Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν αμερικανούς στο Βόρειο Ιράκ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Έντονοι διάλογοι μεταξύ του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου και του τουρκικού, με θέμα τους βομβαρδισμούς των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Aydınlık, δίνοντας άλλη μια διάσταση στο πολύπλοκο και εκρηκτικό πάζλ που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, όταν άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές των Τούρκων στο βόρειο Ιράκ το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε επείγον σήμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις επιδρομές. Ο λόγος που προέταξαν οι Αμερικανοί στους Τούρκους για να σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές, ήταν πως στην περιοχή βρίσκονται Αμερικανοί στρατιωτικοί και κινδύνευαν να πληγούν από τα τουρκικά αεροπλάνα.

Η απάντηση των Τούρκων στις αμερικανικές απαιτήσεις ήταν άμεση, ότι δεν θα σταματήσουν να βομβαρδίζουν βάσεις Κούρδων τρομοκρατών και παράλληλα ρώτησαν με την σειρά τους Αμερικανούς τι δουλειά έχουν Αμερικανοί στρατιωτικοί στις βάσεις των Κούρδων τρομοκρατών. Έτσι οι Τούρκοι δεν υπάκουσαν στις αμερικανικές εντολές και συνέχισαν τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται, να πληγούν περιοχές όπου βρίσκονταν και Αμερικανοί στρατιωτικοί στο βόρειο Ιράκ.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του αμερικανικού Πενταγώνου όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα και ουσιαστικά διέκοψε την συνεργασία στην προετοιμασία των δυο χωρών για κοινή στρατιωτική επέμβαση στην Συρία με σκοπό την δημιουργία ζώνης ασφαλείας.

Από την άλλη η Άγκυρα κατηγόρησε την αμερικανική πλευρά ότι με αμερικανικά οπλικά συστήματα εξοπλίζει το ΡΚΚ, που πραγματοποιεί τις επιθέσεις του στο τουρκικό έδαφος με πολλά θύματα ανάμεσα τον τουρκικό στρατό.

Το θέμα είναι σε εξέλιξη και σίγουρα αυτή η «ρωγμή» στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ έδωσε άλλο ένα πρόσθετο ατού στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαδιμήρ Πούτιν, να προχωρήσει σε ανοιχτή στρατιωτική εμπλοκή στην Συρία στο πλευρό του προέδρου Άσαντ.

Πηγή NikosXeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Εδω υπαρχει κατι περιεργο!

    Ειναι δυνατον οι Τουρκοι να εχουν σχεδιασει βομβαρδισμους στο Βορειο Ιρακ και οι Αμερικανοι να

    το μαθαινουν τελευταια στιγμη;

    Δεν υποτιθεται οτι στα πλαισια συνεργασιας υπαρχει συνεννοηση για το ποιοι στοχοι θα πληγουν;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως σημαίνει ότι οι Τούρκοι χτυπάνε και άλλους στόχους εκτός από αυτούς που έχουν ενημερώσει και συμφωνήσει με τους αμερικανούς; Μήπως σημαίνει ότι χτυπάνε στόχους χωρίς καν να ενημερώνουν τους αμερικανούς; Ή μήπως, τέλος, σημαίνει ότι αδιαφορούν για τους αμερικανούς και για τις πιθανότατα εν εξελίξει επιχειρήσεις τους στο έδαφος του βόρειου Ιράκ;

      Διαγραφή
    2. Μπορει ολα αυτα που αναφερονται παραπανω αλλα μπορει επισης οι ΗΠΑ και η παγκοσμια στρατιωτικη υπεροχη τους να ειναι ενα πολυ καλοστημενο σεναριο απ αυτα που κατασκευαζει το Χολυγουντ και η CIA.....

      Διαγραφή
    3. Τι μπορει να παιζει λοιπον;

      1) οι Τουρκοι δεν θελουν να εμπλακουν με Ρωσους αν οι πρωτοι τολμησουν να

      βομβαρδισουν δυναμεις του Ασαντ βασει υποδειξεων των Αμερικανων

      2) οι τουρκοι δεν θελουν να συμμετασχουν σε πιθανους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ

      βομβαρδισμους εναντιον του ISIS

      3) οι τουρκοι θελουν να ξεμπροστιασουν τους Αμερικανους, για να προβαλλουν

      "ηθικη ανωτεροτητα" στον πολεμο κατα της "τρομοκρατιας".

      Τωρα ομως προκυπτει μια πολυ σημαντικη απορια;

      Γιατι οι τουρκοι να ρισκαρουν ΤΩΡΑ τη συνεργασια με τους Αμερικανους,με πιθανο

      αποτελεσμα οι τελευταιοι να προθυμοποιηθουν στη δημιουργια μια κουρδικης ζωνης

      ασφαλειας εντος του συριακου εδαφους που θα αντιτιθεται στα τουρκικα συμφεροντα ;

      ΓΜ

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]