Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκληρό πόκερ για τη Θράκη με Νταβούτογλου

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Σκληρό διπλωματικό παζάρι μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας ώστε να μην επιμείνει ο Α. Νταβούτογλου να περιοδεύσει στη Θράκη το Σάββατο μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) είναι σε εξέλιξη, με την Αθήνα να έχει εξηγήσει σε όλους τους τόνους ότι μια τέτοια επίσκεψη θα επισκίαζε το ίδιο το ΑΣΣ και θα υπονόμευε το κλίμα των διμερών σχέσεων.

Τη Δευτέρα αιφνιδιαστικά και ενώ το πρόγραμμα της επίσκεψης του Α. Νταβούτογλου επικεφαλής πολυμελούς υπουργικού κλιμακίου στην Αθήνα είχε καταρτισθεί διά της διπλωματικής οδού, με ρηματική διακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ γνωστοποίησε την πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση του ΑΣΣ να μεταβεί με ολόκληρη τη συνοδεία του στη Θράκη.

Η τουρκική αυτή απαίτηση προκάλεσε εκνευρισμό στην Αθήνα και έντονο προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας.

Η σύγκληση του ΑΣΣ στην Αθήνα αποφασίστηκε με στόχο να διατηρηθεί το momentum στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και συγχρόνως να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ως μέσο αναζήτησης τρόπων που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση και την επανάληψη των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στο πολύ βαρύ κλίμα που έχει προκαλέσει η κατ' εξακολούθηση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πραγματοποίηση των παράνομων ερευνών του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μια επίσκεψη του Νταβούτογλου επικεφαλής δέκα υπουργών στη Θράκη, ενώ το τουρκικό πλοίο θα συνέχιζε να πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι κάτι που θα υπερέβαινε τα εσκαμμένα.

Σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή, η επίσκεψη Νταβούτογλου ακολουθεί το επίσημο συμφωνημένο πρόγραμμα στο οποίο δεν περιλαμβάνεται επίσκεψη στη Θράκη και δεν πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη, την οποία επικαλούνται πολύ συχνά Τούρκοι αξιωματούχοι για να περιοδεύσουν στη Θράκη. Η ίδια πηγή εκτιμά επίσης ότι χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή η πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής, μετά τη σαφή αντίθεση της ελληνικής πλευράς, καθώς θα τορπίλιζε το κλίμα.

Η έγερση μειονοτικού ζητήματος στη Θράκη αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής του (ισλαμικού) καθεστώτος Ερντογάν στις σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς μάλιστα ο Τούρκος ηγέτης εμφανίζει τη χώρα του ως προστάτιδα όλων των μουσουλμανικών πληθυσμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ακόμη και μουσουλμάνων μεταναστών σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Η επίσκεψη Νταβούτογλου, με την ιδιότητά του πλέον ως πρωθυπουργού, στη Θράκη θα σηματοδοτούσε την επιβεβαίωση του νεοοθωμανικού οράματος (του οποίου ο ίδιος είναι ο θεωρητικός εμπνευστής) και την αναβαθμισμένη πια επίσημη εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της χώρας μας.

Συνέπειες
Σε μια περίοδο πολιτικών εξελίξεων, μάλιστα, που η χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές και εθνικές συνέπειες, η απόβαση του Τούρκου πρωθυπουργού και του μισού υπουργικού συμβουλίου του στη Θράκη θα τορπίλιζε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση των προβλημάτων της μουσουλμανικής μειονότητας. Ταυτόχρονα θα έδινε την εντύπωση ότι μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί το χαρτί της Θράκης ως μοχλό πίεσης για άλλα θέματα όπως το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά το Barbaros, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το πλοίο θα διακόψει έστω και για λίγες ώρες τις έρευνές του ώστε να διευκολυνθεί το κλίμα στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής Συνάντησης Κορυφής, και χθες αργά το απόγευμα το τουρκικό ερευνητικό συνέχιζε τις έρευνές του, έχοντας πάντως μετακινηθεί ανατολικά, ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]