Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο τουρκικός ρόλος αποσταθεροποίησης στην Αν. Μεσόγειο

Ο Endy Zemenides, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council, σε άρθρο γνώμης στη HUFFINGTON POST με τίτλο «Losing the Mediterranean» ασκεί κριτική στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας του Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο, κυρίως λόγω της επικίνδυνης εμπλοκής της στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, ενώ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την επιδίωξη των ΗΠΑ να εντάξουν την Τουρκία στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Τουρκία απειλεί σήμερα να ακυρώσει την πρόοδο που είχε σημειωθεί στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα της Αν. Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια έχουν επιβεβαιωθεί μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ενώ σεισμικές έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου και ίσως πετρελαίου στις ΑΟΖ του Λιβάνου και της Ελλάδας. Οι ανακαλύψεις αυτές ενέχουν προφανή οικονομικά οφέλη για τα εμπλεκόμενα κράτη, αλλά και ακόμη μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή.

Όλα τα προαναφερόμενα κράτη συνεργάζονται, είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω της Κύπρου, και μέσω συμφωνιών για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, μέσω της από κοινού εκμετάλλευσης ή μέσω τριμερών συμφωνιών, όπως της πρόσφατης Διακήρυξης του Καΐρου, μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, τόσο εμπορικά, μέσω της Noble Energy, όσο και διπλωματικά, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καταστήσει προτεραιότητα την ενεργειακή περιφερειακή ασφάλεια, ενώ ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε την Κύπρο ζητώντας το ίδιο πράγμα. Η Τουρκία είναι η μόνη που απουσιάζει από αυτό το πνεύμα συνεργασίας. Η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθιστώντας αδύνατη την όποια συνεργασία. Παρά τη συγγνώμη του Π/Θ Νετανάχιου για τα επεισόδια με τον στολίσκο ο Ερντογάν συνεχίζει να ανταγωνίζεται το Ισραήλ τόσο λεκτικά, όσο και με πράξεις. Τέλος ο Ερντογάν αντέδρασε έντονα στη συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στέλνοντας πλοία για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου, προβάλλοντας αξιώσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ αμφισβητεί επιθετικά τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο.

Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη αυτά τα δεδομένα οι ΗΠΑ εμμένουν στη συμμετοχή της Τουρκίας στις περιφερειακές ενεργειακές συμφωνίες. Από οικονομικής πλευράς, σημειώνει ο αρθρογράφος, θα είχε νόημα η συμμετοχή της Τουρκίας και η κατασκευή ενός αγωγού, μέσω αυτής, για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου, η Τουρκία ωστόσο του Ερντογάν είναι απρόβλεπτη και ενοχλητική για τους γείτονές της. Οι ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν από την Ευρώπη να διαφοροποιήσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία πιέζουν παραδόξως το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, ακόμη και την Αίγυπτο, για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω της Τουρκίας του Ερντογάν, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση δρα με τον τρόπο του Πούτιν έναντι των άλλων.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]