Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν ζητάει νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

H τουρκική μαθητιώσα νεολαία μπορεί να γνωρίζει πολύ καλά ποιος ήταν ο Αλβέρτος Αϊνστάιν αλλά αγνοεί τους διαπρεπείς μουσουλμάνους επιστήμονες και λογίους, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας τη θέσπιση νέου εκπαιδευτικού προγράμματος για τα σχολεία. «Αν τους ρωτήσεις ποιος είναι ο Aλβέρτος Αϊνστάιν, κάθε νέος άνθρωπος έχει κάτι να σου πει γι’ αυτόν. Αν ρωτήσεις ποιος είναι ο Ιμπν Σινά, τότε θα δεις ότι τα παιδιά δεν τον έχουν ακούσει ποτέ», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε διδασκαλικό συνέδριο στην Αττάλεια. Ο Ιμπν Σινά, πιο γνωστός ως Αβικέννας, υπήρξε φιλόσοφος, ιατρός και επιστήμονας του 11ου αιώνα. Θεωρείται ένας από τους εξαιρετικούς στοχαστές του ισλαμικού «χρυσού αιώνα», κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, όταν στα ισλαμικά χαλιφάτα πραγματοποιούνταν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις.

Ως ευσεβής μουσουλμάνος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν ασκούσε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού είχε προσπαθήσει να ενισχύσει την εικόνα του Ισλάμ στη χώρα του, κάνοντας πολλούς να διατυπώνουν φόβους ότι θα αποπειραθεί να ανατρέψει τις κοσμικές αρχές της Τουρκίας. Τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν προκάλεσε θυμηδία λέγοντας ότι οι μουσουλμάνοι πατήσαν το πόδι τους στην αμερικανική ήπειρο τρεις αιώνες περίπου πριν φτάσει εκεί ο Χριστόφορος Κολόμβος. Μπορεί πολλοί να υποδέχθηκαν το σχόλιο με ειρωνεία, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν το έβαλε κάτω. Αντιθέτως επανήλθε λέγοντας ότι αυτή η μουσουλμανική «ιστορική πραγματικότητα» θα πρέπει να διδαχθεί στα τουρκικά σχολεία και τόνισε ότι οι επικριτές του είναι συμπλεγματικοί επειδή αρνούνται τη δική του διαπίστωση. Χθες ο Ερντογάν επισήμανε ότι οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν τους Τούρκους μουσικούς, όσο καλά γνωρίζουν και τους ξένους συνθέτες. «Οι μαθητές μας θα πρέπει να γνωρίζουν τον Ντεντέ Εφέντη όσο καλά γνωρίζουν και τον Μπετόβεν», δήλωσε αναφερόμενος στον κλασικό Τούρκο συνθέτη.

«Οι μαθητές μας θα πρέπει να μάθουν για τη γλώσσα, τα έργα και την τέχνη των προγόνων τους χωρίς να νιώθουν συμπλέγματα, όπως μαθαίνουν για τους ξένους πολιτισμούς», τόνισε ο κ. Ερντογάν προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι όποιος μιμείται τους άλλους βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο πίσω από αυτούς.
Γενικότερα η Τουρκία βιώνει ενίσχυση της θρησκευτικής διδασκαλίας μετά τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί τροχοπέδη στην ηθική αποσάθρωση. Αυτές, όμως, οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται από τους πολέμιούς του προσπάθεια να σμιλέψει ένα καθαρά ισλαμικό κράτος. Ειδικότερα, περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές έχει εγγραφεί σε «ιμάμ χατίπ» (ιδιωτικά ισλαμικά σχολεία) ενώ το 2002 οι μαθητές που εγγράφηκαν σε τέτοιου είδους σχολεία δεν ξεπερνούσαν τις 65 χιλιάδες. Στα σχολεία αυτά διενεργούνται ξεχωριστά μαθήματα σε αγόρια και κορίτσια και έχουν 13 ώρες ισλαμικής διδασκαλίας την εβδομάδα πέρα από το κανονικό πρόγραμμα, όπου περιλαμβάνεται η διδασκαλία της αραβικής γλώσσας, του Κορανίου και της ζωής του προφήτη Μωάμεθ.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]