Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Υγιέστερες σχέσεις" με τις ΗΠΑ επιθυμεί η Άγκυρα


"Οποιοσδήποτε και να έρθει, η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη: Δεν είναι τόσο σημαντικό για εμάς το τι πιστεύει ο νέος Υπουργός [Εξωτερικών των ΗΠΑ] για την Τουρκία. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να αναπτυχθούν πιο υγιείς σχέσεις μετά από αυτό. Και οι σχέσεις δεν εξαρτώνται από άτομα".

Με αυτό το σχόλιο αντέδρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας με δημοσιογράφους λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στην αντικατάσταση του Ρεξ Τίλερσον από τον Μάικ Πομπέο στην ηγεσία του State Department. Το σχόλιο αυτό του Τούρκου πρωθυπουργού, το οποίο αποτύπωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, είναι ενδεικτικό μιας ορισμένης νευρικότητας που προκαλεί η προαγωγή του Μάικ Πομπέο, ο οποίος δεν φημίζεται για τα φιλικά του αισθήματα έναντι της Τουρκίας. Άλλωστε ο βουλευτής τον Ιούλιο 2016, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν, ο Πομπέο είχε χαρακτηρίσει μέσω Twitter την Τουρκία "ολοκληρωτικό ισλαμιστικό καθεστώς", όπως και το Ιράν.

Για το ίδιο θέμα, άρθρο στην τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα Artı Gerçek αναφέρει ότι η αλλαγή στη Ουάσιγκτον έθεσε σε κίνδυνο την επικείμενη συνάντηση Τουρκίας-ΗΠΑ την 19η Μαρτίου όπου οι Τούρκοι αξιωματούχοι σχεδίαζαν να συζητήσουν την απομάκρυνση των μαχητών της κουρδικής οργάνωσης YPG από την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας και από τα ανατολικά του Ευφράτη. Η Άγκυρα, όπως σημειώνεται, έδινε μεγάλη σημασία στη συνάντηση αυτή.Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο Ρεξ Τίλερσον είχε επισκεφθεί την Τουρκία πριν από λίγες εβδομάδες και η επίσκεψή του κατέληξε στη συμφωνία για τη δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας. Διατυπώνεται ακόμη η εκτίμηση ότι ο διορισμός του Πομπέο στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών πρόκειται να αυξήσει την επιρροή του Πενταγώνου στην πολιτική των ΗΠΑ για τη Συρία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]