Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πιθανοί στόχοι και επιλογές των ΗΠΑ στη Συρία


Σε οκτώ πιθανούς στόχους που «έβαλαν στο μάτι» οι ΗΠΑ για να χτυπήσουν στη Συρία, αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού CNBC. Όπως σημειώνεται, ανώνυμη πηγή δήλωσε πως μέσα στους στόχους περιλαμβάνονται δύο αεροδρόμια της Συρίας, ένα ερευνητικό κέντρο και μια εγκατάσταση χημικών όπλων.

Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι οι στρατιωτικοί της Συρίας έχουν επανατοποθετήσει σημαντικό αριθμό αερομεταφορών σε αεροδρόμια ελεγχόμενα από τη Ρωσία, με την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον δε θα χτυπήσει σε εκείνες τις περιοχές.

Η «αλλαγή» Τραμπ

Την Τετάρτη, το tweet του Ντόναλτ Τραμπ που προειδοποιούσε τη Ρωσία για χτύπημα στη Συρία με «έξυπνους» πυραύλους, έσπειρε παγκόσμια ανησυχία.

Χθες, ο Τραμπ επανήλθε και σε νέο μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι μια επίθεση αμερικανικών πυραύλων στη Συρία ως αντίποινα για μια εικαζόμενη χημική επίθεση στην πόλη της Ντούμας θα μπορούσε να έρθει πολύ σύντομα ή σημαντικά αργότερα.

Αναλυτές εκτιμούν πως η «απότομη» αλλαγή ρητορικής του Τραμπ συνδέεται με το γεγονός ότι μετά την πρώτη «αιχμηρή» του τοποθέτηση, ο στρατός του Άσαντ άρχισε να μετακινεί τα στρατεύματα και τους πιθανούς στόχους, γεγονός που ανέτρεψε τους αρχικούς σχεδιασμούς.

«Ο καθένας είδε εκείνο το tweet του Τραμπ και μαζική κίνηση στη Συρία. Αυτό σήμαινε ότι η στόχευση έπρεπε να επανεξεταστεί», ανέφερε βρετανική στρατιωτική πηγή στην Times UK.

Δημοσίευμα για τις πιθανές επιλογές των ΗΠΑ στη Συρία έχει και το Sky News.

Πρώτη επιλογή
Η πραγματοποίηση ενός περιορισμένου και στοχευμένου χτυπήματος στη συγκεκριμένη βάση της Συρίας όπου φαίνεται να ξεκίνησε η χημική επίθεση.
Αυτή η επιλογή χαρακτηρίζεται ως χαμηλού ρίσκου, απίθανη για αντίποινα, αλλά και χαμηλού αντίκτυπου.


Δεύτερη Επιλογή
Ο Τραμπ θα μπορούσε να λάβει απόφαση για ολοκληρωτική καταστροφή της αεροπορίας της Συρίας. Στη χώρα υπάρχουν συνολικά 24 αεροδρόμια.
Αυτό θα ήταν μια επιλογή υψηλού κινδύνου, διότι όσο περισσότερες θέσεις βομβαρδιστούν τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να πληγούν ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στις Βάσεις.


Τρίτη επιλογή
Μια άλλη, αλλά απίθανη επιλογή, όπως σημειώνει το Sky, θα ήταν να χτυπηθούν τα κτήρια της Συριακής κυβέρνησης στη Δαμασκό. Αυτό θα μπορούσε να είναι το διεθνές αεροδρόμιο, το οποίο αποτελεί βασικό κόμβο για τα ιπτάμενα αεροσκάφη του Ιράν και της Ρωσίας.
Ο βομβαρδισμός κυβερνητικών κτηρίων, όπως το Υπουργείο Άμυνας, θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών.


Τέταρτη επιλογή

Και ίσως ακόμη πιο απίθανη, δεδομένης της ρητορικής που προέρχεται από τις δυτικές πρωτεύουσες, θα ήταν να μην γίνει απολύτως τίποτα.
Αλλά, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, θα επέτρεπε στον Πρόεδρο Άσαντ να ξεφύγει με τις χημικές επιθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη αεροπορική παρουσία στο αεροδρόμιο Al-Udeid στο Κατάρ - το μεγαλύτερο στην περιοχή.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]