Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κούρδοι: Ο Ερντογάν λέει ψέματα


Δεν είναι ρεαλιστική η πρόβλεψη της Άγκυρας ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα έχουν καταλάβει την Αφρίν στην Συρία ως το βράδυ, ανακοίνωσε σήμερα η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας που ελέγχει την πόλη αυτή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ελπίζει πως οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους θα έχουν καταλάβει πλήρως την πόλη αυτή ως σήμερα το βράδυ.

«Απόψε θα πάρει όλη την Αφρίν;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος των YPG Νούρι Μαχμούντ.
«Ο Ερντογάν λέει ψέματα στον λαό, δεν ξέρω πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος των YPG χαρακτήρισε εξάλλου ψευδή και τη δήλωση του Ερντογάν ότι οι άμαχοι που ζουν στην πόλη απομακρύνονται από εκεί μέσω ενός ειδικού διαδρόμου που έχει δημιουργηθεί.

«Πλησιάσαμε λίγο στην Αφρίν. Ελπίζω, αν το θέλει ο Θεός, πως η Αφρίν θα έχει πέσει εξ ολοκλήρου μέχρι σήμερα το βράδυ», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα προς τούρκους τοπικούς αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η Άγκυρα είχε εξάλλου ανακοινώσει την Τρίτη, πως οι τουρκικές δυνάμεις περικύκλωσαν πλήρως την πόλη.

Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου αναφέρονται στην ολοκλήρωση της περικύκλωσης της πόλης μέχρι σήμερα το βράδυ, όχι στην πτώση της, διευκρίνισε ωστόσο πριν από λίγο πηγή στο γραφείο του Ερντογάν.

«Η πρόταση 'ελπίζω ότι η Αφρίν θα έχει πέσει εξ ολοκλήρου μέχρι σήμερα το βράδυ' στην ομιλία του προέδρου μας θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως 'η περικύκλωση θα έχει ολοκληρωθεί ως απόψε'», δήλωσε η πηγή αυτή.

Οι Τούρκοι κατέλαβαν φράγμα κι έκοψαν το νερό στην Αφρίν

Η παροχή νερού στην πόλη Αφρίν της Συρίας έχει διακοπεί εδώ και μια εβδομάδα, δήλωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, μετά την κατάληψη από την Τουρκία του κυριότερου φράγματος και του εργοστασίου νερού στην περιοχή.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε πριν από σχεδόν δύο μήνες επίθεση εναντίον την πόλης με σκοπό την εκδίωξη των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας που ελέγχουν αυτή την περιοχή στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις (OCHA) ανέφερε πως οι εχθροπραξίες ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο καντόνι Αφρίν και να κατευθυνθούν προς περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Όταν το φράγμα βορειοανατολικά της Αφρίν άλλαξε χέρια, «ντόπιοι εργάτες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους ελέγχους του φράγματος για την άντληση νερού. Η παροχή νερού διακόπηκε», ανέφερε η OCHA. Κάτοικοι χρησιμοποιούν νερό από πηγάδια διατρέχοντας τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών.

Η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός πήρε τον έλεγχο του φράγματος στη λίμνη Μεϊντάκι και ενός αντλιοστασίου την περασμένη εβδομάδα.

«Η παροχή νερού έχει διακοπεί πλήρως λόγω του ελέγχου του τουρκικού στρατού σε αυτό», δήλωσε ο Μπιρούσκ Χασάκα, εκπρόσωπος των YPG στην Αφρίν. «Οι άμαχοι εξαρτώνται από πηγάδια για να πάρουν νερό και δεν είναι αρκετά και ούτε το νερό είναι καλό για πόση δυστυχώς».

Αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση στη Συρία το 2011, οι YPG και οι σύμμαχοί τους έχουν δημιουργήσει τρία αυτόνομα καντόνια στον βορρά, μεταξύ των οποίων εκείνο του Αφρίν. Η εδαφική έκταση που τελεί υπό τον έλεγχό τους έχει αυξηθεί καθώς κατέλαβαν μεγάλα τμήματα εδάφους κατά τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στις κουρδικές δυνάμεις έχει εξοργίσει την Τουρκία. Η Άγκυρα θεωρεί πως οι YPG είναι προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες ανταρτοπόλεμο στην Τουρκία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]