Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αθήνα- Σκόπια πάνε σε λύση χωρίς να έχουν την λαϊκή αποδοχή!


Αισιόδοξος για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ σύντομα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Zoran Zaev.

Το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ θα επιλυθεί σύντομα, δήλωσε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το πρακτορείο Mia της γειτονικής χώρας, που όμως έθεσε ως ορίζοντα της συμφωνίας το τέλος του μήνα, οπότε και συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Νωρίτερα, την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εν εξελίξει εργασίες ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια στο ζήτημα της ονομασίας και την ετοιμότητα της Κομισιόν να στηρίξει ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα, εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Εξωτερικές Υποθέσεις, Federica Mogherini.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες η F. Mogherini., με τον αντιπρόεδρο της πΓΔΜ, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Buyar Osmani.

Ισχυρές πιέσεις χωρίς συνεναίσεις

Υπό την ισχυρή πίεση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εντός του Ιουνίου, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων έχουν εντατικοποιήσει τις επαφές, προσπαθούν να βρουν την κοινή συνισταμένη που θα τους οδηγήσει στην τελετή υπογραφής στις Πρέσπες, ενώ παράλληλα διεξάγουν και έναν υπόγειο πόλεμο με στόχο να μη χρεωθούν ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Προκειμένου να αναθερμανθεί το κλίμα που είχε «παγώσει» μετά την εμπλοκή της περασμένης Παρασκευής, ο πρωθυπουργός της πγΔΜ, έκανε δήλωση ότι η διαδικασία είναι στο τέλος της, η έκβασή της θα είναι αίσια και ευτυχής και ότι σε λίγες ημέρες θα τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα, υπονοώντας ότι το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος θα είναι η αποδοχή του erga omnes.

Παράλληλα, πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν ότι και η Αθήνα έχει κάνει κινήσεις να καθαρίσει το τοπίο αποδεχόμενη στα θέματα της ταυτότητας, της γλώσσας και του αμετάφραστου του ονόματος τις προτάσεις των Σκοπίων, παρά το γεγονός πως για χρόνια η Αθήνα θεωρούσε αυτά ακριβώς τα ζητήματα σοβαρές απειλές αλυτρωτισμού της γείτονος.

Σε αυτό το πλαίσιο, από χθες μεταδίδεται μία εικόνα ανοικτής γραμμής επικοινωνίας του Matthew Nimetz με τα δύο υπουργεία Εξωτερικών, αλλά και επαφών σε εξέλιξη ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, μία εικόνα προετοιμασίας της συνάντησης στις Πρέσπες, που επισήμως ούτε επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται.

Για το όνομα δε γίνονται άλλες συζητήσεις καθώς φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» το Severna Μakedonja (Βόρεια Μακεδονία), ένα από τα τρία ονόματα της πρότασης Nimetz.

Αμφότερες οι πλευρές, τόσο ο κ. Zaev όσο και ο κ. Τσίπρας έχουν μπει σε μία κοινή γραμμή υποβάθμισης των συλλαλητηρίων που διεξήχθησαν παράλληλα σε Σκόπια και Ελλάδα, χωρίς – σε αυτή τη φάση – να ανοίγουν μέτωπο με την κοινωνία οποία όμως εχει τον τελευταιο λόγο, ειδικά στην πΓΔΜ όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να προσύγει σε δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που θέτουν ΗΠΑ και Ε.Ε., εξελίξεις αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αρχικά σε ό,τι αφορά το τηλεφώνημα Zaev προς Τσίπρα και στη συνέχεια για τον καθορισμό της ημερομηνίας και των διαδικαστικών της συνάντησης των Πρεσπών, όπου σκοπός είναι να μπουν οι υπογραφές της συμφωνίας για ικανοποιηθούν ΕΕ και ΝΑΤΟ αλλά με τα ερωτηματικά να επικρέμονται για το κατά πόσον αυτή γίνεται δεκτή από τους δυο λαούς…

Σημειώσεις

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]