, Λετονία Εσθονία, Αλβανία, Λουξεμβούργο και Ισλανδία.
Κατά τον Κουντενχόβε – Καλλέργη το ευρωπαϊκό πρόβλημα, θα μπορούσε να βρει τη λύση του μόνο με τη συγχώνευση των λαών της Ευρώπης οικειοθελώς με την ίδρυση μιας Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Η Πανευρώπη στην ουσία θα μπορούσε να συμπυκνώσει ένα αναγκαίο συμβιβασμό που θα στηριζόταν σε πλήρη αυτονομία των κυρίαρχων κρατών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξωτερικά δε σε πλήρη ομοσπονδία. Άλλωστε η διπλή μέθοδος της αυτονομίας και της ομοσπονδίας είχε ήδη αποδειχθεί επιτυχής και σε άλλες περιπτώσεις συγκρότησης και λειτουργίας πολυεθνικών «συγκροτημάτων».
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανευρωπαϊσμΟς ή παΓγερμανισμΟς;
Ο Κουντενχόβε – Καλλέργης κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του από τη στιγμή που αποφάσισε να ιδρύσει ένα πανευρωπαϊκό κίνημα.
Ιδρύει λοιπόν το 1922 την Πανευρωπαϊκή Ένωση.
Στο οργανωτικό σχήμα της Πανευρωπαϊκής Ένωσης εντάσσονται κορυφαίοι πολιτικοί όπως ήταν ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργός Μπριάν, ο Αντενάουερ αλλά και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Επίσης εντάχθηκαν στην Πανευρωπαϊκή Ένωση και διανοούμενοι όπως ο Sigmunt Freud, o Albert Einstein, o Thomas Mann κ.λπ.
Κατά το διάστημα 1924 – 1932 βασικός στόχος του Κουντενχόβε – Καλλέργη ήταν η γαλλογερμανική προσέγγιση. Η στρατηγική του αυτή άλλαξε όταν στις 30 Ιανουαρίου 1933 ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος της Γερμανίας. Από εκείνη τη στιγμή η Πανευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε εκστρατεία κατά του ναζισμού και του παγγερμανικού κινήματος.
Στον παγγερμανισμό ο Κουντενχόβε – Καλλέργης αντέταξε τον πανευρωπαϊσμό.
Αυτή η παράμετρος είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και σήμερα.
Η Πανευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα κατά το διάστημα 1925 – 1933 με εθνικές επιτροπές σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Όμως μετά το 1933 απαγορεύτηκε η λειτουργία της στη Γερμανία και υπέστη στην πορεία σωρεία διώξεων, αφού αυτή άλλωστε αποτελούσε μια από τις βασικές οργανώσεις που πάλευε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά του ναζισμού.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου βρέθηκε στις ΗΠΑ και μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη και ιδρύει την Πανευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Ένωση με στόχο να προωθήσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Ο ΕλευθΕριος ΒενιζΕλος
και η ΤουρκΙα
Με την Ελλάδα ο Κουντενχόβε-Καλλέργης διατηρούσε πάντοτε δεσμούς κυρίως μέσω Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων που στήριξαν την προσπάθεια του. Σ? αυτούς περιλαμβάνονται εκτός από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και οι Νικόλαος Πολίτης, Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, Λέων Μακκάς και άλλοι πολιτικοί.
Με τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος άλλωστε κατά τον Κουντενχόβε-Καλλέργη του μιλούσε «σαν παλιός φίλος, σχεδόν σαν συμπατριώτης αφού το επώνυμο Καλλέργης είχε ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την Κρήτη», εγκαινίασε μια ιδιαίτερα στενή συνεργασία ιδίως σε σχέση με το ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας δεδομένου ότι ο Βενιζέλος μετά την προσέγγισή του με τον Ατατούρκ το 1930 υποστήριζε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της Ευρώπης ενώ ο Κουντενχόβε – Καλλέργης πίστευε ότι η Τουρκία ως χώρα ασιατική δεν είχε καμία θέση στην Ενωμένη Ευρώπη. Μάλιστα ο Βενιζέλος του επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεργαστεί με την πανευρωπαϊκή πολιτική του κίνηση μόνο εάν συμπεριλαμβανόταν και η Τουρκία.
Τελικά φαίνεται ότι ο Βενιζέλος έπεισε τον Κουντενχόβε – Καλλέργη, ο οποίος σε μεταγενέστερο έργο του συμπεριέλαβε και την Τουρκία στην Πανευρώπη.
