Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Κόμμα των Τσάμηδων αντιδρά στο θέμα των ελληνικών στρατιωτικών κοιμητηρίων


Του Κώστα Ράπτη

"Η διπλωματία μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα από ό,τι οι κραυγές χωρίς περιεχόμενο" είχε επισημάνει στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας στις 13 Δεκεμβρίου του εφαρμοστικού νόμου με τον οποίο ρυθμίζονται τα ζητήματα τον κοιμητηρίων των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών που έπεσαν στο Αλβανικό Έπος. Όμως οι "κραυγές χωρίς περιεχόμενο" δεν είχαν πει την τελευταία λέξη.

Η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου εκκρεμεί από το 2004, οπότε, στο πνεύμα της υποβολής υποψηφιότητας της Αλβανίας για ένταξη στην Ε.Ε., υπεγράφη διμερής συμφωνία σχετικά με τον εντοπισμό, την ανακομιδή και την μεταφορά σε κατάλληλα στρατιωτικά νεκροταφεία των πεσόντων του Πολέμου του '40 που παραμένουν, συχνά αταύτιστοι και προχείρως ταφέντες, στο αλβανικό έδαφος. Η έστω και καθυστερημένη αρχή της υλοποίησης των συμφωνηθέντων χαρακτηρίσθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών "ένα τεράστιο βήμα και για να ησυχάσει, όπως λέει ο λαός μας μεταφορικά, η ψυχή τους αλλά και βήμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη".

Το ποιες αγκυλώσεις εμπόδιζαν για τόσο καιρό αυτό το βήμα ήρθε με τον τρόπο του να το δείξει εκ των υστέρων το μικρό κόμμα των Τσάμηδων PDIU. Σε ανακοίνωσή του για το θέμα των στρατιωτικών κοιμητηρίων αναφέρει "Το Κόμμα για τη Δικαιοσύνη, Ολοκλήρωση και Ενότητα (PDIU) παρακολουθεί με ανησυχία το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει βήματα προς τα πίσω. Οι νεκροί δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ζωντανούς για την ικανοποίηση εδαφικών φιλοδοξιών και την νομιμοποίηση εδαφικών σωβινισμών”.

Μάλιστα το κόμμα των Τσάμηδων καλεί την αλβανική κυβέρνηση να μην δώσει συνέχεια στο θέμα των τάφων των Ελλήνων κατακτητών στρατιωτών, αλλά να ζητήσει την ανέγερση νεκροταφείων για τους Αλβανούς της "Τσαμουριάς".

"Τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία δήλωση για τις συνομιλίες της Κρήτης” μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών "βλέπουμε να προωθούνται τα ελληνικά συμφέροντα, χωρίς παράλληλη πρόοδο των αλβανικών αιτημάτων” συμπληρώνει η ίδια ανακοίνωση και καλεί την αλβανική κυβέρνηση "να χειριστεί με αμοιβαιότητα και εθνική αξιοπρέπεια τα εθνικά συμφέροντα - σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αντίδραση του συνόλου των Αλβανών”.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]