Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρώην επικεφαλής τουρκικών ΕΔ: Yπό αμερικανικό έλεγχο το PKK


Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο πρώην επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγκ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν υπό τον έλεγχο τους το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το 1999, μετά τη σύλληψη του ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από τις τουρκικές αρχές.

«Θα σας το πω αυτό για πρώτη φορά», δήλωσε ο Ιλκέρ Μπασμπούγκ, θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί οι ΗΠΑ παρέδωσαν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία το 1999»;

«Την περίοδο αυτή, ο Οτσαλάν ήταν κάτω από τον έλεγχο και την προστασία των συριακών μυστικών υπηρεσιών. Και τον παίρνεις από τη Συρία και τον φέρνεις στην Τουρκία. Η οργάνωση απομακρύνθηκε από τον συριακό έλεγχο και πέρασε κάτω από τον αμερικάνικο», είπε χαρακτηριστικά ο Μπασμπούγκ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, αυτός υπήρξε ένας από τους κύριους λόγους που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν τον Κούρδο ηγέτη στην Άγκυρα.

«Μετά το 1999, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγαλύτερο βάρος σε μία περισσότερο πολιτική λύση στο πρόβλημα του PKK. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος. Γιατί αν βάλεις τον Οτσαλάν σε μία τουρκική φυλακή, καθίσταται δύσκολο να υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα του PKK», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπασμπούγκ, το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί ούτε μετά την πλήρη ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, καθώς οι ΗΠΑ από εκεί και ύστερα θα χρησιμοποιήσουν τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί συριακό παρακλάδι του PKK, εναντίον των καθεστώτων της Συρίας και του Ιράν.

Το ζήτημα της αμερικανικής στήριξης στους Κούρδους μαχητές της Συρίας, εναντίον των οποίων η Άγκυρα διεξάγει την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]