Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δωρεάν προσφορές, άνευ ανταλλάγματος, ως συνήθως


Του Στέλιου Παπαθεμελή

Ο ανοικονόμητος και ανυπόφορος εξ ανατολών επισκέπτης μας μας ζήτησε γην και ύδωρ. Δεν τα έλαβε, πιστεύουμε, αλλά μήπως του τα στέλνουμε κατά δόσεις;

Στο αλφαβητάριο των διακρατικών σχέσεων υπάρχουν δύο θεμελιώδεις αρχές, η αμοιβαιότητα και η αναλογικότητα. Οι Ρωμαίοι το έλεγαν do ut des, σου δίνω για να μου δώσεις. Αμοιβαιότητα σημαίνει μια εξισορροπημένη προσφορά και αποδοχή ωφελημάτων και αναλογικότητα ισορροπημένη και δίκαιη συμπεριφορά, εν πάση περιπτώσει εξισορροπημένα αντιτιθέμενα συμφέροντα.

Παλαιά υπερφίαλη και παράλογη απαίτηση της Άγκυρας να εξισωθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, πνευματικός ηγέτης των απανταχού της γης Ορθοδόξων, θεσμός από κτίσεως Βυζαντινού Κράτους, πάντως δε διεθνής θεσμός, με τον τοπικό μουφτή της Κομοτηνής.

Και όμως η ελληνική Κυβέρνηση ενέδωσε στην αξίωση του ισλαμιστή. Απόδειξη:

α) Η δήλωση του ΥπΠαιδείας, ο οποίος εξαγγέλλει την «ορθολογικοποίηση» της εκλογής μουφτήδων. Και το άκρον άωτον της αφελείας ο συσχετισμός και η εξίσωση του αρχηγού της Οικουμενικής Ορθοδοξίας με τον τοπικό μουφτή! Στην Τουρκία οι μουφτήδες διορίζονται, δεν το γνωρίζει ο εκείθεν ορμώμενος κ. Γαβρόγλου; Με το εξαγγελλόμενο σύστημα εκλογής από ένα πειθήνιο στο Προξενείο σώμα ο μουφτής θα διορίζεται από την τουρκική κυβέρνηση.

β) Η εκ Βρυξελλών έγκριση από τον πρωθυπουργό της πρωτοβουλίας του υπουργού του.

Ψάχνουμε να βρούμε το αντάλλαγμα της νέας μας προσφοράς.

Μήπως παρέδωσε ο «σεϊχουλισλάμης» το κλειδί της Αγίας Σοφίας στον φυσικό δικαιούχο του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μήπως έστω πράξει το απειροελάχιστο, παραδώσει το κλειδί της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που κατακρατούν από το 1971 που την κλείδωσαν;

Κανένα αντάλλαγμα ως συνήθως.

Με τη Συνθήκη της Λωζάννης συμφωνήθηκε η παραμονή 120000 Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη και 80000 Μουσουλμάνων στη Θράκη. Στο έκτοτε μεσοδιάστημα ο Ελληνισμός της Τουρκίας εξοντώθηκε κατά 95% ενώ οι Μουσουλμάνοι της Θράκης από 80000 έγιναν 120000 (αύξηση 50%).

Παράλληλα εξοντωτικά μέτρα εφάρμοσε το καθεστώς κατά του Ελληνισμού της Ίμβρου (8500 Έλληνες) και Τενέδου (3500) των δύο νησιών που επεστράφησαν στη γείτονα λόγω Λωζάννης, αλλά η Συνθήκη προβλέπει ελληνική αυτοδιοίκηση σ’ αυτά που ουδέποτε εφαρμόσθηκε. Είναι πρόκληση να μιλά ο Τούρκος για μειονοτικά δικαιώματα, όταν αυτός τα έχει καταργήσει από γεννησιμιού τους.

Η Λωζάννη προβλέπει συμμετρία και αμοιβαιότητα. Η κακουργία των Σεπτεμβριανών εξαφάνισε την Ρωμιοσύνη της Πόλης και αμέσως μετά της Ίμβρου και Τενέδου.

