Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χοντροκομμένο παιχνίδι Ρώσων – Τούρκων προς ικανοποίηση Ερντογάν


Υπομειδιούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Δύση, από την χοντροκομμένη προσπάθεια της Μόσχας να στηρίξει πάση θυσία την «τουρκική εκδοχή» ότι η δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία, οφείλεται σε «συνομωσία του Φετουλάχ Γκιουλέν», προκειμένου να φανεί αρεστή στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που παίζει όλο και στενότερα με τη Μόσχα.

Αρχεία σε σκληρό δίσκο που ανήκουν στον αστυνομικό Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, , ο οποίος δολοφόνησε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2016, ανοίχθηκαν από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της έρευνας για τη δολοφονία.

Στο πλαίσιο της κοινής έρευνας της Τουρκίας και της Ρωσίας που διεξάγεται από πέρυσι, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών αρχικά ολοκλήρωσαν την εξέταση του σκληρού δίσκου του φορητού υπολογιστή του Αλτιντάς, αλλά δεν ήταν σε θέση να ανακτήσουν τα σβησμένα έγγραφα.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ζήτησαν στη συνέχεια να πάρουν τον σκληρό δίσκο στη Ρωσία, υποσχόμενος «έναν εναλλακτικό τρόπο» να εξετάσει το σκληρό δίσκο.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι κατάφεραν να εντοπίσουν δύο διαγραμμένα αρχεία στη μονάδα, συμπεριλαμβανομένων των λέξεων-κλειδιών «Fethullah Gülen» και 690 διαγραμμένων αρχείων, συμπεριλαμβανομένης της λέξης «Hizmet», μια λέξη που σημαίνει «υπηρεσία» στα τουρκικά και χρησιμοποιείται από τους υποστηρικτές του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, για αναφορά στο κίνημα του.

Ο Οργανισμός Τρομοκρατίας του ΦΕΤΟ (FETÖ) πιστεύεται από την κυβέρνηση της Άγκυρας ότι ήταν πίσω από την προσπάθεια στρατιωτικού πραξικοπήματος της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2016.

Οι Ρώσοι, διαπίστωσαν επίσης ότι τέσσερα αρχεία διαγράφηκαν συμπεριλαμβανομένης της λέξης «FETÖ» και διαγράφηκε ένα αρχείο, συμπεριλαμβανομένης της λέξης «Nur Cemaati», που αναφέρεται στο δίκτυο Γκιουλέν.

Λέξεις-κλειδιά όπως η «Αλ Κάιντα», «al-Nusra» και «ISIS», δεν έφεραν αποτελέσματα στην αναζήτηση.

Ο Αλτιντάς, ο οποίος φώναζε στα αραβικά πριν σκοτώσει τον πρεσβευτή, φάνηκε ότι δεν είχε αρχεία, συμπεριλαμβανομένης της αραβικής ορολογίας, και ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας πιστεύει ότι η φωνή του ήταν μέρος μιας προσπάθειας «παγίδευσης».

«Έκανε μια πράξη άσχετη (οι κραυγές του στα Αραβικά) για να εκτρέψει την προσοχή και να αποτρέψει την αποκάλυψη των δραστών πίσω από την επίθεση», δήλωσε το γραφείο του εισαγγελέα υποστηρίζοντας ότι ο επιτιθέμενος «ήθελε να δώσει την αντίληψη ότι η δολοφονία συνδέθηκε με την Αλ Κάιντα».

Η ρωσική ομάδα έρευνας που ήταν υπεύθυνη για την υπόθεση συναντήθηκε με τους ανακριτές της Γενικής Εισαγγελίας της Άγκυρας στις 18 Δεκεμβρίου.

Ο γενικός εισαγγελέας της Άγκυρας Αντέμ Ακιντσί, ο οποίος έχει επιβλέψει το σκέλος της Τουρκίας της έρευνας, ανέφερε ότι ο «αρχηγός ομάδας» του Αλτιντάς ήταν εκπαιδευτικός, που είναι γνωστός ως χρήστης της εφαρμογής ByLock, ο οποίος κρατείται περιμένοντας τη δίκη του στην Άγκυρα, ως μέρος άλλης υπόθεση FETÖ. Το ByLock είναι μια έξυπνη εφαρμογή τηλεφώνου, που κάποτε ήταν ευρέως χρησιμοποιούμενη από τους οπαδούς του Γκιουλέν.

Ως αποτέλεσμα της διεξαγόμενης έρευνας, το γραφείο του εισαγγελέα πιστεύει ότι ο Αλτιντάς, ήταν μέλος της FETÖ και ότι η επίθεση στον Κάρλοφ, διατάχθηκε από την FETÖ.

Εν τω μεταξύ, πηγές της ανάκρισης, στις 18 Δεκεμβρίου ανέφεραν ότι οι δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων και τα e-mail που έστειλε ο Αλτιντάς έχουν διαγραφεί με τη βοήθεια ενός εικονικού υπολογιστή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα μέλη που συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν, κατάφεραν να συνδεθούν με το κινητό τηλέφωνο του Αλτιντας μέσω VPN κατά τη διάρκεια της δολοφονίας, διαγράφοντας τις συνομιλίες Gmail και Facebook.

Η διεύθυνση IP που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διαγραφής είχε μισθωθεί από το αμερικανικό δίκτυο Express VPN, το οποίο δεν αποθηκεύει αρχεία καταγραφής δραστηριότητας ή συνδέσεων.

Η επαφή της ποινικής δίωξης με την εταιρεία δεν έδωσε αποτελέσματα, καθώς η Express VPN δήλωσε ότι δεν υπόκειται στους κανόνες των νόμων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται από πέρυσι, έχουν καταθέσει συνολικά 33 υπόπτους και τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί και ο πρόεδρος του Ομίλου Guru Media Χαϊρεντίν Αϊντιμπάς, συνελήφθησαν νωρίτερα, σε σχέση με τη δολοφονία.

"Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]