Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η βομβιστική επίθεση στο Παρίσι εξυπηρετεί την Τουρκία;

Και εντελώς τυχαία, καθώς ξεκινά η σύνοδος της G20, η Τουρκία δέχεται επίθεση τζιχαντιστή βομβιστή αυτοκτονία, καθώς επιβάλλεται να εμφανιστεί ότι ανήκει στο στρατόπεδο που μάχεται την τρομοκρατία.

Όπως ανακοίνωσαν τα τουρκικά μέσα, τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, όταν ένας καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά τη διάρκεια εφόδου της τουρκικής αστυνομίας σε διαμέρισμα στην πόλη Γκαζιάντεπ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

Πρόσφατο είναι επίσης το παράδειγμα της φονικής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα, με θύματα αντιπάλους του καθεστώτος Ερντογάν, την οποία εκτέλεσε το «βολικό» Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Η Τουρκία, η χώρα που συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους, μαζί με την επίσης, τώρα, συγκινημένη, Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να υποστεί, άμεσα, τις συνέπειες των πράξεων της ισλαμοφασιστικής πολιτικής Ερντογάν, στη Μέση Ανατολή.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Αντίθετα βλέπουμε την ΕΕ να την χαϊδεύει και ΗΠΑ και Ρωσία να τηρούν μεν επιφυλακτική, έναντί της, στάση, αλλά χωρίς να την πιέζουν ιδιαίτερα.

Ο Ερντογάν μετά τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές επανέφερε στην επιφάνεια τα σχέδιά του για την Συρία, στα οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» και ασφάλειας πτήσεων στη βόρεια Συρία. Η απαίτηση αυτή της Τουρκίας χρονολογείται από το 2012. Αρχικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιθετική κίνηση της Τουρκίας με τελικό στόχο την ανατροπή Άσαντ. Τώρα όμως η τουρκική εμμονή έχει περισσότερο αμυντικό χαρακτήρα, λόγω της υποστήριξης των Αμερικανών στους Κούρδους της Συρίας.

Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι δεν έκλαψε για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Η επίθεση θα προκαλέσει, πιθανότατα, ισχυρά γαλλικά αντίποινα κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ, αλλά και Συρία. Αν η Γαλλία, ενδεχομένως και το ΝΑΤΟ, εμπλακούν άμεσα και ισχυρά στην Συρία, θα υπάρχει ένα σοβαρό αντίβαρο, πλέον, στη ρωσική εμπλοκή στη χώρα αυτή.

Ενδεχομένως δε, υπό το προκάλυμμα τυχόν γαλλικής-Νατοϊκής επέμβασης, ίσως τουρκικές δυνάμεις περάσουν στην Συρία, με το πρόσχημα αντιμετώπισης των τζιχαντιστών. Η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, θα προστατεύσει και θα κρατήσει ζωντανή την κατά του Άσαντ αντιπολίτευση, η οποία έχει υποφέρει ιδιαίτερα από τα ρωσικά πλήγματα.

Η Τουρκία από το 2013 επεδίωκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην συριακή κρίση, εφευρίσκοντας ακόμα και χημικές επιθέσεις από το καθεστώς Άσαντ, το οποίο φυσικά δεν είναι αγγελικό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είχε ευθύνη. Αντίθετα τα χημικά, τον Σεπτέμβριο του 2013, στη Δαμασκό, τα έριξαν οι τζιχαντιστές. Και ποιος τους τα προμήθευσε; Μα φυσικά η Τουρκία και για την ακρίβεια η ΜΙΤ.

Έτσι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να διατηρεί στο τραπέζι το κατά του Άσαντ χαρτί, αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα που έδειχνε άλυτο για αυτήν, τη ρωσική εμπλοκή στην Συρία. Ίσως η επίθεση στο Παρίσι, τελικά, να μην στεναχώρησε ιδιαίτερα την Τουρκία.

ΠΚ
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]