Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τεράστιος πονοκέφαλος για την Αλβανία… 450 αιτήματα από την Τουρκία


«Οι τουρκικές αρχές έχουν υποβάλλει αιτήσεις για την έκδοση 450 Τούρκων υπηκόων από την Αλβανία, αλλά τα Τίρανα απορρίπτουν σιωπηλά αυτά τα αιτήματα». Αυτό δήλωσε ο αναλυτής Λόρενς Βανγκέλι (Lorenc Vangjeli) στην εκπομπή «Γιάβα» (Java), της αλβανικής κρατικής τηλεόρασης, σε μια συζήτηση για την επίδραση του νέο-οθωμανισμού στην Αλβανία, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Από τις πληροφορίες που έχω στην κατοχή μου υπάρχουν 450 αιτήσεις για την έκδοση Τούρκων υπηκόων που διαμένουν στην Αλβανία, υποβλήθηκαν από την κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία θεωρεί ότι είναι μέλη του κινήματος του μουσουλμάνου κήρυκα Φετουλλάχ Γκιουλέν. Η Αλβανία είναι σιωπηλή», είπε ο Βανγκέλι.

Ο Αλβανός ερευνητής, Πίρο Μίσα (Piro Misha), που συμμετείχε, επίσης, στη συζήτηση θεωρεί ότι για τους παραβάτες του νόμου, η Αλβανία πρέπει να λάβει θέση σύμφωνα με το νόμο και τις διεθνείς συμφωνίες, αλλά, ότι «δεν πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στη σύγκρουση μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν».

Ο Μίσα είναι γνωστός για τα άρθρα του στα οποία αναλύει και αντιτίθεται στην εφαρμογή της νέο-Οθωμανικής διαδικασίας στην Αλβανία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ‘αναδύθηκε με την έλευση της εξουσίας του Ερντογάν’.

«Θα ήταν αντι-ιστορικό και αντίθετο με τον δυτικό προσανατολισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αλβανών, πιστεύει ο Μίσα. Κατέκρινε τον αποκλεισμό των ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας από τις δραστηριότητες της στα Τίρανα, εξαιτίας της παρέμβασης του Ερντογάν που τους θεωρεί ‘γκιουλενιστές’.

Ο αναλυτής, Πρετς Ζογκάι (Preç Zogaj), αναφέρθηκε, επίσης, στις τελευταίες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Πρίστινα μετά την έκδοση έξι Τούρκων πολιτών από το Κοσσυφοπέδιο στην Τουρκία.

«Έχω την εντύπωση ότι ο πρόεδρος μιας φιλικής χώρας, όπως ο κύριος Ερντογάν της Τουρκίας, έχει αυταπάτες για τις πολιτικές των δύο κύριων πόλεων των Αλβανών, Τίρανα και Πρίστινα», δήλωσε ο Ζογκάι.

Πρόσθεσε ότι οι απειλές του Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, είναι απαράδεκτες και είναι βέβαιο ότι τα Τίρανα δεν θα τους εκδώσουν. «Καμία ταπείνωση, χωρίς τη συμφωνία με τους δυτικούς εταίρους, τις ΗΠΑ και την ΕΕ», είπε.

Βαλκανικό Περισκόπιο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]