Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το σκίτσο που έκανε έξαλλο τον Ερντογάν! Απειλές και αναθέματα από τον «Σουλτάνο»


«Ο τούρκος πρόεδρος βιάζει το πουλί του Twitter». Όπως ήταν φυσικό, η εικόνα και μόνο προκάλεσε την οργή του, με τον δημιουργό της να γίνεται δέκτης δικαστικής εντολής

Μετά τον γερμανό κωμικό Γιαν Μπέμπερμαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα βάζει τώρα με έναν ακόμα «αυθάδη» ευρωπαίο επικριτή του, τον ολλανδό σκιτσογράφο Ρούμπεν Οπενχάιμερ. Η έμπνευση του σκιτσογράφου να εμφανίσει τον τούρκο προέδρο να… βιάζει το γαλάζιο πουλί του Twitter (σήμα κατατεθέν του μέσου κοινωνικής δικτύωσης), προκάλεσε την οργή του «Σουλτάνου».


Στο επίμαχο σκίτσο ο τούρκος πρόεδρος έχει χαμηλώσει το εσώρουχό του -το οποίο μάλιστα φέρει τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους- και βιάζει το πουλί. «Erdogan is not a goatfucker» (σ.σ. «Ο Ερντογάν δεν πηδάει κατσίκες» σε ελεύθερη μετάφραση) γράφει ειρωνικά η σχετική λεζάντα στο σκίτσο με αφορμή το γνωστό σχόλιο του γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμπερμαν σε σατιρικό ποίημα το 2016 (βλ. τα βίντεο κάτω), που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στην Τουρκία (και τους Τούρκους της Γερμανίας). Η ενόχληση του Ερντογάν μάλιστα, ήταν τέτοια τότε, που ζήτησε ανοικτά από τη γερμανική κυβέρνηση τη σύλληψη και τη δίωξη του Μπέμπερμαν.




Η σάτιρα κατά του Ερντογάν είχε γίνει μέχρι και αντικείμενο διαγωνισμού. Σε συνέντευξη του για το ελβετικό περιοδικό Die Weltwoche, τον Μάιο του 2016, ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να αυτοσχεδιάσει με ένα ποίημα στο πλαίσιο «διαγωνισμού προσβλητικής ποίησης για τον πρόεδρο Ερντογάν», τον οποίο διοργάνωσε το βρετανικό περιοδικό Spectator.

«Αν κάποιος θέλει να κάνει ένα αστείο με τον έρωτα που ανθίζει ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο και μια κατσίκα, θα πρέπει να μπορεί να το κάνει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», ήταν το σχόλιο του Τζόνσον με αφορμή το αίτημα δίωξης του γερμανού κωμικού, στη συνέντευξη με τον Νίκολας Φάρελ ο οποίος, στη συνέχεια, τον προκάλεσε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Εκείνος τότε ανταποκρίθηκε με μερικά στιχάκια :  
«Υπήρχε ένας νεαρός τυπάς από την Άγκυρα, ο οποίος ήταν καταπληκτικός αυνάνας. Μέχρι που έσπειρε τον σπόρο του, με τη βοήθεια μιας κατσίκας, αλλά ούτε που σταμάτησε για να  την ευχαριστήσει»
«There was a young fellow from Ankara
who was a terrific wankerer.
Till he sowed his wild oats
with the help of a goat,
but he didn’t even stop to thankera»

Στην περίπτωση του Οπενχάιμερ, ο δημιουργός έγινε παραλήπτης εξωδίκου από τον Ερντογάν με το οποίο καλείται να  «κατεβάσει» το συγκεκριμένο σκίτσο από τα social media. Ο ολλανδός σκιτσογράφος ωστόσο δεν έδειξε να πτοείται και με νέο tweet το «ανέβασε» εκ νέου συμπληρώνοντας : «Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς φέτος. Με τη μορφή εξωδίκου από τον Ερντογάν».


«Ώστε αυτό είναι το σκίτσο που θέλει να εξαφανίσει ο Ερντογάν από το Twitter. Θα ήταν πολύ ανόητο τώρα να απευθύνω έκκληση για μαζική αναπαραγωγή του;», πρόσθεσε σε άλλη ανάρτησή του, σχολιάζοντας στον ίδιο ειρωνικό τόνο, ότι το μόνο που δεν θα κάνει πλέον είναι να κανονίσει διακοπές στην Τουρκία, για ευνόητους λόγους.


Ο Οπενχάιμερ επικοινώνησε μάλιστα με την Ένωση Δημοσιογράφων της χώρας του για το ζήτημα: «Για να είμαι όμως σίγουρος, ρώτησα αν η Ολλανδία συνεργάζεται με την Τουρκία για θέματα έκδοσης πολιτών της. Υπάρχει όντως μια τέτοια συνεργασία, αλλά δεν μετρά για θέματα ήσσονος σημασίας όπως τα σκίτσα. Στο μεταξύ περιμένω και δεν πρόκειται να κανονίσω διακοπές το καλοκαίρι στην Τουρκία για λόγους ασφαλείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ολλανδός σκιτσογράφος επανήλθε και την Τετάρτη με νέο σκίτσο για τον τούρκο πρόεδρο έξαλλο, ως άλλο χρυσόψαρο στη γυάλα, να κυνηγά πάλι το άτυχο πουλί του Twitter.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]