Το πανευρωπαϊκΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήκΙνημα των πολιτΩν
Αυτό όμως που πρέπει να συγκρατήσει κανείς από τις σκέψεις του Κουντενχόβε – Καλλέργη σε σχέση με την οργάνωση της πολιτικής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η μεγάλη σημασία που επέδιδε στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πολίτες στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει και να οργανώσει ένα πανευρωπαϊκό κίνημα με οργανωτικές ρίζες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η Πανευρωπαϊκή Ένωση απέκτησε γραφεία και παραρτήματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και προχώρησε μάλιστα και στη διοργάνωση πανευρωπαϊκών συνεδρίων.
Ο Κουντενχόβε – Καλλέργης δε στηρίχθηκε σε υπάρχοντα εθνικά πολιτικά κόμματα και σχηματισμούς για την προώθηση της Ενωμένης Ευρώπης. Ζήτησε τη βοήθεια και τη στράτευση βεβαίως σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ευρώπης αλλά πάντοτε στο πλαίσιο μιας πολιτικής κίνησης που είχε υπερεθνικά πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά.
Μήπως άραγε και η Ευρώπη του μέλλοντος μας θα μπορέσει τελικά να οικοδομηθεί μόνο αν στηριχθεί κυρίως σε πολιτικά κόμματα και κινήσεις πολιτών που βασικό χαρακτηριστικό τους θα είναι η υπερεθνική οργανωτική τους συγκρότηση;
–
*Αναπληρωτή καθηγητή Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Κρήτης
marias@econ.soc.uoc.gr
http://theodotus.blogspot.com/2012/12/coudenhove-kalergi.html
Σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα: Θα καταγραφεί στα παράδοξα, η κοσμοπολίτικη και αντεθνική αριστερά δημιούργησε ένα...νέο έθνος, το Μακεδονικό! Πλέον, οι Σκοπιανοί της ανά τον κόσμο διασποράς, με την υπογραφή της εγχώριας αριστεράς, θα λέγονται Μακεδόνες. Βέβαια, από την άλλη μεριά, η αριστερά ισοφάρισε: “αύξησε εθνικά” μία ξένη χώρα και “μείωσε εθνικά” τη δική της. Όσον αφορά τώρα το πολιτικό σκηνικό της χώρας γενικά, πρόκειται ακριβώς για αυτό: ένα σκηνικό περιφερόμενου θιάσου...
Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ COUDENHOVE-KALERGI: Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Σημείωση περί του άρθρου (3/6/2014). Το παρόν μεταφρασμένο από τα ιταλικά άρθρο μας φαίνεται να αποτελεί από τα πιό διαδεδομένα άρθρα του μπλογκ μας και είναι προφανώς αυτό που γνώρισε στο ελληνικό κοινό το σχέδιο των οραματιστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξαφάνιση των Ευρωπαϊκών εθνών δια της μιγαδοποίησης τους. Αν και ασφαλώς χαιρόμαστε για την συμβολή μας αυτή, πρέπει να αναφερθούν κάποια θέματα τα οποία μας έχουν προβληματίσει ως μπλογκ. Πρώτον, το άρθρο αυτό το δανείστηκαν και αναπαρήγαγαν πολλαπλές ιστοσελίδες και μπλογκς, κάποια εκ των οποίων δεν θεώρησαν απαραίτητο να πουν από που το πήραν. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκει και η επίσημη ιστοσελίδα μεγάλου κόμματος που το παρουσίασε εμμέσως πλην σαφώς ως δική της μετάφραση... Δεύτερον, παρατηρήθηκε το φαινόμενο κάποιοι, σχετιζόμενοι με το ίδιο κόμμα, να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό κείμενο για να το μεταφράσουν στα αγγλικά (με εμφανείς και κωμικές μεταφραστικές παρανοήσεις λόγω της διπλής μετάφρασης) χωρίς ασφαλώς να αναφέρουν από που πήραν το παρόν άρθρο. Τρίτον, διάφοροι "εθνοσωτήρες" (με τρισεκατομμύρια...) δίνουν διαλέξεις επί του σχεδίου Coudenhove-Kalergi αυτοπροβαλλόμενοι ως αυτοί που απεκάλυψαν στο κοινό το σχέδιο (τη στιγμή που για αυτό έχουν γραφεί σε πολλαπλές γλώσσες δεκάδες άρθρα ήδη από τη δεκαετία του 1960).
