Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Απασφαλίζει" η Άγκυρα - "Ασκήσεις ψυχραιμίας" από Κυβέρνηση


Της Νίκης Ζορμπά

Ο "υδράργυρος" που μετρά την τουρκική ένταση κοντεύει να σπάσει. Εάν μάλιστα, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζητώντας πρόωρες εκλογές, λειτούργησε ως "λαγός" του τούρκου προέδρου και πράγματι στηθούν οι κάλπες στη γείτονα, στις 26 Αυγούστου που ζητεί, τότε το επόμενο δίμηνο, ένεκα προεκλογικής περιόδου, η Άγκυρα θα βάλει "φωτιά" στα τόπια.

Για τούτο, προειδοποίησε άλλωστε πρόσφατα σε συνέντευξή του και ο αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Το σκηνικό που στήνεται στο Αιγαίο από τους Τούρκους, κυοφορεί, βάσει της καθημερινά κλιμακούμενης έντασης που επιδεικνύεται από την άλλη πλευρά, τον κίνδυνο, η διαρκής "τριβή", να επιφέρει θερμό επεισόδιο, γεγονός που καθόλου δεν αποκλείουν (αντιθέτως φοβούνται) κυβερνητικά στελέχη, τόσο στις δημόσιες όσο και τις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους.

Η Άγκυρα, προκαλεί συνεχώς και αδιαλείπτως πλέον καθημερινά: Με αφορμή την έκθεση της Ε.Ε που κατακεραυνώνει την Τουρκία, η Άγκυρα δια του ΥΠΕΞ της, σε επίσημο έγγραφο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνει πως τα Ίμια καθώς και η θαλάσσια περιοχή και ο εναέριος χώρος γύρω από αυτά ανήκουν αποκλειστικά στην τουρκική κυριαρχία.

Μετά την τουλάχιστον "περίεργη" ιστορία με το ανεβοκατέβασμα σημαίας στη βραχονησίδα "Ανθρωποφάς" έξω από τους Φούρνους της Ικαρίας, στην ελληνική κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός για το ενδεχόμενο να στήνεται νέο σκηνικό "Ιμίων".

Η επικοινωνία Γιλντιρίμ με τον Τσίπρα άλλωστε, ουδόλως λειτούργησε ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της ελληνοτουρκικής έντασης.

Καστελόριζο και οχλήσεις

Και δύσκολα θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφ' ης στιγμής η Άγκυρα έχει επιλέξει εξαγωγή της δίνης στην οποία βρίσκεται και μάλιστα έχοντας χαράξει προεκλογική τροχιά.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Ντ. Μπαχτσελί, σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας πρόωρες εκλογές, επικαλέστηκε ως αιτία "οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας" τις οποίες δεν θα αντέξει η χώρα έως τις προγραμματισμένες για τον προσεχή Νοέμβριο, κάλπες.

Από την Κυβέρνηση, επιδίδονται σε "ασκήσεις ψυχραιμίας". Η στρατηγική αντιμετώπιση που προκρίνεται να ακολουθήσει η Αθήνα είναι "νηφάλια" και φιλικά αλλά "αυστηρά" μηνύματα για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας.

Από το Καστελόριζο χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε εκτενή αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο: Τείνουμε πάντα χείρα φιλίας στους γείτονες μεν αλλά δεν "διαπραγματευόμαστε" σπιθαμή ελληνικής γης.

Η τουρκική απάντηση, ήρθε λίγο μετά, δια παρενοχλήσεως του αεροσκάφους που μετέφερε τον κ. Τσίπρα κατά την επιστροφή του από την Ρω.

Σιγή από Καμμένο- Ανεβάζει τόνους ο Κουβέλης

Ως συμβαίνει ...τακτικά σε ημέρες κατά τις οποίες η ελληνοτουρκική ένταση χτυπάει "κόκκινο", ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, τηρεί στάση σιγής, καθ υπόδειξη του Μαξίμου.

Αντιθέτως, έχουν πυκνώσει οι παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης Φώτη Κουβέλη, σε ντεσιμπέλ μάλιστα ασυνήθιστα υψηλά, για τον ίδιο και οπωσδήποτε υψηλότερα από αυτά που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Μετά τα περί "ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο", ο κ. Κουβέλης, μίλησε για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου, λέγοντας πως μια αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο, ανεξάρτητα από τη διάρκειά του.

Σε αναμονή για τους δύο στρατιωτικούς

Όλα αυτά πάντως τα εξόχως ανησυχητικά, συμβαίνουν, την ώρα που το θρίλερ με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, για περισσότερο από ενάμισι μήνα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο τούρκος στον έλληνα πρωθυπουργό, η δικαστική έρευνα πλησιάζει στο τέλος της και αναμένονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης. Όπερ σημαίνει ότι η Αθήνα αναμένει την απαγγελία των κατηγοριών με τον κίνδυνο το κατηγορητήριο να διευρυνθεί και με κατηγορίες περί κατασκοπείας, όπερ θα σημαίνει νέα επικίνδυνη, εμπλοκή.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]