Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρακάμπτουν τον Νίμιτς οι δυο ΥΠΕΞ, βάζουν όλα τα θέματα στο τραπέζι


Του Νίκου Μελέτη

Στην παράκαμψη του χρονοβόρου και μακρόσυρτου ρυθμού που δίνει στην διαδικασία για την ονομασία ο διεθνής μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς προχώρησαν οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην συνάντηση που είχαν στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να διαπιστωθεί εάν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας και σε ποια ζητήματα πρέπει να εστιασθεί η προσπάθεια, ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια.

Ο Ν. Δημητρώφ σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς (επιβεβαιώνοντας το προχθεσινό ρεπορτάζ του liberal.gr) αποκάλυψε ότι οι δυο υπουργοί αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους την διαπραγμάτευση συγκροτώντας ομάδες εργασίας υπό την εποπτεία τους οι οποίες θα συναντώνται παράλληλα με την διαδικασία Νίμιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ομάδες αυτές απλώς θα πλαισιώνουν τους δυο υπουργούς εξωτερικών που θα συναντώνται πλέον σε τακτικό και εντατικό ρυθμό, βάζοντας στο τραπέζι όλο το πακέτο των θεμάτων που αφορούν και σχετίζονται με την διαφορά της ονομασίας.

Στις συναντήσεις αυτές οι ομάδες εργασίες θα παίρνουν κατευθυντήριες γραμμές και θα ετοιμάζουν προτάσεις για τα θέματα που συζητούν οι δυο υπουργοί και θα καλύπτουν εκτός του ονοματολογικού, το εύρος χρήσης, την εθνικότητα, τα παράγωγα, το όνομα εμπορικής χρήσης, αλυτρωτισμός, σχολικά βιβλία κ.α.

Οι δυο υπουργοί αποφάσισαν την προσωπική εμπλοκή τους καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά σφιχτό και ο ρυθμός της μιας συνάντησης ανά μηνά στην οποία προσανατολίζονταν ο κ. Νίμιτς, ήταν προβληματικός. Ελληνικές πηγές εξηγώντας αυτή την επίσπευση της διαδικασίας, τόνιζαν ότι θα πρέπει σύντομα να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να διαπιστωθεί εάν υπάρχει δυνατότητα λύσης και να δρομολογηθούν και οι διαδικασίες έγκρισης και εφαρμογής της λύσης, ώστε να μην φθάσουμε τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την πίεση να στρέφεται τότε προς την Ελλάδα για να δεχθεί την ένταξη της ΠΓΔΜ ώστε να μην διαταραχθεί η διαδικασία και σπαταληθεί η υποτιθέμενη πρόοδος που θα έχει επιτευχθεί μέχρι τότε.

Βεβαίως παραμένει προβληματικό σε αυτό το σενάριο, το τι θα συμβεί εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας μετά τις πρώτες συναντήσεις των δυο υπουργών, καθώς θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να ασκηθεί πίεση και προς τις δυο πλευρές για μια νέα προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στην συνέντευξη του δηλώνει ότι η χώρα του «αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι γειτονικές χώρες», τονίζει ότι για την χώρα του είναι σημαντικό το θέμα της ταυτότητας και επισημαίνεις ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος για να πείσουμε» όπως λέει «τους Έλληνες ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της χώρας μας και μιας περιοχής που περιλαμβάνει την βόρεια Ελλάδα».

Η Αθήνα επιμένει στην λογική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που επιδεικνύουν την «καλή θέληση» για εξεύρεση λύσης και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κοτζιάς συγκάλεσε χθες διυπουργική σύσκεψη για το άνοιγμα διασυνοριακής διάβασης, λιμναίας και χερσαίας στις Πρέσπες.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στην συνέντευξη του δηλώνει ότι η χώρα του «αντιλαμβάνεται

    τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι γειτονικές χώρες», τονίζει ότι για την

    χώρα του είναι σημαντικό το θέμα της ταυτότητας και επισημαίνει ότι «πρέπει

    να βρεθεί τρόπος για να πείσουμε» όπως λέει «τους Έλληνες ότι υπάρχει σαφής

    διάκριση μεταξύ της χώρας μας και μιας περιοχής που περιλαμβάνει την βόρεια

    Ελλάδα».



    Δηλαδη να πειστουμε πως περα απο την "Μακεδονια του Βαρδαρη" υπαρχει και

    "Μακεδονια του Αιγαιου" και βαζουμε και ενα προθεμα για να διαχωριζονται

    οι δυο "Μακεδονιες" και οι Μακεδονες εκατερωθεν!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]