Εμείς ως βλάκες τους διαγράψαμε τις οφειλές από την Κατοχή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να πάθουμε.
Καλύτερα να μην γράφουμε πράγματα που δεν ξέρουμε, διότι ρίχνουμε νερό στον μύλο τους. Καμμία οφειλή τους από την Κατοχή δεν έχουμε διαγράψει. Μάς οφείλουν:
Διαγραφήα) Αναγκαστικό καροχικό δάνειο
β) Πολεμικές επανορθώσεις και
γ) Πολεμικές αποζημιώσεις
Αυτά δεν παλεύουμε να εισπράξουμε τόσα χρόνια κι αυτοί, με διάφορες προφάσεις, μεταξύ των οποίων ότι έχουν διαγραφεί, δεν πληρώνουν;
Η Γερμανία επικαλείται τη χάρτα των παρισίων για να μη δώσει αποζημιώσεις. Αναγνωρίστηκε ως νομική δέσμευση, την οποία υιοθέτησε και η Ελλάδα. Γι' αυτό και θεωρούν ότι δεν υπάρχει βάση για τέτοιες απαιτήσεις των αποζημιώσεων όπως δήλωσε ο Γιέγκερ.
ΔιαγραφήΜαντέψτε τώρα τι γίνεται. Η συμφωνία με τα Σκόπια βασίζεται στη Χάρτα των παρισίων, ενισχύοντας την περισσότερο. Αυτά κανόνισε το αριστερό σύριζα.
Όπως γράφω, αν δεν γνωρίζουμε ένα θέμα καλά, καλό θα ήταν να μην κάνουμε σχόλια. Η Χάρτα των Παρισίων 1990 δεν δεσμεύει κατά κανέναν τρόπο την Ελλάδα. Αφορά στην γνωστή και ως 2+4 συμφωνία, ήτοι συμφωνία που έγινε μεταξύ των δύο Γερμανιών και των τεσσάρων Συμμάχων, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τον εαυτόν των και κανέναν άλλο.
ΔιαγραφήΤι σχέση έχει η Χάρτα των Παρισίων με τα Σκόπια;
Οι Γερμανοί επικαλέσθηκαν περισσότερο την Συμφωνία του Λονδίνου 1953, αυτήν προσυπογάψαμε, αλλά δεν τούς χαρίσαμε τίποτε από τα χρέη που αναφέρω παραπάνω.
Η συμφωνία "2και4" η οποία υπεγράφη μεταξύ των δύο τέως χωριστών γερμανικών κρατών και των 4 μεγάλων αντιπάλων της Γερμανίας στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σοβιετικής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Η συμφωνία αυτή προβλέπει διάφορες υποχρεώσεις της Γερμανίας, εδαφικές, πολιτικές, στρατιωτικές και άλλες, αλλά δεν προβλέπει τίποτα για επανορθώσεις.
ΔιαγραφήΜε τη συνθήκη του 2 + 4 για την επανένωση της Γερμανίας το 1990 δεν τέθηκε θέμα αποζημιώσεων. Αυτό αναγνωρίστηκε, σημείωσε, ως νομική δέσμευση στο πλαίσιο της Χάρτας των Παρισίων, την οποία υιοθέτησε και η Ελλάδα. Γι' αυτό και θεωρούνε ότι δεν υπάρχει βάση για τέτοιες απαιτήσεις.
Το Ελληνικό κράτος απλώς κινείται και δεσμεύεται πάνω σε συμφωνίες και μοντέλα ευρωπαϊκής ενοποίησης υποδηλώνοντας πως δεν έχει πρόθεση για κίνηση του θέματος των αποζημιώσεων. Αυτό ήθελα να πω στο προηγούμενο σχόλιο.
"Το Ελληνικό κράτος απλώς κινείται και δεσμεύεται πάνω σε συμφωνίες και μοντέλα ευρωπαϊκής ενοποίησης υποδηλώνοντας πως δεν έχει πρόθεση για κίνηση του θέματος των αποζημιώσεων"
ΔιαγραφήΚάνεις μεγάλο λάθος, διότι λες πράγματα εντελώς ανακριβή. Παντού και πάντα η Ελλάδα διατρανώνει σε όλους τούς τόννους, ότι το γερμανικό χρέος παραμένει υφιστάμενο. Πού είδες να υποδηλώνει "πως δεν έχει πρόθεση για κίνηση του θέματος των αποζημιώσεων"; Άλλο ότι δεν κάνει τίποτε ουσιαστικό για την διεκδίκησή των.
