Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαφορετικά ζητήματα, η Τουρκία και ο Ερντογάν, για τον νέο Αμερικανό υπουργό εξωτερικών…


Γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης

Από χθες που ανακοινώθηκε – ομολογουμένως με ανορθόδοξο και άκομψο τρόπο – η αλλαγή στο τιμόνι της Αμερικανικής διπλωματίας, με την αποχώρηση του Rex Tillerson και την, σε αναμονή τυπικής έγκρισης, ανάληψη καθηκόντων από το σημερινό διοικητή της CIA, Mike Pompeo, σε Ελλάδα και Κύπρο το βασικό ερώτημα είναι για το ποια θα είναι η πολιτική του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ σχετικά με την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στο παρελθόν ο Pompeo είχε πει πως υπό τον Ερντογάν η Τουρκία αποτελεί μία “ολοκληρωτική Ισλαμιστική δικτατορία“. Για πολλούς στην Ελλάδα, η δήλωση αυτή του Pompeo έχει εκληφθεί ως κάτι θετικό για τις Ελληνοτουρκικές υποθέσεις.

Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι στη σκέψη του νέου Αμερικανού υπουργού εξωτερικών, ο Ερντογάν και η Τουρκία είναι δύο διαφορετικά ζητήματα.

Τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος με την Τουρκία υπάρχουν πολύ πριν την ανάληψη της εξουσίας στη γείτονα από τον πρόεδρο Ερντογάν. Και πολλά από τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία οφείλονται στην ανοχή του Αμερικανικού παράγοντα προς τις τουρκικές αυθαιρεσίες.

Η Τουρκία ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή. Είναι πολύ σημαντική και μεγάλη για να αγνοηθεί, και πόσο μάλλον να γίνει δώρο στο Κρεμλίνο που καιροφυλακτεί να κερδίσει από την κόντρα του καθεστώτος Ερντογάν με τη Δύση.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, αποτελεί ξεχωριστή υπόθεση. Για τους Αμερικανούς ο Ερντογάν είναι το πρόβλημα και όχι η Τουρκία και η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία της για ηγεμονία.

Αν η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Ερντογάν και του καθεστώτος του συνδυαστεί με τις παλαιότερες δηλώσεις του Pompeo στις οποίες εμφανίζεται υπέρμαχος μιας καθεστωτικής αλλαγής στη Βόρεια Κορέα, τότε ενδεχομένως να περιμένουμε εξελίξεις στην Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι εξελίξεις θα είναι αναγκαστικά ευνοϊκές για τα Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα…

* Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος
HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]