Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρία σενάρια που εξετάζουν οι Βρυξέλλες για την επόμενη ημέρα στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρουσιάσουν στους δανειστές τη νέα πρόταση της Ελλάδας για συμφωνία, με τους τελευταίους να εξετάζουν τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα.
Πρόκειται για:
  • Νέο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
  • Παράλληλο νόμισμα
  • Ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ
Οπως γράφει και η «Καθημερινή», στις Βρυξέλλες μετά το ηχηρό «Όχι» του ελληνικού δημοψηφίσματος οι εταίροι εξετάζουν αυτά τα τρία σενάρια, αφού πλέον συζητείται ανοιχτά και εξετάζεται πόσο θα στοίχιζε πολιτικά και οικονομικά η διάσωση ή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ποιες συνέπειες θα είχε.

Πρώτο σενάριο: Ενα νέο πρόγραμμα που θα απαιτούσε πολύ μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, πολύ μεγαλύτερες και από την τελευταία πρόταση Γιούνκερ. Ωστόσο είναι το πιο ακριβό απ’ όλα, καθώς απαιτεί κάλυψη ελλειμμάτων, επιστροφή του εσωτερικού δανεισμού που έκανε τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό είναι αμφίβολο εάν θα περάσει αρχικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και αν υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί.

Δεύτερο σενάριο: Εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, κυρίως μέσω των υποσχετικών IOUs, κάτι που θα ήταν ουσιαστικά το πρώτο βήμα εξόδου από τη νομισματική ένωση. Επιπλέον θα πρόκειται για κάτι εντελώς υβριδικό στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται ένα πολύ οργανωμένο κράτος και μία πάρα πολύ καλή τεχνική προεργασία.

Τρίτο σενάριο: Ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ. Με το κλίμα μετά το δημοψήφισμα να έχει βαρύνει ιδιαίτερα, με αισθήματα θυμού να εκφράζονται πλέον στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την αξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα να βρίσκεται στο ναδίρ, 16 από τα 18 υπόλοιπα μέλη φαίνεται να είναι υπέρ του τρίτου σεναρίου, δηλαδή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Τα μόνο δύο μέλη που είναι εναντίον αυτής της τρίτης λύσης είναι η Γαλλία και η Κύπρος, με το Παρίσι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, να αμφιταλαντεύεται.
Το σενάριο αυτό προβλέπει μικρή χρηματοδότηση, κυρίως για την κάλυψη εισαγωγών βασικών ειδών (balance payment facility), προκειμένου να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση, πιθανόν και κάποια στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, η Ελλάδα θα καλύπτει μόνη της τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ένα σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ένα μέρος του ελλείμματος του ισοζυγίου.

Guardian: Ηχηρή η απουσία της Λαγκάρντ από το σημερινό Eurogroup

Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καθίσουν στις δεδομένες θέσεις τους για να ξεκινήσουν οι εργασίες του έκτακτου Eurogroup, θα διαπιστώσουν πως μια θέση θα είναι κενή.

Θα πρόκειται για τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ που όπως ενημερώνει ο Guardian δεν θα παραβρεθεί στο σημερινό Eurogroup. Μια απουσία που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, καθώς δεν είναι τυχαία. Όπως αναφέρει ο Guardian: «Δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη αυτή η απουσία. Οι σχέσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ δεν είναι και στο καλύτερο σημείο τους από τη στιγμή που καταβλήθηκε από την Αθήνα η δόση των 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Ταμείο. Επομένως, το ΔΝΤ είναι απίθανο να μετέχει στις συζητήσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, όσο δεν λαμβάνει τα χρήματα που του οφείλονται».

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως το ΔΝΤ έκανε έντονη την παρουσία του την τελευταία εβδομάδα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα και στην οποία σημείωνε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Άποψη που συζητήθηκε αρκετά και βρίσκει αρκετούς πολέμιους εντός της Ευρωζώνης, ενώ αποτέλεσε βασικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα.

Bild: Η Ελλάδα είναι μια ανάσα από την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος

Αυτή τη φορά η... βόμβα ήρθε από επίσημα -και μάλιστα γερμανικά- χείλη. Από τον επίτροπο Γκίντερ Ετινγκερ, που είπε μιλώντας στην εφημερίδα Bild ότι η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα από την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος.
«Μια αφερέγγυα χώρα όπως η Ελλάδα, που ξεκινά τη χρήση παράλληλου νομίσματος, δεν έχει σίγουρα καμία θέση στην ευρωζώνη. Η κατάσταση είναι πολύ περίεργη. Η Ελλάδα, αν και είναι μέλος της Νομισματικής Ένωσης, αυτή τη στιγμή δεν έχει καθόλου ευρώ», σημείωσε ο Γερμανός επίτροπος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Ο Ετινγκερ εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν θα παραμένει για πολύ καιρό ακόμη μέλος της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πληρωθούν από εδώ και πέρα μισθοί, συντάξεις και λογαριασμοί.

Όπως επισημαίνει, πλέον οι πληρωμές λόγω έλλειψης ρευστού αναγκαστικά θα γίνονται με γραμμάτια.

Το Spiegel αποθεώνει τον Τσίπρα: Από πρωθυπουργός έγινε ηγέτης!

Το παράδοξο της Ελλάδας: Στις τράπεζες τα χρήματα τελειώνουν, όμως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του. Με μια νέα στρατηγική θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Για πρώτη φορά από τότε που εξελέγη πρωθυπουργός ο Τσίπρας αποφάσισε να γίνει ηγέτης και όχι απλώς ο πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, τονίζει το περιοδικό.

Πρόκειται για μια περίεργη κατάσταση: τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες τελειώνουν και παρόλα αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο το 61,3% των Ελλήνων συμφώνησε με την πορεία που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, τον ενίσχυσε, εκτιμά το Spiegel.

Μεγάλο βήμα του Έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό και την απόφασή του να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και να επιλέξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο διορισμός του, σημειώνει το Spiegel, είναι ένα σημάδι ότι ο Τσίπρας επιθυμούσε στη θέση αυτή έναν άνθρωπο που τα πάει καλά με την Ευρώπη.

Παράλληλα, εκτιμά το περιοδικό, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και με την αντιπολίτευση. Και οι υπόλοιποι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμφανίζονται έτοιμοι να συνεργαστούν, όπως απέδειξε η χθεσινή τους συνάντηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Παρ' όλα αυτά, προειδοποιεί το Spiegel, η χαρά του Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να μη διαρκέσει πολύ, καθώς εκτιμά ότι η τύχη του εξαρτάται από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν οι πιστωτές της την Ελλάδα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]