Μελαγχολεί κανείς όταν σκέφτεται όχι το απροσμέτρητο θράσος του τούρκου – αυτό πρέπει να αυξάνει το πείσμα των Ελλήνων και την βούλησή τους να αντισταθούν και αν το καλέσει η συγκυρία να αντεπιτεθούν. Μελαγχολεί όταν βλέπει ότι οι εταίροι και σύμμαχοι μας φόρτωσαν τα δυσβάσταχτα δάνεια που διόγκωσαν το χρέος μας και τελικά μας τα πήραν όλα, λιμάνια, αεροδρόμια, και κάθε υποστατό δημόσιο ακίνητο αξίας. Από καιρού εις καιρόν κάποιοι εξ αυτών από τύψεις, ιδίως αφυπηρετούντες υπηρέτες της διεθνούς ολιγαρχίας ψελλίζουν και μερικές αλήθειες για «λάθος συνταγές», «αναποτελεσματικές θεραπείες», και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Ανησυχεί κανείς εύλογα όταν παρακολουθεί τη ραγδαία επεκτεινόμενη πολεμική βιομηχανία του δεδηλωμένου εχθρού μας και την εν γένει στρατιωτική του ετοιμασία και αναλογίζεται το ελληνικό διακύβευμα της εθνικής μας ασφάλειας.

Βεβαίως οι Έλληνες γνωρίζουν καλά πως «η μεγαλοσύνη στα έθνη// δεν μετριέται με το στρέμμα//με της καρδιάς το πύρωμα//μετριέται και το αίμα» (Παλαμάς). Αλλά …

Πάντως αυτή η διαχρονική στάση του Ελληνισμού υποχρέωσε τον Άντονυ Ήντεν, υπουργό Εξωτερικών του Τσώρτσιλ στον πόλεμο και αργότερα πρωθυπουργό της Βρεττανίας, να ομολογήσει (1962): «κάναμε τον Μουσσολίνι μεγάλη δύναμη και πρώτοι οι Έλληνες τον περιόρισαν στις σωστές αναλογίες του».

Τώρα οι Έλληνες έχουμε απέναντί μας τον Ερντογάν, προσομείωση νέου Μουσσολίνι. Βρυχάται για Θράκη, Αιγαίο, Κύπρο. Στη Θράκη στόχος του είναι ο ολοκληρωτικός έλεγχος της μειονότητας με ένα σχέδιο του νεοοθωμανισμού που στοχεύει να αναζωπυρώσει όλα τα υπολείμματα του παλαιοοθωμανισμού στα Βαλκάνια. Αιγαίο και Κύπρο τα θέλει τουρκικά. Γι’ αυτό πρέπει να περιορίσουμε «στις σωστές του αναλογίες» τον Ερντογάν όπως τότε τον Μουσσολίνι.

Αυτά βέβαια προϋποθέτουν δράση. Ταχύτητα αποφάσεων και αμεσότητα εφαρμογής τους στην κατεύθυνση να ανακόψουμε την ανατροπή της αεροναυτικής ισορροπίας στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Χρειαζόμαστε μια Νεολαία αντάξια της αποστολής της. Όπως όμως έγραψε με την εγνωσμένη σοφία του ο Σαράντος Καργάκος από αυτές εδώ τις στήλες: «Τι το επαναστατικό εκφράζουν τα τρύπια παντελόνια, τα πολυζωγραφισμένα σαν τους φαραωνικούς τάφους κορμιά, το οχετικό λεξιλόγιο, η αυτοφωτογράφηση και η διαρκής συνομιλία με το τάμπλετ; Η επανάσταση – ανεξάρτητα από αποτέλεσμα – χρειάζεται μια ισχυρή δόση ηρωϊσμού. Με ήρωες της καφετέριας επαναστάσεις δεν γίνονται» (Kontra 18/11/17).

Είμαστε παραμονές της μεγάλης γιορτής της Θείας Γέννησης, αυτής που έκοψε την ιστορία στα δύο στην προ και μετά Χριστόν. Ας ακούσουμε τα παιδιά που ψάλλουν τα κάλαντα:

«Χριστούγεννα, πρωτούγενα// πρώτη γιορτή του χρόνου//εβγάτε, ακούστε, μάθετε,// τώρα Χριστός γεννιέται».

Καλά Χριστούγεννα!

* Ο Στέλιος Παπαθεμελής είναι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης
E-mail: stpapathemelis@gmail.com, danagennisi.press@gmail.com


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]