Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τούρκικο πυροτέχνημα η επιφυλακή στο Αιγαίο


Πόσο ισχυρή είναι μια τουρκική δύναμη τριών πλοίων;

Δεκαεπτά ημέρες πριν τις τουρκικές εκλογές και η προσπάθεια να κατακτήσει ο Ταγίπ Ερντογάν την Προεδρία από τον πρώτο γύρο και να μην μπει σε εκλογικές περιπέτειες καλά κρατεί.

Στον αγώνα της ψηφοθηρίας τέθηκαν ήδη από χθες ο υβριδικός πόλεμος κατά της Ελλάδας, καθώς οι Τούρκοι θυμήθηκαν «τα σύνορα της καρδιάς του Τούρκου προέδρου» και μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και κυβερνητικού εκπροσώπου, Μπεκίρ Μποζντάγ, θέλησαν να δυναμιτίσουν το κλίμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με τις δηλώσεις που έκανε περί απαγωγής των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Όπως φαίνεται το επικοινωνιακό σόου θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες ακόμη και «επί του πεδίου» στο οποίο ωστόσο την απάντηση την γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι.

Με μια φρεγάτα, δυο πυραυλακάτους και μια ομάδα υποβρύχιων καταστροφέων, μόνο εντυπώσεις στην τουρκική κοινή γνώμη μπορούν να περάσουν τα… «αυξημένα μέτρα ασφαλείας» που ανακοινώθηκαν από την Τουρκία. Αυτό υποστηρίζουν στελέχη του Ελληνικού Πενταγώνου, τα οποία μίλησαν στο HellasJournal υπό το καθεστώς ανωνυμίας και προσθέτουν με πολύ ψυχραιμία πως η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει την τεχνητή ένταση όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Τα ίδια στελέχη σημείωναν με νόημα πως παρά την εκτίμηση ότι πρόκειται για «επικοινωνιακό τρικ» οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν εφησυχάζουν αλλά αντιθέτως παρακολουθούν και αναλύουν όλα τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα.


Πενήντα ελληνικά πλοία σαρώνουν το Αιγαίο

Άλλωστε η άσκηση Καταιγίδα δεν έχει ρίξει ακόμα αυλαία και περισσότερα από πενήντα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου βρίσκονται από τον Βορρά έως το Νότο σε όλο το μήκος του αρχιπελάγους στέλνοντας το δικό τους σαφές μήνυμα.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι από την Κυριακή που είναι σε εξέλιξη η άσκηση Καταιγίδα στο Αιγαίο έχουν στείλει – σε διεθνή ύδατα – ένα πλοίο υποκλοπών, δυο φρεγάτες και μια κορβέτα για να παρακολουθούν διακριτικά τις ασκήσεις του Ελληνικού Στόλου, κάτι το οποίο κάνει και η Ελληνική πλευρά όταν υπάρχει τουρκική άσκηση.

Ωστόσο αυτά τα τέσσερα πλοία είναι εύλογο πως δεν είναι δυνατό να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των δεκάδων πλοίων της χώρας μας.
Μια επιπλέον σημαντική λεπτομέρεια είναι πως όταν την Παρασκευή ολοκληρωθεί η άσκηση Καταιγίδα, τα Ελληνικά πολεμικά πλοία δεν θα καταπλεύσουν πίσω στο Ναύσταθμο καθώς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», θα παραμείνουν για λίγα επιπλέον 24ωρα στα λιμάνια νησιών του ανατολικού Αιγαίου ώστε όλοι οι νησιώτες και κυρίως οι μικροί κάτοικοι αυτών των απομακρυσμένων περιοχών να έχουν την ευκαιρία να τα επισκεφτούν και να γνωρίσουν από κοντά τα δικά τους πλοία, άλλωστε αυτό είναι το «μότο» του Πολεμικού Ναυτικού, όλος ο κόσμος να βρεθεί στα δικά του πλοία.

Η παραμονή μεγάλου μέρους του στόλου στο ανατολικό Αιγαίο μεταφράζεται ως ένα αποτρεπτικό «επιχείρημα» για οτιδήποτε «αυξημένο» θελήσει η τουρκική πλευρά.

Πάντως ανώτατες στρατιωτικές πηγές τόνιζαν πως παρά την υψηλή ρητορική έντασης, στην πράξη οι Τούρκοι δείχνουν να είναι προσεκτικοί στο Αιγαίο και να μην κάνουν παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων, να κινούνται στην οριογραμμή και γενικότερα να δείχνουν πως υπολογίζουν πάρα πολύ την παρουσία των Ελληνικών δυνάμεων.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημείωναν επίσης πως η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού “Καταιγιδα” όπως και η ανάλογη Τουρκική μπορούν να καταγραφούν ως τις πιο ήρεμες σε προκλήσεις από την Τουρκία σε σχέση πάντα με τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό λόγο της ήρεμης αλλά αποφασιστικής στάσης των στελεχών των ΕΔ.

Γ.Σ., HELLAS JOURNAL


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "και μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και κυβερνητικού εκπροσώπου, Μπεκίρ Μποζντάγ, θέλησαν να δυναμιτίσουν το κλίμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με τις δηλώσεις που έκανε περί απαγωγής των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών."


    Αρα ομολογουν οτι εχουν την δυνατοτητα να απαγαγουν ανθρωπους στο δικο μας εδαφος!

    Αν δεχτουμε συνεπως οτι εχουν αυτη την δυνατοτητα,γιατι να δεχθουμε οτι οι δικοι μας

    στρατιωτικοι περασαν τα συνορα κατα λαθος και δεν απηχθησαν απο τους τουρκους σε

    ελληνικο εδαφος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]