Ούτε βεβαίως η Χάρτα των Παρισίων έχει καμμία σχέση με τα Σκόπια.
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση παρέθεσε τη θέση της, σύμφωνα με την οποία το θέμα των
Διαγραφήεπανορθώσεων έχει στο μεταξύ απολέσει τη νομική του βάση, μεταξύ άλλων, στο
ομοσπονδιακό έντυπο της Ομοσπονδιακής Βουλής αρ. 16/1634. Προς αυτό επισημαίνει
ότι το μορατόριουμ των ζητημάτων επανορθώσεων που προέβλεπε η Συνθήκη του
Λονδίνου για το Γερμανικό Χρέος του 1952 μέχρι τη σύναψη μιας οριστικής ρύθμισης
κατέστη «άνευ αντικειμένου» με τη σύναψη της Συνθήκης «2+4». Η Συνθήκη «2+4» είχε
ως σκοπό την οριστική ρύθμιση «και κατέστη σαφές ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω
ρυθμίσεις (μέσω συνθήκης ειρήνης) για νομικά ζητήματα [...]. Απόρροια αυτής ήταν επίσης
το γεγονός ότι το ζήτημα των επανορθώσεων κατά τη βούληση των συμβαλλομένων δεν
επρόκειτο να τύχει πλέον ρύθμισης. Τη συνθήκη αυτή υιοθέτησαν τα κράτη μέλη της ∆ΑΣΕ
στη Χάρτα των Παρισίων της 21ης Νοεμβρίου 1990. Μεταξύ των κρατών αυτών είναι και η
Ελλάδα».
Η άποψη αυτή τίθεται εν αμφιβόλω από το γεγονός ότι στη Συνθήκη «2+4» δεν
αναφέρεται πουθενά ρητά το ζήτημα των αξιώσεων για επανορθώσεις. Το Ομοσπονδιακό
Ακυρωτικό ∆ικαστήριο (Bundesgerichtshof) αποφάνθηκε μεν το 2003 ότι η συνθήκη
ρυθμίζει οριστικά και το ζήτημα των επανορθώσεων (Az. III ZR 245/98), η απόφαση αυτή
όμως δεν είναι καθεαυτή δεσμευτική από πλευράς διεθνούς δικαίου. Επίσης, η Χάρτα των
Παρισίων αναφέρει μόνο ότι η Συνθήκη «2+4» «λαμβάνεται υπόψη». Το ερώτημα αν μπορεί η λήψη υπόψη να ερμηνευθεί
διασταλτικά ως ρητή παραίτηση και της Ελλάδας από τη διεκδίκηση επανορθώσεων
παραμένει ανοικτό σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας.
Επίσημη παραίτηση της Ελλάδας, εξ’ όσων γνωρίζουν τουλάχιστον οι συντάκτες της
επερώτησης, δεν έχει υπάρξει ως τώρα. Επιπλέον, δεν υπάρχει στο διεθνές δίκαιο
«ημερομηνία λήξης» για αξιώσεις επανορθώσεων. Η ερμηνεία σύμφωνα με την οποία έχει
επέλθει κάποιου είδους «λήξη της προθεσμίας» και ως εκ τούτου έχουν διευθετηθεί τυχόν
ελληνικές απαιτήσεις, ενώ οποιεσδήποτε άλλες αξιώσεις θέτουν σε κίνδυνο την έννομη
ασφάλεια, δεν είναι αδιάσειστη. Τόσο πριν όσο και μετά τη σύναψη της Συνθήκης «2+4»,
πολιτικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας όπως ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος
Μητσοτάκης και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς δήλωναν ότι η Ελλάδα
διεκδικεί επανορθώσεις (taz.die tageszeitung, 6 Νοεμβρίου 1990, WirtschaftsWoche, 7
Ιουνίου 1991). Τον Απρίλιο του 2013 ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ∆ημήτρης
Αβραμόπουλος ανέφερε ότι το θέμα των επανορθώσεων δεν έτυχε ποτέ αμοιβαία
αποδεκτής λύσης και χαρακτήρισε τις πολεμικές οφειλές ως «ανοικτό ζήτημα» (DIE WELT,
25 Απριλίου 2013).
