Ας απαλλάξουμε επιτέλους έθνος και εθνικισμό από τις αυθαίρετες ερμηνείες
Με την αφορμή ενός άρθρου που διάβασα στον ιστοχώρο Liberal για τον Εθνικισμό μου δημιουργήθηκαν μια σειρά από σκέψεις τις οποίες θα επιχειρήσω να διατυπώσω σε αδρές γραμμές, ενώ είναι αυτονόητο ότι το σκεπτικό θα μπορέσει να το παρακολουθήσει καλύτερα κάποιος που ρίξει τουλάχιστον μια ματιά στο άρθρο ανάλυση του Ινστιτούτου CATO στο οποίο αναφέρομαι.
Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Προσπάθησα να βρω στη διεθνή βιβλιογραφία, την έννοια που αποδίδεται στην τόσο ταλαιπωρημένη λέξη Έθνος καθώς και στο παράγωγο της τον Εθνικισμό, έξω από τις αυθαίρετες πολιτικές έννοιες και ερμηνείες, που τους αποδίδονται μετά την Γαλλική επανάσταση από διάφορους πολιτικούς στοχαστές/αναλυτές.
Η ιστορική εξέλιξη της Ευρώπης με την τμηματική κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που δημιούργησε τα φέουδα, τα μικροβασίλεια και τις μετέπειτα Αυτοκρατορίες, έκλεισε τον ιστορικό κύκλο του με την Γαλλική Επανάσταση, που επαναπροσδιόρισε την Ευρώπη με νέα Ευρωπαϊκά κρατικά μορφώματα.
Αυτά όμως τα νέα Ευρωπαϊκά Κρατικά μορφώματα που προέκυψαν μετά τη Γαλλική Επανάσταση, χρειαζόντουσαν μια συνδετική ουσία για να διατηρηθούν και για αυτό χρησιμοποίησαν την έννοια του Έθνους Κράτους χρησιμοποιώντας την έννοια του Έθνους και του Εθνικισμού στην πολιτική τους διάσταση και όχι στην εννοιολογική.
Η έννοια του έθνους κατά την αρχαιότητα ήταν το Όλον ή το Σύνολο συγγενικών φυλών ή φύλων, που είχαν κοινά βασικά γνωρίσματα, όπως γλώσσα, θρησκεία, κουλτούρα/πολιτισμό και ιστορία. Τέτοια γνωστά παραδείγματα στην αρχαιότητα, αποτελούν το Κινεζικό, το Ελληνικό, το Εβραϊκό, το Ιαπωνικό, καθώς και το Ρωμαϊκό Έθνος προτού αυτό μετεξελιχθεί σε αυτοκρατορία.
Το Έθνος την εποχή εκείνη δεν ήταν ταυτισμένο με μία κρατική οντότητα, όπως γνωρίζουμε από την Ιστορία, ούτε εμπεριείχε την έννοια του πατριωτισμού, όπως αυτή ενυπάρχει στην έννοια του Έθνους Κράτους. Κατά την γνώμη μου η πιο καθαρή έννοια του όρου Έθνος αποδίδεται από την Wikipedia.
Το σύνολο των αρνητικών στοιχείων που έχουν προσκολληθεί στον όρο Έθνος άρα και στον Εθνικισμό, είναι αποτέλεσμα της αυθαίρετης χρήσης αυτών των όρων ως πολιτική ταμπέλα, από κάθε είδους πολιτικούς, στην προσπάθεια τους να ποδηγετήσουν το Λαϊκό Αίσθημα εις όφελός τους.
Είναι καιρός να σταματήσουμε να αναμασάμε πολιτικά τσιτάτα χωρίς τη βαθύτερη γνώση και αντίληψη των όρων που χρησιμοποιούμε και να απενοχοποιήσουμε όρους που εννοούν απλά πράγματα, εύκολα κατανοητά από τον καθένα.
Είναι αυτονόητο ότι ένας Κρητικός, ένας Πελοπόννησος και ένας Μακεδόνας π.χ., έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία μεταξύ τους και άρα αποτελούν συστατικά μέρη ενός Έθνους, εφόσον μιλάνε την ίδια γλώσσα, ζούνε δίπλα ο ένας στον άλλον, έχουν σχεδόν ταυτόσημη κουλτούρα και έθιμα, κοινή ιστορία και κατά 98% κοινή θρησκεία, απ’ ότι με ένα Γάλλο της Βρετάνης, ένα Σέρβο της Πρίστινας, ή έναν Ουκρανό της Οδησσού.
Αυτά τα πράγματα είναι που τους δίνουν την εθνική τους ταυτότητα, πέραν της όποιας φυλετικής συγγένειας ή ταύτισης, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους ή όχι. Είναι καιρός να αποβάλουμε τη ρετσινιά και την χλεύη από τις λέξεις αυτές και να τις χρησιμοποιούμε με την πραγματική τους έννοια.
Defence-Point
Καποτε υπηρχε υπουργειο Εθνικης Παιδειας, Εθνικης Αμυνας και Εθνικη Τραπεζα
ΑπάντησηΔιαγραφήτης Ελλαδος!
Αυτος ο ορος "Εθνικος/η/ο" ενοχλει επειδη μας ενωνει ως λαο και ως Εθνος!
Και φροντισαν ΟΛΑ τα λαμογια μεσω πολιτικης ,ΜΜΕ και ΜΚΟ να εξαλειφθει
αυτος ο ορος για να εισχωρησει ευκολοτερα η θολοκουλτουρα της
παγκοσμιοποιησης!
Ας γνωριζουν ομως οτι καθε δραση προκαλει και αντιδραση!
ΓΜ