Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκική πρόκληση στην “καρδιά” του Αιγαίου με νέα NAVTEX

Του Νίκου Μελέτη

Αντιμέτωπη με νέα προσπάθεια της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο βρίσκεται η Αθήνα, καθώς μετά από ένα μπαράζ προκλήσεων, αιφνιδιαστικά χθες η Τουρκία επανήλθε δεσμεύοντας για ασκήσεις μεγάλη περιοχή στην «καρδιά» του Αιγαίου για το διάστημα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία με τη NAVTEX 564/15 που εκδόθηκε χθες δέσμευσε την ίδια περιοχή που είχε δεσμεύσει με NAVTEX που ενεργοποίησε λίγο μετά τις εκλογές και οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. 

Κινητοποίηση
Όμως το «λάθος» των Τούρκων επιτελών να συμπεριλάβουν στις συντεταγμένες της περιοχής που δέσμευαν ακόμη και έδαφος της Λήμνου διευκόλυνε την προσπάθεια της Αθήνας και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, που με κινητοποίηση σε διεθνείς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., πέτυχαν την απόσυρση της NAVTEX.

Η συγκεκριμένη περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία περικλείει τον διεθνή εναέριο χώρο μεταξύ Λέσβου, Αϊ-Στράτη, της νησίδας Πιπέρι Αλοννήσου και ανατολικά της Σκύρου. Η δέσμευση γίνεται για ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα (από 15 Ιουνίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015) για «επικίνδυνες δραστηριότητες» καθημερινά από τις 5π.μ. έως 4 μ.μ. με την εξαίρεση των Σαββατοκύριακων και των εθνικών εορτών.

Η NAVTEX αυτή διόρθωσε το λάθος που είχε γίνει με τη συντεταγμένη που επικάλυπτε έδαφος της Λήμνου (κάτι που προκάλεσε την αποδοκιμασία τόσο των Αμερικανών όσο και του ΝΑΤΟ) αλλά παρ’ όλα αυτά απονεκρώνει ένα μεγάλο τμήμα στο κέντρο του Αιγαίου και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και δημιουργεί προβλήματα στους αεροδιαδρόμους UG 33 και UG18.
Δεν είναι τυχαίο πάντως το γεγονός ότι η έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX γίνεται ενώ έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά συνομιλίες με την Τουρκία για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Επιδίωξη
Στη συζήτηση αυτή η Τουρκία έχει θέσει στην κορυφή της ατζέντας της το θέμα της «αμοιβαίας» κατάργησης πεδίων βολής που δεσμεύονται για μεγάλο διάστημα στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και για τον λόγο αυτόν δέσμευσε το πεδίο βολής ώστε για την κατάργησή του να ζητήσει την κατάργηση και ενός εκ των τριών ελληνικών πεδίων βολής στο Αιγαίο.

Η ξαφνική κλιμάκωση της επιθετικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα καθώς επιχειρεί να αξιολογήσει εάν πρόκειται για νέα προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά ή για συνήθεις «αναταράξεις» που σημειώνονται τις περιόδους πολιτικής ρευστότητας σε Ελλάδα και Τουρκία.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Για τη νεα NAVTEX τελικα θα απευθυνθει το Υπουργειο Εξωτερικων στο ΝΑΤΟ;

    Θα καταργηθει κι αυτη;

    Ή θα κανουν ολοι το κοροϊδο;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]