Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επίθεση στη Συρία: Η Τουρκία δεν τολμά, ποιοι τη στηρίζουν


Το σύνολο της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας κινητοποιήθηκε χθες, μια ημέρα μετά τη συνομιλία του Tayip Erdogan με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, προκειμένου να εμφανίσουν την Τουρκία «παίκτη διεθνών διαστάσεων» και ασκώντας κριτική ένθεν κακείθεν, σχετικά με τις ακολουθούμενες πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων που προφανώς δεν θέλουν να «προσαρμοστούν» στις απόψεις και τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Η άσκηση αυτής της πολιτικής οφείλεται στην προσπάθεια της Άγκυρας να αιτιολογήσει την άρνησή της να συμμετάσχει στην επίθεση κατά του καθεστώτος Assad, στη Συρία, σαν μέρος της υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας χωρών, που τη στηρίζουν και μετέχουν σ’ αυτήν, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της συζήτησής του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του. Αυτό συμβαίνει, γιατί διαφορετικά η Τουρκία θα έπαιρνε θέση εναντίον της πολιτικής της Μόσχας.

Την ανησυχία του για το «μπρα-ντε-φερ» των μεγάλων δυνάμεων στη Συρία εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayip Erdogan , τονίζοντας ότι θα έχει συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin για το πώς θα σταματήσουν οι επιθέσεις με χημικά όπλα στην αραβική χώρα.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι που ορισμένες χώρες, σίγουρες για τη στρατιωτική τους δύναμη, μετατρέπουν τη Συρία σε χώρο για μπρα-ντε-φερ», δήλωσε ο κ. Erdogan από την Άγκυρα, αναφερόμενος στην πολεμική ρητορική Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Μιλώντας για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα, για την οποία θα συζητήσει με τον Βλ. Πούτιν, έκανε λόγο για «χημική σφαγή».

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yildirim είχε καλέσει ΗΠΑ και Ρωσία να σταματήσουν να «καβγαδίζουν στον δρόμο» για τη Συρία.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu άσκησε κριτική τόσο στη Ρωσία για την υποστήριξη του καθεστώτος του Bassar Al Assad, όσο και κατά των ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

Ποιοι και πως μετέχουν στην επίθεση

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί, και πιθανότατα θα παραμείνει μυστικό ωσότου πραγματοποιηθεί, ο τρόπος με τον οποίο θα «τιμωρηθεί» το καθεστώς της Συρίας, όλα δείχνουν πως εκτός από τη Γαλλία και τη Βρετανία που θα συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιθέσεις, μια σειρά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζονται και στηρίζουν την Αμερικανική επίθεση.

Στις χώρες αυτές ανήκουν η Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα και άλλες ενώ παραμένει άγνωστο αν θα συμμετέχουν και ορισμένες από τις Αραβικές χώρες.

Η Γερμανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε στρατιωτικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος σε απάντηση στη φερόμενη ως χημική επίθεση στην Ντούμα, ωστόσο στηρίζει τις προσπάθειες των συμμάχων της να δείξουν ότι η χρήση χημικών όπλων δεν θα ξαναγίνει ανεκτή, δήλωσε η καγκελάριος Angela Merkel.

«Η Γερμανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε πιθανά – δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσω – στρατιωτικά πλήγματα», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Δανίας, Lars Loke Rasmousen, στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα παραμένει ασαφές, πολιτικά, ποια στάση τηρεί, αν και οι ΗΠΑ κάνουν ευρεία χρήση της βάσης της Σούδας στην Κρήτη, στην προετοιμασία των «τιμωριτικών» ενεργειών τους κατά του Συριακού καθεστώτος.

Άγνωστο παραμένει τι σκοπεύει να πράξει και το Ισραήλ, όπου ο Ρώσος πρόεδρος τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με τον Vl. Putin να προτρέπει τον Benjamin Netanyahu να μην κάνει τίποτε που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία.

Η Κύπρος εκτός

Η Κύπρος δεν εμπλέκεται στο τι συμβαίνει ή ενδέχεται να συμβεί στη Συρία, ξεκαθάρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο για τη χρήση βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, χωρίς φυσικά να μπορεί να εμποδίσει τη χρήση τους, καθόσον αποτελούν κυρίαρχο Βρετανικό έδαφος βάσει των συμφωνιών Λονδίνου-Ζυρίχης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]