Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Κούρδοι της Αφρίν ζητούν από τη Συρία να στείλει δυνάμεις κατά της Τουρκίας


Οι κουρδικές αρχές της αυτόνομης περιφέρειας της Αφρίν, απεύθυναν έκκληση στη συριακή κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα σύνορα της περιοχής με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή ο T. Erdogan επισκέφθηκε την τουρκοσυριακή μεθόριο ενώ το ΝΑΤΟ νίπτει τα χείρας του.

«Καλούμε το συριακό κράτος να εξασκήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Αφρίν και να προστατεύσει τα σύνορά του με την Τουρκία από τις επιθέσεις του Τούρκου κατακτητή (...) και να αναπτύξει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις για να διασφαλίσει τα σύνορα της περιοχής της Αφρίν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε μια κίνηση που κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση, ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Εrdogan υποσχέθηκε σήμερα να ολοκληρώσει τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων, συμμάχων των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής περιοδείας επιθεώρησης στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.

Έκτη ημέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Άγκυρας, οι οποίες προκαλούν την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, και ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επισκέφθηκε το στρατηγείο των επιχειρήσεων στην παραμεθόριο επαρχία Χατάι συνοδευόμενος από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Άμυνας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο Erdogan επιβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) θα συνεχιστούν «έως επιτευχθεί το (προσδοκώμενο) αποτέλεσμα», σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Κατά την επίσκεψή του στα σύνορα, ο Τούρκος πρόεδρος, που φορούσε στρατιωτική περιβολή, διαβεβαίωσε ότι αυτή η επιχείρηση, με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας», στοχεύει να «καθαρίσει την Αφρίν από τους τρομοκράτες» και να επιτρέψει στους Σύρους πρόσφυγες της Τουρκίας να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Στο μέτωπο, το τουρκικό πυροβολικό και η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβάρδισαν εκ νέου σήμερα θέσεις των YPG προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις των δυνάμεων που στηρίζει η Άγκυρα, οι οποίες επιχειρούν να σπάσουν τις γραμμές των Κούρδων.

Από το Σάββατο, σχεδόν 100 μαχητές των YPG και των φιλοτουρκικών οργανώσεων ανταρτών έχουν σκοτωθεί, όπως και 33 άμαχοι, οι περισσότεροι από τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αμύνεται, αλλά «με αναλογικό τρόπο», δηλώνει ο γγ του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι η Τουρκία έχει "το δικαίωμα να αμύνεται" αλλά "με αναλογικό και μετρημένο τρόπο", σχολίασε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Jens Stoltenberg αναφερόμενος στις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία, εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει "τρομοκράτες".

"Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ που έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία. Όλες οι χώρες έχουν δικαιώμα να αμύνονται αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με αναλογικό και μετρημένο τρόπο" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Stoltenberg. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα "ενημέρωσε αυτήν την εβδομάδα τους συμμάχους της για την επιχείρηση στη βόρεια Συρία".

Μέχρι σήμερα ο Stoletnebreg δεν είχε αντιδράσει στην αεροπορική και χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας στον θύλακα του Αφρίν. Ουάσινγκτον, Παρίσι και Βερολίνο έχουν απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση.

Η Ουάσινγκτον συζητά με την Άγκυρα τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία

Το Πεντάγωνο συζητά με την Τουρκία την πιθανότητα δημιουργίας μιας "ζώνης ασφαλείας" στη βορειοανατολική Σρία, μολονότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν θα ήταν σωστό να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα "εμπιστοσύνης" μεταξύ των δύο χωρών.

"Ξεκάθαρα, συνεχίζουμε να μιλάμε στους Τούρκους για την πιθανότητα μιας ζώνης ασφαλείας, όπως κι αν θέλετε να την αποκαλέσετε", είπε στους δημοσιογράφους ο αντιστράτηγος Κένεθ Μακένζι.

Κατά την ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Ντέινα Γουάιτ είπε ότι έχει υπόψη της τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Μάνμπιτζ της Συρίας, όμως η ίδια δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποια αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]