Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εν δυνάμει ισλαμιστικός κίνδυνος στα Δυτικά Βαλκάνια


«Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει ότι υφίσταται σε γενικές γραμμές απειλή από μεμονωμένα άτομα και μικρότερες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη». Αυτή είναι η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος η Αριστερά στη βουλή, που έχει στη διάθεσή της αποκλειστικά η Deutsche Welle.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι καταγράφονται μόνο μεμονωμένες επαφές ακραίων ισλαμιστών στα Βαλκάνια και στη Γερμανία. Αλλά συγκεκριμένα στοιχεία για εντατικοποίηση της κινητικότητας ισλαμιστών στη Βοσνία δεν διαθέτει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών BND.

Προσπάθειες υποβάθμισης από τη γερμανική κυβέρνηση

Με την απάντηση αυτή το Βερολίνο διαψεύδει δημοσιεύματα της Berliner Zeitung του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία η BND έχει εστιάσει την προσοχή της κυρίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Παρόλα αυτά υπάρχει πολύς χώρος για εικασίες, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη απάντηση προς την Αριστερά κρατήθηκε μυστική. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια απέναντι στο φαινόμενο υπερχρηματοδότησης από χώρες του Κόλπου, το ίδιο ισχύει για την αποστολή ιμάμηδων από τη Σουηδική Αραβία και την Τουρκία προς της Βοσνία.

«Σε αντίθεση με την BND, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει δημόσια τον αυξανόμενο ισλαμιστικό κίνδυνο», υποστηρίζει μιλώντας στη DW η Cevim Dagdelen, εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Αριστεράς. «Επιπλέον είναι εντελώς απαράδεκτο ότι το Βερολίνο κρατά μυστικό τον ρόλο των χωρών του Κόλπου, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Τουρκίας».

Ως στοιχεία που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας έχει διαβαθμίσει η γερμανική κυβέρνηση τον αριθμό των μαχητών από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, που τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν σε τζιχαντιστικές ομάδες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, και οι δύο βαλκανικές χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην «εξαγωγή» μαχητών του Ισλάμ σε αναλογία με τον αριθμό των κατοίκων τους.

Σαλαφιστές στους δρόμους της Βοσνίας

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δίνει την πληροφορία ότι μαχητές από βαλκανικές χώρες δεν συντάσσονται μόνο με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και του πρώην μετώπου Αλ Νούσρα, αλλά ένα 10% εξ αυτών πολεμά στις τάξεις των διαφόρων ομάδων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Επίσης διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που έφυγαν προς τη Συρία και το Ιράκ προέρχονται από χωριά σαλαφιστών στη Βοσνία, οι κάτοικοι των οποίων έχουν προσαρμόσει τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή τους σε προϊσλαμικές συνήθειες και παραδόσεις.

«Πρόκειται για ριζοσπαστικές παρεκκλίσεις από το παραδοσιακό Ισλάμ στα Βαλκάνια», σχολιάζει ο Vedran Ndjihic, ερευνητής στο αυστριακό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής. «Στη Βοσνία βλέπει κανείς τα μέλη του σαλαφιστικού κινήματος στους δρόμους, είναι δραστήριοι στον τομέα του πολιτισμού και έχουν δικούς τους πιστούς στα τζαμιά», τονίζει στη DW. «Είναι σαφές ότι οι σαλαφιστές στα Βαλκάνια δημιουργούν παράλληλες δομές με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών που αντιτάσσονται στις παραδοσιακές ισλαμικές κοινότητες. (...) Αυτό που χρειάζεται είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, μια πραγματική ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών στα δυτικά Βαλκάνια, η ενίσχυση της φιλελεύθερης ερμηνείας του Ισλάμ που υπάρχει στα Βαλκάνια και η αποτελεσματική συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες».


DW


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]