Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Κατάπιαν» ολόκληρο συλλαλητήριο!


Tου Απόστολου Αποστολόπουλου

Είναι θλιβερό το θέαμα της Αθήνας (αλλά και των Σκοπίων) να ψάχνουν πώς θα παρακάμψουν τη λαϊκή θέληση ώστε να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του επικυρίαρχου, τις επιθυμίες των ΗΠΑ. Τα Σκόπια εκβιάζουν με δημοψήφισμα για να κάνει υποχωρήσεις η Αθήνα. Οι Σκοπιανοί ξέρουν ότι η Αθήνα έχει αναλάβει δεσμεύσεις να επιλυθεί το θέμα. Και ότι αν κάνουν δημοψήφισμα θα αναγκαστεί να κάνει το ίδιο και ο Τσίπρας.

Οπότε δεν θα γίνει δεκτό όνομα με τη λέξη Μακεδονία, τα Σκόπια δεν θα μπουν στο ΝΑΤΟ, θα θυμώσουν οι ΗΠΑ και θα ρίξουν την ευθύνη στην Αθήνα. Τα Σκόπια με τον μετριοπαθή(!) Ζάεφ ίσως πιστεύουν ότι με αυτά είναι ισάξιοι του Μέτερνιχ. Αν όλα αυτά δεν γίνουν οι «Ζάεφ και συνεργάτες» τούς έχουν γραμμένους τους «Μακεδόνες» (και Αλβανούς) υπηκόους. Θα βάλουν την υπογραφή τους εκεί που επιθυμεί ο Μεγάλος Σύμμαχος. Ας τους αναγνωρίσουμε το ελαφρυντικό ότι είναι μικρό και εύθραυστο κράτος και του επιβλήθηκε με το έτσι θέλω ένας Προστάτης, όπως στο πρώτο ελεύθερο ελληνικό κρατίδιο μετά την Επανάσταση του 1821.

Στην Αθήνα, όμως, την Ευρωπαία Αθήνα που βγαίνει θριαμβευτικά από τα Μνημόνια, κατά πως λένε οι ιθύνοντες, το θέαμα είναι ιλαροτραγωδία. Όχι επειδή υπάρχει κυβέρνηση μιας Αριστεράς που έχει αποκηρύξει την ανελεύθερη Σοβιετία πάνω από μισό αιώνα. Και που έχει αναπεπταμένη τη σημαία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης, με επικεφαλής τον Τσακαλώτο και τους «53». Αυτά, άλλωστε, τα έχουμε ξεπεράσει.

«Κατάπιαν» ολόκληρο συλλαλητήριο

Το θέαμα είναι ιλαροτραγωδία επειδή τα ΜΜΕ, υπό την Δαμόκλειο Σπάθη της πολυπόθητης άδειας, «κατάπιαν» ένα συλλαλητήριο της τάξης του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Το έπνιξαν κυριολεκτικά, προδιαγράφοντας το χρώμα της πληροφόρησης όταν θα εκπέμπουν και με την άδεια της Αστυνομίας, νόμιμα. Η κυβέρνηση και ο Πολάκης μίλησαν τη Δευτέρα για 90-100.000 διαδηλωτές όταν το BBC είδε, την Κυριακή, ένα εκατομμύριο και το κανάλι R1 της ιταλικής τηλεόρασης 800.000, το λιγότερο.

Με το δημοψήφισμα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι ξεπερνάνε με ψυχική άνεση κάθε αντίρρηση και κάθε δυσκολία που μπορεί να προβάλλει ο λαϊκός παράγων. Αλλά τότε υπήρχε ακόμα κάποιο απόθεμα ελπίδας και στοιχειώδους εμπιστοσύνης. Τώρα, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι από τους κυβερνώντες δεν μπορούν να βασίζονται σε κάτι τέτοιο. Η απόφαση για το όνομα είναι μπροστά μας και οι εκλογές έπονται.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης, της Εκκλησίας, της ΝΔ και του ΚΚΕ να υποστηρίξουν την αποχή από το συλλαλητήριο (ή την συμμετοχή ως «προσωπική» επιλογή) ήταν ασφαλώς συγκινητικές, ως απόδειξη εθνικής ομοψυχίας. Αποδείχθηκαν, όμως, εντελώς αναποτελεσματικές. Προφανώς γι’ αυτό κανείς δεν βρέθηκε να τις επαινέσει ως θεάρεστες και εθνικά χρήσιμες. Είναι ομολογουμένως η πρώτη φορά που ο λαός απομακρύνθηκε τόσο φανερά και ανενδοίαστα από το σύνολο της πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και πνευματικής ηγεσίας.

Λαός και υπερδυνάμεις

Είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του τόπου κήρυξε, με μια φωνή και μια ψυχή, άχρηστη την παρουσία του λαού για την επίλυση ενός εθνικού θέματος, ενός θέματος που αφορά όλους μας και τον καθένα. Και είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος, εθνικά ενωμένος, αδιαφόρησε και στην πράξη αντιτάχθηκε στις προτροπές της ηγεσίας. Αν η συγκυρία το επιτρέψει η απομόνωση που περιγράφω μπορεί να μετατραπεί σε αντίθεση και σε συνολική απόρριψη με άγνωστες συνέπειες. Αν υπάρχουν έστω και ελάχιστοι μυαλωμένοι στον τόπο θα πρέπει να ανησυχούν.

Όλα αυτά, διαπραγματεύσεις, συλλαλητήρια κλπ, έχουν ως υπόβαθρο μια αυταπάτη: την ιδέα ότι η υπερδύναμη έχει ανάγκη από προσχήματα για να εφαρμόσει τα υποτίθεται σκοτεινά σχέδιά της εναντίον μας. Έχει, όμως, αποδείξει το αντίθετο. Μάρτυρας τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ. Τα όπλα ήταν ανύπαρκτα, αλλά η εισβολή στο Ιράκ έγινε και η χώρα διαλύθηκε, όπως καταστράφηκε και η Λιβύη και δολοφονήθηκε ο Καντάφι με εξίσου ασύστατα επιχειρήματα.

Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ έχουν σχέδια για την Ελλάδα. Θα τα εφαρμόσουν και δεν έχουν ανάγκη το Σκοπιανό ως πρόσχημα. Είναι κι αυτό ένας λόγος για λιγότερες υποκλίσεις, γονυκλισίες και «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω». Αλλά χαρακτηριστικό γνώρισμα των προτεκτοράτων είναι πρώτον ότι τους έχει αφαιρεθεί η ικανότητα να σκέπτονται. Και δεύτερον ξέρουν ότι οι υποκλίσεις και γονυκλισίες είναι απαραίτητο αξεσουάρ της ύπαρξής τους. Τις κάνουν, λοιπόν, εκεί που χρειάζεται αλλά καλού-κακού και εκεί που είναι αχρείαστες, προσφέροντας θέαμα θλιβερό.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]