Το ζήτημα αυτό έχει ρυθμιστεί οριστικά στο πλαίσιο της διμερούς σχέσης, όπως αναφέρεται και στις εισαγωγικές παρατηρήσεις.
Διαγραφή2. Ποια είναι τα συμπεράσματα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης από το γεγονός ότι
α) η Συνθήκη «2+4» δεν αναφέρεται ρητά στα θέματα των επανορθώσεων, των αποζημιώσεων θυμάτων των
ναζί καθώς και στην επιστροφή του αναγκαστικού δανείου.
Η «Συνθήκη για την οριστική ρύθμιση σε σχέση με τη Γερμανία» της 12ης Σεπτεμβρίου
1990 (Φύλλο της Γερμανικής Κυβέρνησης BGBl. 1990 II S. 1318 επ. – „Συνθήκη «2+4»)
περιλαμβάνει την οριστική ρύθμιση των νομικών θεμάτων που προκάλεσε ο πόλεμος. Ο
διακηρυγμένος στόχος της ήταν να επιφέρει μια οριστική ρύθμιση σε σχέση με τη Γερμανία
και καθίστατο σαφές ότι δεν θα υπήρχαν περαιτέρω ρυθμίσεις (μέσω συνθήκης ειρήνης)
για νομικά θέματα σε σχέση με τη Συνθήκη «2+4». Απόρροια αυτού ήταν επίσης ότι το
ζήτημα των επανορθώσεων κατά τη βούληση των συμβαλλομένων δεν θα ρυθμιζόταν
πλέον περαιτέρω.
β) η Χάρτα των Παρισίων δεν αποτελεί επίσημη αποδοχή της Συνθήκης «2+4» αλλά την λήψη υπόψη αυτής.
Η σχετική διατύπωση της Χάρτας των Παρισίων είναι κατά λέξη: «Με μεγάλη ικανοποίηση
λαμβάνουμε υπόψη την υπογραφείσα στη Μόσχα Συνθήκη της 12ης Σεπτεμβρίου 1990 για
την οριστική ρύθμιση σχετικά με τη Γερμανία και χαιρετίζουμε ειλικρινώς την ένωση του
γερμανικού λαού σε ένα κράτος σύμφωνα με τις αρχές της Τελικής Πράξης της ∆ιάσκεψης
για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και σε πλήρη σύμπνοια με τους γείτονές
της». Τα συμβαλλόμενα κράτη της Χάρτας των Παρισίων αναγνώρισαν έτσι τα ίδια τις
έννομες συνέπειες της Συνθήκης «2+4».
γ) στην Χάρτα των Παρισίων δεν γίνεται ρητή αναφορά στα θέματα των επανορθώσεων, αποζημιώσεων καικαταβολών για την επιστροφή δανείου.
ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΧΑΡΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ "ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ" ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΓΟΡΑ, ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΣΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ - Ε.Ε. ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΟΑΣΕ.Ο ΟΑΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΥΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΟΤΙ Η ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ. Η ΧΑΡΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ.
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ "ΠΛΗΡΩΝΕΙ" ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΣΜΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΔΙΟΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. ΟΙ "ΑΠΟΛΛΑΒΕΣ" ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ.
ΔιαγραφήΗ "ΛΥΣΗ" ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΥΠΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΜΟΣΠΟΔΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΧΟΡΗΓΟ ΤΟΝ ΣΟΡΟΣ.
Η "ΔΙΑΜΑΧΗ" ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ Ή ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ Ε.Ε. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ.
Εδώ σε σχέση με αυτά που παρέθεσα με μικρά γράμματα σε προηγούμενα σχόλια http://www.real.gr/Files/Articles/Document/303482.pdf
ΔιαγραφήΕδώ θα μας στείλουν όλους τους λαθρομετανάστες, ετοιμαστείτε για περαιτέρω κόψιμο μισθών και συντάξεων για να τους ταΐσουμε, αν δεν φάνε αυτοί πρώτα εμάς. Δυο μέρες βλέπω το πυροσβεστικό σώμα με δυο ταχύπλοα και λεωφορεία με προσωπικό να κάνει ασκήσεις διάσωσης εδώ στα Πευκάκια στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Μου έχει κάνει εντύπωση το γεγονός, νόμιζα ότι το λιμενικό είναι αρμόδιο για την θάλασσα. Ποιός ξέρει τι σχεδιάζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή