Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μακεδονία είναι Ελλάδα


“Ντροπή νά ντροπιαστοῦμε ωρέ!! 8500 νεκροί πολεμιστές στό Κιλκίς, τό 1913, ἔπεσαν γιά τήν Μακεδονία μας»

Δυστυχώς διαχρονικά, τουλάχιστον από την Συμφωνία της Λοζάνης και μετά, το ελλαδικό κράτος απέτυχε να έχει μια σταθερή εξωτερική πολιτική με διορατικότητα, κυρίως όσον αφορά τα εθνικά θέματα του Ελληνισμού. Όπως έγραψε μεταξύ άλλων στο άρθρο του το Δεκέμβριο του 2017 ο κ. Νικόλαος Λ. Μωραίτης. (Ph.D. Διεθνείς Σχέσεις-Συγκριτική πολιτική-Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ και μέλους του IHA) από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με τίτλο « «Μακεδονία» Άγνοια των γεγονότων, αδιαφορία, εφησυχασμός, επανάπαυση , απάθεια, αδράνεια ενδοτικότητα» (αναρτημένο σε 112 ιστοσελίδες):

«…οι Έλληνες διαχειριζόμενοι την εξωτερική μας πολιτική είναι κατά βάση στρεβλά ενημερωμένοι, δεν έχουν ακριβή γνώση των λειτουργιών του διεθνούς συστήματος… το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν λειτουργεί με όρους εθνικού συμφέροντος, οι έλληνες πολιτικοί αποδέχονται τα πάντα και υποχωρούνε σε βάρος της εθνικής ανεξαρτησίας. Συγκεκριμένα, υποχωρούν και συμβιβάζονται στις παραβιάσεις του ελληνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου στο Αιγαίο, από την Τουρκία, επίσης στο θέμα της ΑΟΖ, επιπλέον στο πρόβλημα της Θράκης που κινδυνεύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα… με το άνοιγμα των συνόρων που με την λαθρο-μεταναστευτική εισβολή χάθηκε η ισχύς και η αξιοπιστία της Ελλάδας, εκτός απ’ αυτό, στο κυπριακό… και παράλληλα, ο τραγικός εφησυχασμός, και αδιαφορία της ελληνικής πολιτικής για το Μακεδονικό που θα οδηγήσει σε οδυνηρό αιφνιδιασμό τον ελληνικό λαό. Είναι φανερό ότι, η Ελληνική πολιτική, δεν “υποχωρεί μόνο όσο της επιτρέπει η αδυναμία της”, αλλά συμβιβάζεται και είναι ενδοτική στις εξωτερικές πιέσεις…»

Η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ βρίσκεται στην ατζέντα από το 2004. Μεταξύ των εμποδίων είναι οι ενστάσεις της Ελλάδας στο όνομα, που είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται προκαταρκτικά το όνομα « Former Yugoslav Republic of Macedonia”. Το ίδιο ισχύει και για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ από το 2008.

Η περίπτωση της ονομασίας των Σκοπίων, επανήλθε και πάλιν στο προσκήνιο με τις προσπάθειες δυτικών χωρών να τα εντάξουν για τα δικά των συμφέροντα στην ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ενδεικτική η κινητικότητα του Αμερικανού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς , ο οποίος αισιοδοξεί για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων μέχρι τον Ιούνιο του 2018. (Καθημερινή Αθηνών και www.tanea-diaspora.net 17/12/2017).

Πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων με την συν-διοργάνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) και τις Παμμακεδονικές Ενώσεις του Εξωτερικού ξεκίνησε καμπάνια για ευαισθητοποίηση των απανταχού Ελλήνων με συνάντηση στις 28 Νοεμβρίου 2017 με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Συζήτησαν τις ανησυχίες που δημιουργούνται από την καθοδηγούμενη αλλοίωση της αυθεντικής Μακεδονικής Παράδοσης… Και τις ολέθριες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην περίπτωση ύπαρξης του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία ή με παράγωγα αυτού. Η συνάντηση τελείωσε με την επίδοση σχετικού ψηφίσματος το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Στις 13 Απριλίου 1992 πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά σύσκεψη των τότε πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή με θέμα την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε ο τότε Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Μολυβιάτης: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”».

Ακολούθησε η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική. Αυτά τούς τα είπα και τους τα έχω γράψει».

Όμως δεδομένου ότι μετέπειτα και χωρίς νεώτερη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ αναγράφεται: «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή», δημιουργούνται στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους Μακεδόνες ιδιαίτερα έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις για το ότι η επερχόμενη λύση θα είναι σχετική με την παραπάνω θέση του ΥΠΕΞ και όχι με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992…» Και ζητήθηκε όπως :

« Ο όρος «Μακεδονία» να μη συμπεριλαμβάνεται στην Ελληνική πρόταση για την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, σύμφωνα με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992….» Και σε περίπτωση που οποιαδήποτε Κυβέρνηση εκτραπεί από αυτήν να προκηρυχθεί δημοψήφισμα.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αποδημία είναι ευαίσθητος στα εθνικά θέματα. Και γι΄αυτό πρέπει και στο θέμα αυτό να υψώσει τη φωνή του τόσο στα πλαίσια της ΕΕ της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος όσο και σε όλα τα διεθνή φόρουμ και κυβερνήσεις όπως των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και άλλων χωρών που έχουν τεράστια επιρροή και στο ΝΑΤΟ, και να εκφράσει την αντίθεσή του στα τεκταινόμενα. Αλλά πολύ περισσότερο ίσως, προς την κυβέρνηση των Αθηνών, Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και Υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά καθότι δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για πιθανή συνθηκολόγησή των στις ξένες υποδείξεις και απαιτήσεις.

