Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο τραπέζι η αυξημένη πλειοψηφία για το «Σκοπιανό»


Ο κύκλος ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Εξωτερικών για την πορεία του λεγόμενου «Σκοπιανού» ολοκληρώθηκε.

Ο Νίκος Κοτζιάς επέλεξε να μην ενημερώσει τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής (που χαρακτηρίζει «προδότες» και «πουλημένους» όσους θέλουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας), αλλά το τετ α τετ με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο επιβλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διεμήνυσε ότι «ενημερώνεται μόνο από τον πρωθυπουργό».

Έστω κι έτσι, τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» έλαβαν γνώση των πολύμηνων συζητήσεων και του κομβικού σημείου που αυτές βρίσκονται, οπότε έχουν όλο το χρονικό περιθώριο να πάρουν τις αποφάσεις τους: θα στηρίξουν στη Βουλή μία «αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία»;

Το ερώτημα θα πάρει άλλες διαστάσεις, στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να μην «περάσει» τη συμφωνία με ισχνή πλειοψηφία και θέσει το όριο των 180 «ναι».

Τυπικά δεν τον υποχρεώνει καμία συνταγματική διάταξη να το ζητήσει. Όπως σημειώνει στενός συνεργάτης του, όμως, «η επίλυση ενός εθνικού θέματος που παραμένει άλυτο επί 25 χρόνια ίσως να μην επιτρέπει απλή πλειοψηφία και, σίγουρα, δεν μπορεί πλέον το θέμα να προσφερθεί για εθνικοπατριωτικές κορώνες εκ του ασφαλούς».

Ο «διχασμός» στη ΝΔ και οι δεύτερες σκέψεις

Κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στην «ημικυβίστηση» που, όπως λένε χαρακτηριστικά, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ τριών ημερών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει η ΝΔ τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, εάν την εκφράζει το περιεχόμενό της. Εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με το «όχι» του προηγούμενου διαστήματος, όταν, μάλιστα, ο αρχηγός της ΝΔ «επέτρεψε» σε στελέχη του κόμματος να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια -με τον Αντώνη Σαμαρά να «πρωταγωνιστεί» σ' αυτό της Αθήνας.

Το ενδεχόμενο η (διαφαινόμενη) μεταστροφή του κ. Μητσοτάκη να συνδέεται με τις τρεις επίσημες συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ περιλαμβάνεται στον προβληματισμό που εκφράζουν (ανεπισήμως) κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο ουδείς το επικαλείται δημοσίως.

Το επιχείρημα της Πειραιώς, πάντως, ότι «ο Τσίπρας άνοιξε θέμα Σκοπιανού για να διχάσει τη ΝΔ», εκλαμβάνεται ως ομολογία των διαφορετικών «γραμμών» που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες μένει να αποδειχθεί εάν παραμείνουν αγεφύρωτες.

Αυτό καθεαυτό το επιχείρημα άλλωστε αντιμετωπίζεται με ειρωνεία από κυβερνητικά στελέχη: «Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε τον Ιανουάριο τα Σκόπια, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, προκειμένου να πιέσει προς την επίτευξη συμφωνίας. Λέτε να το έκανε για να διχάσει τη ΝΔ;» παρατηρούν, παραπέμποντας και στην κινητικότητα που αναπτύσσουν Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Διεθνής Συνθήκη και Σύνταγμα

Παρότι όλοι οι συνομιλητές του Νίκου Κοτζιά τήρησαν τη ρήτρα εμπιστευτικότητας (σ.σ. πλην του Βασίλη Λεβέντη, στον οποίον ήδη το ΥΠΕΞ έδειξε... κόκκινη κάρτα προαναγγέλλοντας ότι δεν θα προσκληθεί εκ νέου), οι πληροφορίες τούς θέλουν ικανοποιημένους από τη «σοβαρή και σε βάθος ενημέρωση» που τους δόθηκε.

Η αίσθηση που αποκόμισαν είναι ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες συμφωνίας και μάλιστα εντός του Απριλίου. Το «αγκάθι» των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα (χωρίς τις οποίες δεν θα ισχύει το erga omnes αφού η συνταγματική ονομασία είναι «Μακεδονία») παραμένει. Ως λύση προβάλλεται η επιλογή της Διεθνούς Συνθήκης μέχρι να γίνει εφικτή από την κυβέρνηση Ζάεφ η Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να στηριχθεί τώρα μία (τυχόν) συμφωνία σε μία διεθνή συνθήκη κυρωμένη από τον ΟΗΕ, ώστε να «τρέξει» η ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ, με τον «αστερίσκο» ότι δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα. Κι αυτό διότι η ένταξη στη Συμμαχία θα έλθει προς έγκριση, εντός ολίγων μηνών, στα Κοινοβούλια των χωρών-μελών και, φυσικά, στο ελληνικό.

Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα

Αμέσως μετά το Πάσχα (πιθανότατα την Τρίτη), ο κ. Κοτζιάς θα ξανασυναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν βρισκόμαστε κοντά «στο μεγάλο βήμα», για το οποίο εξέφρασε ελπίδες την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βιέννη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Η συνάντηση, μάλιστα, συζητείται να γίνει συμβολικά στην Οχρίδα, το τουριστικό θέρετρο στα νότια της χώρας με την πλούσια ιστορία, που πρωτοκατοικήθηκε από αρχαία ελληνική φυλή…

Μαρίνα Μάνη
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Μπορει να μας ενημερωσει ο μπουγατσοφαγος κοτζιας που τοσο πολυ νοιαζεται

    για το καλο του λαου, τι ονομα εχει συμφωνηθει;

    Μπορει να μας πει τι "ταυτοτητα" και "γλωσσα" κατεχουν οι Σλαβοβουλγαροι;

    Μπορει να μας πει πως θα προσδιοριζεται η σχισματικη Εκκλησια των

    Σκοπιων;

    Διοτι και αλλαγη του Συνταγματος τους να γινει, παλι δεν εξασφαλιζεται

    τιποτα!

    Με αλλαγη του συνταγματικου ονοματος, ο αλυτρωτισμος εξακολουθει να

    παραμενει , αφου "μακεδονικη" ταυτοτητα και γλωσσα υποδηλωνουν

    "Μακεδονες" πολιτες που κατοικουν στον ευρυτερο χωρο της "γεωγραφικης

    Μακεδονιας"! Οπου η "γεωγραφικη Μακεδονια" ειναι ΜΙΑ και ΕΝΙΑΙΑ!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σίγουρο είναι ότι η ΝΔ θα συμφωνήσει σε αυτό το ύπουλο σχέδιο της παράδοσης του ονόματος "Μακεδονία" στους Σλάβους. Πρέπει να αντιδράσουμε, που είναι οι Παμμακεδονικές οργανώσεις; Ο Β.Λεβέντης αποκάλυψε:
    Μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ , αποκαλύπτει σε διάφορες συνεντεύξεις του (δείτε παρακάτω), τις εξωφρενικές λεπτομέρειες του Σχεδίου Β΄ του Νίκου Κοτζιά, για μια ενδιάμεση Διεθνή Συμφωνία, που κατ΄ ουσίαν θα δεσμεύει εμάς για ονομασία «Νέα ή Άνω ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», ενώ τα Σκόπια δεν θα έχουν αλλάξει ούτε καν την Συνταγματική τους Ονομασία, που θα παραμένει προκλητικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας», επειδή δήθεν «δεν μπορούν τώρα να αλλάξουν το Σύνταγμα»…

    ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΓΙΑ ΚΟΤΖΙΑ: ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»!


    http://www.triklopodia.gr/%CE%BB%CE%B5%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B7/#

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]