Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O Κοτζιάς μεταθέτει για το φθινόπωρο το ζήτημα των Σκοπίων


Ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι τα Σκόπια δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο διότι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ακόμα και αν υπάρξει άμεση συμφωνία. Παραδεχόμενος το ενδοκυβερνητικό πρόβλημα με τη στάση του Π. Καμμένου στο ζήτημα αυτό, σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός προσπαθούν για την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του news247.gr ο Ν. Κοτζιάς έφερε ως παράδειγμα τις δύο πλευρές, την ελληνική κυβέρνηση που δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία στο ζήτημα της ονομασίας, και το παλεύει, όπως είπε, και τον κ. Ζάεφ, ο οποίος διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή του -«έχει 61 έδρες, 59 + 2 από το μικρό αλβανικό κόμμα που δεν συμμετέχει στην κυβέρνησή του» -και λέει «δεν είμαι σε θέση να το περάσω αυτό από τη Βουλή».

Αποσαφήνισε δε ότι ο κ. Ζάεφ θέλει αυξημένη πλειοψηφία για το Σύνταγμα και πρέπει να παλέψει για την αποκτήσει. Αν λέει «επειδή δεν την έχω, δεν το κάνω», δεν πρόκειται να την παλέψει ποτέ και δεν πρόκειται να έρθουμε ποτέ σε μια ουσιαστική συμφωνία. «Δεν πάμε να κάνουμε συμφωνία, για τη συμφωνία» υπογράμμισε και συνέχισε: «Είναι ολοφάνερο ότι η πΓΔΜ τον Ιούνιο δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ», απαντώντας σε όσους ισχυρίζονταν ότι «το κάνουμε αυτό διότι μας πιέζουν όλοι τον Ιούνιο να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

«Και το έχασε η πΓΔΜ το ΝΑΤΟ διότι», όπως εξήγησε ο Ν. Κοτζιάς, «είμαστε στον Απρίλιο, μια συμφωνία πρέπει να πάει για επικύρωση με διάφορους τρόπους. Εκείνοι θέλουν να κάνουν δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα στη φίλη χώρα στο βορρά θέλει πάνω από δυο μήνες, δηλαδή μπαίνει μόνο το δημοψήφισμα τον Ιούνιο. Και αφού γίνει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να πάει στη Βουλή η συμφωνία, που θα θέλει μισό - ένα μήνα και αφού πάει στη Βουλή θα πρέπει μετά να συνεχίσει η Βουλή να κάνει συνταγματικές αλλαγές. Για να έχουμε συμφωνία, θα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει στις συνταγματικές αλλαγές. 'Αρα θα πάει το φθινόπωρο».

Εξήγησε επίσης ο Ν. Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά με το ΝΑΤΟ και τη διαφοροποίηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας στο ονοματολογικό, ότι «τις πολιτικές επιλογές τις κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Τα ζητήματα δηλαδή τα πολιτικά που έχουν να κάνουν με την πΓΔΜ περνάνε είτε από τον πρωθυπουργό, είτε από τον υπουργό Εξωτερικών, είτε από τους μόνιμους αντιπροσώπους, δηλαδή τους πρέσβεις μας στο ΝΑΤΟ» . Ειδικότερα, τόνισε ότι «πάντα, όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου έχουν και πλειοψηφίες και μειοψηφίες», υπενθυμίζοντας ότι «στο ζήτημα της πΓΔΜ δυο φορές η Νέα Δημοκρατία είχε δημόσια εκφρασμένες μειοψηφίες. Η μία ήταν του κ. Σαμαρά, ο οποίος τελικά αποφάσισε ο ίδιος να φύγει, δεν τον έδιωξε ο κ. Μητσοτάκης, και η δεύτερη ήταν η ομάδα των τριών- οι κ.κ. Τζίμας, Έβερτ και Κανελλόπουλος- που τελικά ο κ. Μητσοτάκης τους φοβήθηκε και δεν προώθησε την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ, κακώς κατά τη γνώμη μου διότι είδατε πως κακοφόρμισε το πρόβλημα μέχρι σήμερα». Παράλληλα εξέφρασε την απορία του γιατί «τρεις μήνες διαπραγμάτευσης θεωρείται ίσος χρόνος με 25 χρόνια δημιουργίας προβλήματος» από τη ΝΔ.

Ερωτηθείς κατέστησε σαφές κατηγορηματικά ότι χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος και erga omnes δεν μπορεί να υπάρχει λύση. Ειδικότερα για το το erga omnes, είπε, όπως εξηγεί και στην πΓΔΜ, ότι αν δεν υπάρχει η χρήση για όλα τα διεθνή, διακρατικά, διεθνείς οργανισμούς, διμερείς σχέσεις και για τα εσωτερικά, θα έχουμε επενδύσει σε έναν καυγά και σε τριβές για τον επόμενο αιώνα. Διότι θα βγαίνουν έγγραφα, όπως για παράδειγμα δίπλωμα - πτυχίο πανεπιστημίου στο εξωτερικό με το εσωτερικό όνομα, και εμείς θα τους κυνηγάμε ότι «διαταράσσουν ή παραβιάζουν τις συμφωνίες», εκείνοι θα λένε ότι «συνέβη κατά λάθος» και αν έχουμε σήμερα έναν καυγά στο τι όνομα χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς, εκεί θα έχουμε έναν καθημερινό καυγά που θα είναι αδιέξοδος και που θα χειροτερεύει τις συνθήκες ανάμεσα στα δυο κράτη, σημείωσε και προσέθεσε: «Εγώ τους λέω ότι το κάνουμε και επιμένω στο erga omnes γιατί θέλουμε μια συμφωνία με σταθερότητα, μακράς πνοής που αντί να δημιουργεί να λύνει προβλήματα».

Αναφορικά με το όνομα ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «εφόσον έχει σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό δεν έχουμε πρόβλημα. Αλλά αυτός ο σύνθετος γεωγραφικός προσδιορισμός πρέπει να είναι και για το εσωτερικό». Ενώ για τον συμβιβασμό εξήγησε ότι «πρέπει να είναι ένας συμβιβασμός που η κάθε πλευρά να πάρει αυτό που η ίδια θεωρεί ως το πιο σπουδαίο».

Ερωτηθείς σχετικά με την τόσο μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια αλλά και για την τελευταία δημοσκόπηση της PALMOS Analysis, ότι 7 στους 10 Έλληνες τάσσονται υπέρ μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο Σκοπιανό, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ως «θετική» τη μετακίνηση του κόσμου προς μια πιο ρεαλιστική γραμμή, εκφράζοντας την άποψη ότι «οι εξελίξεις και με την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν δείξει ότι είναι καιρός πια να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Αλβανία και με την πΓΔΜ».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]