Κλείνω με το βαρυσήμαντο άρθρο του δασκάλου από το Κιλκίς Δημήτριου Νάτσιου (μέλους του IHA) 31.3.2016 με τίτλο « Μακεδονία: Ντροπή να ντροπιαστούμε…» « Αυτό που κερδήθηκε με αίμα δεν μπορεί να ξεπουληθεί με το μελάνι μιας υπογραφής…Το κράτος αυτό, το ψευτορωμαίικο, καταρρέει. Θα χρειαστεί να στηθεί πάλι απ’ την αρχή. Όπως τότε, το ’21, μας «κληροδοτούν» οι «αναθεματισμένοι κυβερνώντες» το Ισλάμ.
Είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν και το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας. Ξεφτιλίζουν και μας τους δασκάλους. Τι θα πω στους μαθητές μου. «Ότι σας έλεγα ψέματα τόσα χρόνια!!». Ντροπή να ντροπιαστούμε!»

Και το Δεκέμβριο του 2017 σε ανανέωση:

«…Τυχόν ὑπογραφή σέ κείμενο καταισχύνης καί διασυρμοῦ πού θά ἀναγνωρίζει κράτος Μακεδονίας, θά τινάξει στόν ἀέρα τήν ἑλληνική ἐκπαίδευση. Θά παρουσιαστοῦμε ἐνώπιον τῶν μαθητῶν μας ψεῦτες, ὑποκριτές, μέ ἔλλειψη φιλοπατρίας, ἀφοῦ τόσα χρόνια διδάσκουμε μία καί μοναδική Μακεδονία, ἀναπόσπαστο τμῆμα τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Ἐλεγχόμαστε ἔτσι γιά τήν πνευματική μας ἀνεντιμότητα, γιά τήν παιδαγωγική μας εἰλικρίνεια. Ὅταν ἀντικρίσουν οἱ μαθητές μας στίς ὀθόνες τούς Σκοπιανούς νά πανηγυρίζουν γιά τήν ὑποκλοπή, καί τούς χάρτες νά ἐμφανίζουν «Νέα Μακεδονία», τί θά τούς ποῦμε τό ἄλλο πρωί; Πῶς ὁ φιλότιμος καί εὐαίσθητος Ἕλληνας δάσκαλος θά ἀτενίσει τό βλέμμα τῶν μαθητῶν του; Θά μᾶς τοξεύει ἀλύπητα ἡ ἀπορία ἡ εἰρωνεία, ἡ ἀγωνία τῶν παιδιῶν γιά τήν ἐπερχόμενη θύελλα.

Ντροπή νά ντροπιαστοῦμε ωρέ!! 8500 νεκροί πολεμιστές στό Κιλκίς, τό 1913, ἔπεσαν γιά τήν Μακεδονία μας. Θά καταδεχτοῦμε να μαγαρίσουμε τό χῶμα πού φιλοξενεῖ τά κόκκαλά τους τά ιερά;

Τήν περίοδο τῆς Τουρκοκρατίας οἱ γυναῖκες ἔδιναν στό παιδί πού βαφτίζανε μία εὐχή: «Μή χάσεις τό ὄνομά σου», ὑπονοώντας τόν κίνδυνο ἀλλαξοπιστίας. Καί σήμερα στήν ἀλαλιασμένη ἐποχή μας μιά πρέπει νά εἶναι ἡ εὐχή καί ἡ προσευχή μας: νά μήν χάσουμε τό ὄνομά μας, τό ὄνομά μας πού εἶναι Μακεδονία.

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Μέλος του IHA – International Hellenic AssociationWe
INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Κ.Αργυρου,

    οι πολιτικοι ταγοι μας "διαβαζουνε" και προσπαθουν να προβλεψουν τις

    αντιδρασεις μας και να εξετασουν τα αντανακλαστικα μας ως Εθνος!

    Γι'αυτο κι εριξαν την ειδηση περι "Νεας Μακεδονιας" τοσο νωρις!

    Ο Κοτζιας καλο θα ηταν να γνωριζει οτι οι υποτελεις λυσεις δεν αποτελουν

    λυσεις, αλλα το εναυσμα για δημιουργια ακομα πιο δυσεπιλυτων προβληματων!

    Το πληρωσε ο Ελληνισμος, με την Συμφωνια Ζυριχης-Λονδινου το 1959-60 στην

    Κυπρο, και πληρωνουμε την δηθεν Ενδιαμεση Συμφωνια, που ενω η αποφαση των

    πολιτικων αρχηγων οριζε οτι το ονομα Μακεδονια δεν χαριζεται,εν τουτοις σαν

    FYROM τους δωσαμε το δικαιωμα να αυτοαποκαλουνται "Μακεδονες" και να μιλουν

    την "μακεδονικη"!!

    Δεν υπαρχουν ορια στην ξεφτιλα τους και στην προδοσια τους!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο ΜΟΝΟ η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ το λεει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tο λεει ο καθε Ελληνας που σεβεται την Ιστορια του και την Πατριδα

      του,ανεξαρτητως πολιτικων πεποιθησεων και ιδεολογιων!!


      ΓΜ

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]