Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στροφή της Ευρώπης που δίνει σημαντικό "αέρα" στην Ελλάδα;

Εάν δεν είναι κακόγουστο αστείο, τότε είναι σίγουρα μία εξέλιξη που μπορεί να χαρακτηριστεί ως "ανατροπή". Σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιβεβαιώνεται το non paper της κυβέρνησης, με βάση το οποίο ζητήθηκε μία ενδιάμεση συμφωνία με την βοήθεια από την Ευρώπη ενός ποσού (στα πλαίσια ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος περίπου 5 δισ. ευρώ, τα οποία όμως θα δοθούν αφού πρώτα ψηφιστούν στην Ελληνική Βουλή τα μέτρα που θα ζητήσουν οι "δανειστές") για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, όμως, οι πληροφορίες που έχουμε από τις Βρυξέλλες, μας δίνουν την εικόνα μίας Ευρώπης που είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω σε πολλές από τις δικές της "κόκκινες γραμμές", παραχωρώντας έτσι ένα "πακέτο" μέτρων που κάποια από αυτά είναι ευνοϊκότερα για την Ελλάδα σε σχέση με το τελευταίο πακέτο μέτρων του Γιούνκερ. Να σημειώσουμε, επίσης, πως την συγκεκριμένη στιγμή η Ευρώπη δείχνει σαν "καζάνι έτοιμο να σκάσει" με τις ηγεσίες των χωρών της να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες και ανήσυχες όσον αφορά την επόμενη ημέρα...

Σε αυτό, φαίνεται πως έχει συντελέσει τα μέγιστα η "παρεμβολή" της Ουάσιγκτον, αφού υπάρχουν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με το Βερολίνο, το οποίο αναζητά το modus vivendi για την υποχώρηση που φαίνεται να έχει ήδη αποδεχθεί.

Ένα νέο κείμενο με προτάσεις θα παρουσιάσει αύριο η κυβερνηση στους θεσμούς, χωρις να αποκλείεται να κατατεθεί ακόμα και σήμερα.

Αύριο θα κάνουμε επίσημη πρόταση για ένταξη στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ESM, για μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση – γέφυρα μέχρι το τέλος του μήνα. Δηλαδή, χρήματα που θα έρθουν για να πληρώσουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Ιουλίου ύψους 3,5 δις, αλλά και για να ανοίξουν οι τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση συζητά, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, και χρηματοδότηση δυο μηνών αντί για έναν που προτείνει.

Τι θα γίνει έπειτα; Να συζητηθεί και να υπογράφει μια συμφωνία και πάλι με τον ESM για 18-24 μήνες. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να περιέχει, κατά την ελληνική πλευρά, αναδιάρθρωση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο (ο Γιούνκερ έχει προτείνει πακέτο αναπτυξης 30 δις μέχρι το 2020).

Ανοιχτό παραμένει το πακέτο μέτρων που θα συνοδεύει αυτές τις συμφωνίες. Για την μεν πρώτη, δεν αποκλείεται να ζητηθεί απο την κυβέρνηση να περάσει πρώτα κάποιες μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να δώσει ένα στίγμα καλής θέλησης για το συνολικό πακέτο που θα συζητηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο που συζητείται έχει ως βάση την αναθεωρημένη πρόταση Γιουνκερ με τις αλλαγές που έχει ζητήσει η Αθήνα, με επίκεντρο τον ΦΠΑ και το ΕΚΑΣ.

Τέσσερα σημεία που αφορούν την μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνονται σε non paper που εξέδόθη την Τρίτη το απόγευμα από  του Μαξίμου.

Σύμφωνα με αυτό:

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

4. Αύριο (σ.σ. Τετάρτη) συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος». 

Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εάν οι πληροφορίες μας επιβεβαιωθούν, όλα πλέον δείχνουν πως αυτή η διαπραγμάτευση θα "κλείσει" όχι μόνο σύντομα, αλλά και πολύ ευνοϊκά για την Ελλάδα, εκτός και εάν υπάρξουν επιπλοκές της τελευταίας στιγμής...

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]