Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στα όρια η τουρκική προκλητικότητα με την ανακοίνωση για τα Ίμια


Σκηνικό που οδηγεί την ένταση στο Αιγαίο και τις σχέσεις με την Ελλάδα σε οριακό σημείο στήνει βήμα-βήμα η Τουρκία, θέτοντας με ανακοίνωσή της τα Ίμια υπό την κυριαρχία της.

Η τουρκική προκλητικότητα έχει λάβει διαστάσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα τόσο για τα αποτελέσματα αυτής όσο και για τους λόγους για τους οποίους είχε γίνει η σχετική επιλογή από την ελληνική κυβέρνηση.

Η νέα πρόκληση

Η Τουρκία επανήλθε σήμερα στον ισχυρισμό ότι τα Ίμια είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «τα Ίμια, τα νερά γύρω τους και ο εναέριος χώρος από πάνω τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία».

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ επέκρινε και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της χαρακτηρίζοντας λάθος και απαράδεκτο να βάζει τον εαυτό της στη θέση του διαιτητή ή του δικαστηρίου, προχωρώντας σε κρίσεις για ζητήματα κυριαρχίας υπό το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της Ένωσης».

Η στήριξη «εν λευκώ», που παρέχει η Ε.Ε. στα κράτη μέλη της, όταν προκύπτουν διαφωνίες με τρίτες χώρες, δεν συμβάλλει στην επίλυση τέτοιων θεμάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου, προσθέτει το ΥΠΕΞ.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για προκλητική καταστρατήγηση του ευρωπαϊκού δικαίου και επανάληψη μιας κατάφωρα παράνομης θέσης, ενώ επανέλαβε πως η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη. Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία «να συνέλθει» και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της Κομισιόν ως εργαλείο αυτοκριτικής.

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή την έκθεση της Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στην οποία σημείωνε ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Αν και το γεγονός ότι η ανακοίνωση αυτή εξεδόθη με αφορμή την έκθεση της Ε.Ε. σε συνδυασμό με το ψήφισμα για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το θέμα λαμβάνει διαστάσεις δεδομένου ότι έρχεται σε συνέχεια σειράς προκλητικών ενεργειών και περιστατικών στο Αιγαίο με επίκεντρο νησιά, βραχονησίδες και μικρονησίδες.

Επίσης έρχεται σε συνέχεια της επιστολής που αποκάλυψε το liberal.gr προς τον ΟΗΕ με την οποία θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και του δικαιώματος του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]