Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Politico: Η Γερμανία δεν είναι το μοναδικό "γεράκι" στην Ευρώπη

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να θεώρησε ότι η σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα είναι νίκη της δημοκρατίας, αλλά οι ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών που έχουν σφίξει το ζωνάρι πιστεύουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να δείξουν γενναιοδωρία απέναντι στην Αθήνα.

Για να πετύχει μια συμφωνία, γράφει ο Jan Cienski στον ιστότοπο Politico, η Αθήνα πρέπει να κάμψει την αντίσταση όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά και της Ρίγας, του Ταλίν, του Δουβλίνου και άλλων πρωτευουσών.

Οι τρεις μικρές χώρες της Βαλτικής αποτελούν πρότυπα για τους υπέρμαχους της λιτότητας. Η ευημερία τους ήταν αποτέλεσμα της ροής φτηνού χρήματος από σκανδιναβικές τράπεζες, που προκάλεσε μια φούσκα των ακινήτων.

Όταν εκδηλώθηκε η κρίση, η συμβουλή του ΔΝΤ ήταν να αποσυνδέσουν τα νομίσματά τους από το ευρώ και να προχωρήσουν σε υποτίμηση. Και οι τρεις χώρες αρνήθηκαν, προτιμώντας να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μειώνοντας τους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Λετονίας μειώθηκε κατά 23% από το 2008 ως το 2010, ενώ οι αντίστοιχες μειώσεις στη Λιθουανία και την Εσθονία ήταν 17% και 13%.

Αντί να ζητήσει βοήθεια, η Λιθουανία δανείστηκε από τις διεθνείς χρηματαγορές με τόκο μεγαλύτερο του 10%. Ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν τον μισθό τους να μειώνεται κατά το ένα τρίτο. Το ίδιο συνέβη και με τους συνταξιούχους.

Η Λετονία έλαβε ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά χρησιμοποίησε μόνο τα 4,5 δισεκατομμύρια και αποπλήρωσε το χρέος της νωρίς.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Λιθουανίας είναι τώρα κατά 21% υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, το ΑΕΠ της Εσθονίας είναι υψηλότερο κατά 20% και εκείνο της Λετονίας κατά 8%.

Η εμπειρία αυτή έχει κάνει τις τρεις αυτές χώρες να είναι πολύ αυστηρές με την Ελλάδα. Η έκθεση της Εσθονίας στη βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι 800 εκατομμύρια ευρώ, ή το 4,2% του ΑΕΠ της. «Θα αυξήσουμε τους φόρους μας για να βοηθήσουμε την Ελλάδα;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της χώρας Τούμας Χέντρικ.

Η Σλοβακία μπορεί να μην επλήγη από την κρίση τόσο σκληρά όσο οι χώρες της Βαλτικής και η Ελλάδα, έζησε όμως μια πολύ δύσκολη μετάβαση στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Η μετατροπή της από μια διεφθαρμένη και δυσλειτουργική χώρα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ έγινε χάρη στη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της.

«Μέσα σε δέκα χρόνια, από μαύρη τρύπα της Ευρώπης γίναμε η Τίγρη των Ορέων Τάτρας», λέει ο Βλαντίμιρ Βάνο, αναλυτής της Sberbank Europe. «Στην αρχή, το κόστος των μεταρρυθμίσεων ήταν μεγαλύτερο από τα οφέλη, αλλά περάσαμε μέσα από μια κοιλάδα δακρύων και σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Η Σλοβακία πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα στην Ελλάδα - αν εμείς μπορέσαμε να το κάνουμε, μπορούν κι εκείνοι».

Η αντιπαράθεση για την ενίσχυση της Ελλάδας έριξε την κυβέρνηση της Σλοβακίας το 2011, και από τότε η Μπρατισλάβα έχει γίνει σκληροπυρηνική. «Η απόρριψη των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα δεν οδηγεί σε ευκολότερη είσπραξη της βοήθειας», λέει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πέτερ Καζίμιρ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό στη Βαλτική και τη Σλοβακία, καθώς η Ελλάδα έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από εκείνες και κατά συνέπεια οι ψηφοφόροι τους είναι δύσκολο να πειστούν για την αναγκαιότητα μιας βοήθειας προς την Αθήνα.

Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι, αντίθετα, πιο πλούσιες από την Ελλάδα. Πέρασαν όμως κι εκείνες μια δύσκολη κρίση. Παρά τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έκαναν, έχουν και οι τρεις μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με πριν από το 2008.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμεύει ως πρότυπο για το Podemos στην Ισπανία και το Σιν Φέιν στην Ιρλανδία. Ο ηγέτης του τελευταίου Τζέρι Ανταμς έχει επαινέσει τους Ελληνες για την «ιστορική απόφασή τους» να πολεμήσουν τη λιτότητα και να απαιτήσουν απομείωση του χρέους τους.

Πηγή ΑΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

 1. ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ
  ΤΑ ΠΟΡΝΟ-ΛΙΒΑΔΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  ΟΙ ΠΟΥΤΑΝΑ-REPUBLIC (ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΠΑΝΑΝΑ-REPUBLIC)
  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΝΑ ΚΟΥΝΑΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ
  ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ.
  ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΩΝΟΥΣ, ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ ΜΙΑ 12ΩΡΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
  ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ
  ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΙ ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ
  ΞΕΒΡΑΞΩΤΟΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ
  ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ..
  ΟΜΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΤΙΚΑ
  ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΣΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΕΔΡΕΥΟΥΝ
  ΣΤΑ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΟΡΝΕΙΑ-ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.

  ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
  ΕΘΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ.
  ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΕΚΠΑΙΡΑΙΩΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ
  ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
  ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ
  ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.
  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΠΑΓΚΣ ΜΠΑΝΥ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΪΚΟΔΕΞΙΟΙ ΤΥΠΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
  ΚΑΙ ΣΑΝΕΛ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ
  ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΡΑΚΥΛΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πες τα εσύ
  γιατί από αλλού....δεν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΙΣΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ.... "ΦΙΛΕ".
  ΑΠΟΡΩ ΑΝ ΘΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ
  ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ
  ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΙΟ, ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΜΕ ΕΔΩ
  ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
  ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΙΣΟΥΣ
  ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ.
  ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω ότι πρέπει να ηρεμήσουμε όλοι. Να αποφεύγουμε τα υβριστικά, ακραία λεκτικά ιδιώματα και τους χαρακτηρισμούς και να επικεντρωθούμε σα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την χώρα.

   Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]