Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αν γίνει συμφωνία, θα είναι βάσει των όρων των δανειστών

Ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός επειδή είχε τάξει 13η σύνταξη, κατώτατο μισθό 751 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Στον κάλαθο των αχρήστων πέταξαν κατευθείαν οι Γερμανοί τις προτάσεις της κυβέρνησης Tσίπρα - ίσως χωρίς καν να τις διαβάσουν! Εκεί κατέληξαν και οι 47 σελίδες, εκεί και οι πέντε συμπυκνωμένες, εκεί θα κατέληγαν όσες προτάσεις και να έστελνε η Αθήνα. Είναι ζήτημα τιμής για τους Γερμανούς να διαπραγματεύονται μόνο πάνω σε προτάσεις που έχουν γράψει οι ίδιοι, ανεξαρτήτως του αν κάποιες φορές μπορεί για πολιτικούς λόγους τα γερμανικά κείμενα να εμφανίζονται ως δήθεν κείμενα των δανειστών, της ευρωομάδας, της ΕΕ, του οποιουδήποτε ευρωπαϊκού μηχανισμού. Τα γερμανικά κείμενα, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε, έχουν πάντα τελεσιγραφικό χαρακτήρα και δεν επιδέχονται παρά ασήμαντες αλλαγές επί τα βελτίω. Επί του γερμανικού κειμένου των δανειστών, λοιπόν, γίνεται αυτή τη στιγμή όλη η διαπραγμάτευση. Ετσι όμως, αν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε συμφωνία, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να ενσωματωθεί στη συμφωνία αυτή οποιαδήποτε φιλολαϊκή υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα που συμπεριλαμβανόταν στις προγραμματικές δηλώσεις του από αυτές που προεκλογικά είχαν αποκληθεί Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που δεν είχε βεβαίως καθόλου αριστερό χαρακτήρα. Ούτε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο θα υπάρξει, ούτε ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί το 2015, ούτε 13η σύνταξη θα πάρουν τα Χριστούγεννα όσοι έχουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ, ούτε η πρώτη δόση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα δοθεί φέτος. Σε καμία περίπτωση μια τέτοιου είδους συμφωνία δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της εντολής από τον ελληνικό λαό που έχει λάβει η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του τι λένε οι υπουργοί στην Αθήνα.

Μόνο ο παραμερισμένος από τις διαπραγματεύσεις υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βρήκε τώρα το θάρρος να καταγγείλει ανοιχτά τον διασυρμό που υφίσταντο οι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, καθώς ανακρίνονταν κυριολεκτικά από τους ασήμαντους υπαλληλίσκους της τρόικας. Οι Γερμανοί εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν ο Αλέξης Τσίπρας να έχει υποταχθεί μέσα στις μέρες που ακολουθούν, γι' αυτό και αναδεικνύουν ως δήθεν ορόσημο τη συνεδρίαση της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Ιουνίου. Θεωρούν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός παρακολουθεί περιδεής πλέον τις εξελίξεις λόγω της ασφυκτικής πίεσης που του έχουν ασκήσει. Γι' αυτό βγήκε αυτή τη φορά το ΔΝΤ για να κλιμακώσει την πίεση δηλώνοντας μέσω του εκπροσώπου του αφενός ότι «απέχουμε αρκετά από μια συμφωνία» και ότι υπάρχουν ακόμη «μεγάλα εμπόδια» και αφετέρου απαιτώντας από την κυβέρνηση Τσίπρα να μειώσει τις συντάξεις, να μειώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να αυξήσει τους φόρους! Παράλληλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τηλεοπτικά ή έντυπα, έλεγαν ή έγραφαν χθες ότι τίποτα δεν έγινε στην τριμερή συνάντηση Μέρκελ και Ολάντ με τον Τσίπρα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός όντως πέτυχε τον στόχο του να μεταφέρει τις συζητήσεις από το τεχνοκρατικό επίπεδο στο πολιτικό, αλλά δεν φαίνεται να κατάφερε να αποσπάσει τίποτα από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Αντιθέτως, από τότε που απομάκρυνε τον Γιάνη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις, όλα δείχνουν ότι επιταχύνθηκε ο ρυθμός των ελληνικών υποχωρήσεων. Δεν γνωρίζουμε φυσικά τι θα είχε γίνει αν παρέμενε η προηγούμενη ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με δεδομένο ότι ο χρόνος όλο και πιέζει περισσότερο, αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το γεγονός της ραγδαίας αύξησης των υποχωρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης μετά τον παραγκωνισμό του Γ. Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις. Οι Γερμανοί περνούν ευκολότερα πλέον τις απαιτήσεις τους τώρα παρά πριν. Από τη στιγμή όμως που παρά τις απροσδόκητης έκτασης ελληνικές υποχωρήσεις συμφωνία δεν έχει ακόμη συναφθεί, οφείλουμε να περιμένουμε. Πρώτα θα δούμε αν θα συναφθεί συμφωνία και τι είδους συμφωνία θα είναι αυτή και κατόπιν θα την κρίνουμε, θα την κατακρίνουμε ή θα την επαινέσουμε, βάσει του περιεχομένου της και όχι βάσει των εντυπώσεων που έχουμε αυτή τη στιγμή περί του τι είδους συμφωνία ενδέχεται να αποδεχθεί ο πρωθυπουργός, υποκύπτοντας στην αφόρητη γερμανική πίεση. Η συμφωνία θα κριθεί φυσικά και σε σύγκριση με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν ψηφίστηκε για να μειωθούν λιγότερο οι μισθοί και οι συντάξεις από όσο τους μείωσαν καταβαραθρώνοντάς τους οι Σαμαράς και Βενιζέλος λόγω του Μνημονίου που είχε υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου και υπηρέτησαν ευπειθώς και οι ίδιοι. Ο Τσίπρας βγήκε πρωθυπουργός γιατί είχε τάξει 13η σύνταξη, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τα κουκιά είναι μετρημένα. Η κυβέρνηση θα κληθεί εκ των πραγμάτων να αποφασίσει τι θα κάνει λίγες ώρες πριν την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ: στάση πληρωμών και ρήξη ή αποδοχή της όποιας ευρωπαϊκής πρότασης. Δεν προλαβαίνει να κάνει ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, ίσως και μετά βίας ένα διάγγελμα στην τηλεόραση. Θα μπουν σίγουρα στον πειρασμό τελευταία στιγμή να ζητήσουν από Ρωσία ή Κίνα 1,5 δις δανεικά για να πληρώσουν το ΔΝΤ (το οποίο θα ήταν έγκλημα κατά της Ελλάδας γιατί ένα μήνα μετά θα είμαστε στο ίδιο σημείο και θα χρωστάμε και αλλού) αλλά θέλω να πιστεύω ότι Ρώσοι και Κινέζοι θα έχουν την σωφροσύνη να μην τα δώσουν.
    Επειδή έγιναν κυβέρνηση για να περνάνε καλά, και όχι για να ρισκάρουν το κεφάλι τους, θα αποδεχτούν την όποια ευρωπαϊκή πρόταση και μετά ανάλογα με τις αντιδράσεις θα εξετάσουν το θέμα των εκλογών.
    Τσιπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]