Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μαύρη διεθνής

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Η χθεσινή διαπίστωση Τσίπρα, ότι δηλαδή το ελληνικό πρόγραμμα συγκροτείται ουσιαστικά από το άθροισμα των πιο σκληρών θέσεων των τριών πλευρών των δανειστών, είναι 100% ακριβής.

Το ίδιο συμβαίνει και με την παράλληλη διαπίστωση ότι, αντιθέτως, εκεί που υπάρχουν πιο θετικές θέσεις για την Ελλάδα μεταξύ των δανειστών, όπως αυτή του ΔΝΤ για το χρέος, γίνονται αντικείμενο πολεμικής από τα άλλα δύο μέρη με αποτέλεσμα αυτές να παγώνουν.

Ετσι, μέσα από τον τρόπο που λειτουργεί η τριαδική δομή των δανειστών, η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή διαφυγή ελπίδας: η χώρα μπαίνει μέσα σε μία τανάλια που σφίγγει απ’ όλες τις πλευρές. Κι αυτό την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα ήδη πολύ σκληρό πακέτο. Αλλά δεν τους κάνει.

Εκτός ελαχίστων γραφικών εξαιρέσεων, δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να πιστεύει πραγματικά ότι η προσαρμογή που επιβάλλεται είναι βιώσιμη.

Η συζήτηση δεν γίνεται σχετικά με αυτό. Γίνεται ως απότοκο του φόβου. Με άλλα λόγια, δεν υποστηρίζει κανείς ότι πρέπει να πάνε κι άλλο 20% κάτω οι συντάξεις ή να ανέβει ο ΦΠΑ.

Εκείνοι λοιπόν που διαφωνούν με την προσπάθεια της χώρας να αντισταθεί σε αυτές τις απαιτήσεις δεν διαφωνούν επειδή… διαφωνούν, αλλά επειδή –σε πολύ μεγάλο βαθμό κατανοητά και δικαίως – αισθάνονται τον κίνδυνο, την απειλή, τον φόβο: γιατί αυτά είναι τα όπλα των «εταίρων» δανειστών που σε κάθε βήμα θυμίζουν ότι αν δεν υπακούσουμε, φέρνουν αύριο την καταστροφή.

Αυτό είναι το όπλο, δεν είναι η λογική, ούτε οι κοινές αξίες.

Όμως, με τέτοια όπλα δεν πορεύεται η Ευρώπη όπως τουλάχιστον αυτή διαμορφώθηκε όλα τα χρόνια από το τέλος του Πολέμου μέχρι την επανένωση της Γερμανίας. Σε όλο αυτό το διάστημα, Ευρώπη σήμαινε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Αυτό που αντιμετωπίζει λοιπόν η Ελλάδα σήμερα δεν είναι η Ευρώπη, ούτε η ΕΚΤ, ούτε το ΔΝΤ: είναι ένα σύμπλεγμα βγαλμένο μέσα από όλα αυτά, το οποίο, αν μοιάζει με κάτι, αυτό είναι, περισσότερο απ’ όλα, μια μαύρη διεθνή.

Δυστυχώς για εμάς, αλλά δυστυχώς και για την ίδια την Ευρώπη.



Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]