Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μετέωρο βήμα Τσίπρα στην Τουρκία

Σε τεντωμένο σχοινί (μετά το μακελειό στο Παρίσι) 
η αυριανή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Οταν αποφάσιζε το ταξίδι του σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη (17 και 18 Νοεμβρίου) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πίστευε ότι η Τουρκία δεν θα ήταν ο μεγάλος κερδισμένος στην υπόθεση του Προσφυγικού. Στην ατζέντα του είχε πολλά «όχι» (όπως το θέμα των περιπολιών αλλά και η δημιουργία hot spots, κυρίως σε τουρκικά εδάφη), αλλά μετά το αδιανόητο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι φαίνεται ότι η ελληνική στρατηγική είναι πλέον... στον αέρα και απαιτείται επειγόντως ανασχεδιασμός, ώστε να περιοριστούν οι όποιες απώλειες.

Και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει ποια στρατηγική θα χαράξει πλέον στο θέμα του Προσφυγικού η Γαλλία (που έως την Παρασκευή ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ελλάδας). Το Μαξίμου γνωρίζει ότι σε αυτή τη φάση οι υποστηρικτές μιας σκληρής γραμμής απέναντι στη φύλαξη των συνόρων μας έχουν πλέον το πάνω χέρι και οι απαιτήσεις τους θα είναι μεγαλύτερες για τη φύλαξη των συνόρων μας. Ηδη στη σύνοδο του G20 το μήνυμα είναι σαφές και το θέμα είναι πώς θα μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να αποφύγει τις πιέσεις που αναμένεται να είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι το θέμα των κοινών περιπολιών, που φαίνεται πλέον ότι θα γίνονται είτε από μονάδες του ΝΑΤΟ (στις οποίες μετέχει η Τουρκία) είτε από την ενισχυμένη Frontex (με τη συμμετοχή της Τουρκίας).

Τα hot spots

Παράλληλα, οι πιέσεις για να δημιουργηθούν τα hot spots στην Ελλάδα θα ενταθούν, όμως παραμένει άγνωστο εάν ζητηθεί τελικά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά του ISIS και ανατροπή της στρατηγικής στο θέμα της Συρίας.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αυτήν την ώρα τι θα γίνει με τους ελέγχους στα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών και πόσο θα μεταστραφεί η κοινή γνώμη στα διάφορα κράτη εξαιτίας του τυφλού τρομοκρατικού χτυπήματος. Εάν αρχίσουν οι γύρω μας να κλείνουν τα σύνορα, τότε στη χώρα μας θα μείνει ο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έχουν περάσει από τα μικρασιατικά παράλια στα νησιά αρχικά και σε Πειραιά και Αθήνα στη συνέχεια.

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου με την παράλληλη ενημέρωση από την ΕΥΠ θα συνεχιστούν, γιατί η Αθήνα θα αναγκαστεί να κινηθεί πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί...

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]