Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών: "Έρχονται χακί κατάσκοποι" να καλύψουν το κενό της ΕΥΠ

Έρχεται η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για την Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών που ως σχέδιο και ιδέα υπάρχει εδώ και χρόνια. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να τεθεί σε πραγματική λειτουργία.

Η ιστορία ξεκινά από την εποχή της υπουργίας Βενιζέλου στο ΥΠΕΘΑ. Τότε Βενιζέλος και Μπεγλίτης είχαν δεχτεί σχετικές εισηγήσεις.Τώρα ο Αβραμόπουλος τις υλοποιεί.

Μια πρώτη «φουρνιά» 150 υπαξιωματικών, οι οποίοι μίλαγνα άψογα κάποια από τις γλώσσες της Βαλκανικής, ήταν έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα . Ανέμεναν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που τώρα ,το 2014 έρχεται στη Βουλή.

Ο Βαγγέλης Βενιζελος είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την «μαύρη τρύπα» στην ροή πληροφοριών στρατιωτικού ενδιαφέροντος και είχε διαπιστώσει και ο ίδιος το πρόβλημα παρακολουθώντας σε καθημερινή βάση τα δελτία πληροφοριών της ΕΥΠ. Η ενημέρωση που παρείχαν σε επίπεδο στρατιωτικών – στρατηγικών πληροφοριών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιεικώς… απλοϊκή. Ο κύριος όγκος των πληροφοριών για τις εξελίξεις σε χώρες που ενδιαφέρουν την Ελλάδα προέρχονταν από τις λεγόμενες «ανοιχτές πηγές», δηλαδή εφημερίδες, περιοδικά και Internet!!!
Την ίδια ακριβώς εικόνα είχαν και όλοι οι υπουργοί μέχρι και σήμερα.

Σε μία πρώτη συζήτηση που είχε ο Βενιζέλος με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, αλλά και άλλους ανώτερους αξιωματικούς, το πρώτο που ζήτησε ήταν να διευκρινιστεί το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει αυτή η υπηρεσία πληροφοριών. Σύντομα διαπίστωσε ότι αυτό ήταν ανύπαρκτο και έδωσε εντολή για τη σύνταξη σχεδίου νόμου, αφού το μόνο που υπήρχε ήταν ένα σχέδιο νόμου που θα κάλυπτε τη Διακλαδική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, η οποία δημιουργήθηκε το 2003, με επικεφαλής τον πρώην Α/ΓΕΣ, στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο.

Η ΔΔΣΠ υπαγόταν στον Α/ΓΕΕΘΑ και είχε τέσσερις διευθύνσεις επιφορτισμένες με τη συλλογή πληροφοριών από «ανθρώπινη προέλευση» (Humint), την επεξεργασία και αξιολόγησή τους και την εκπόνηση σεναρίων «ψυχολογικών επιχειρήσεων».

Η προσπάθεια λειτουργίας της ΔΔΣΠ δεν κράτησε πολύ. Με την επάνδρωσή της να μην ξεπερνά ποτέ το 60%, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, τον υπόγειο πόλεμο που δέχτηκε από τα Γενικά Επιτελεία, αλλά και από την ΕΥΠ, ήταν λογικό η προσπάθεια να μην έχει συνέχεια.
Από το 2005 μέχρι και σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν καμία ουσιαστική ενημέρωση και είναι χαρακτηριστικό αυτό που υποστηρίζει ταξίαρχος των Τεθωρακισμένων, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε νευραλγική θέση του ΥΠΕΘΑ: «Ας είναι καλά οι… νταλικιέρηδες οι οποίοι μας ενημερώνουν για κάποιες μετακινήσεις στρατευμάτων που βλέπουν σε γειτονικές χώρες»!

Υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για τη δημιουργία ξεχωριστού Σώματος Πληροφοριών, στο οποίο θα υπηρετούν μονίμως εκπαιδευμένοι στον τομέα των πληροφοριών αξιωματικοί. Κάποιοι επιτελείς εναντιώνονται σε αυτή την προοπτική φοβούμενοι ότι θα δημιουργηθεί μία «κάστα» αξιωματικών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την εκπαίδευσή τους και την τεχνολογική τους υποστήριξη κυνηγώντας «εσωτερικούς εχθρούς». Αν δεν υπήρχε το παράδειγμα της.. γειτονικής ΕΥΠ να επιβεβαιώνει κατά καιρούς αυτούς τους φόβους, οι ανησυχίες των στρατιωτικών θα μπορούσαν να αποδοθούν σε σύνδρομα του παρελθόντος.

Οι στρατιωτικοί προτείνουν να επιλέγονται αξιωματικοί και υπαξιωματικοί οι οποίοι θα εκπαιδεύονται στον τομέα των πληροφοριών και θα αξιοποιούνται αναλόγως μέσα από τις μονάδες στις οποίες θα τοποθετούνται.

Ήδη υπάρχει η «μαγιά» των 150 υπαξιωματικών, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από τα σχολεία εκμάθησης βαλκανικών γλωσσών που λειτουργούν εδώ και μερικά χρόνια με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ.
Σε όλη την χώρα λειτουργούν 10 τέτοια σχολεία κάθε χρόνο, στα οποία Έλληνες στρατιωτικοί μαθαίνουν όποια γλώσσα γειτονικής χώρας επιθυμούν. Αυτοί, προτείνουν οι επιτελείς του ΓΕΣ, μπορούν να στελεχώσουν σε πρώτη φάση την «Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών», με αποκλειστική αποστολή τη συλλογή πληροφοριών στρατιωτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό. Οι στρατιωτικοί δεν θέλουν να έχουν καμία εμπλοκή με την ΕΥΠ, καθώς όλες οι προσπάθειες συνεργασίας τους με την υπηρεσία της Κατεχάκη δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.

Πηγή OnAlert

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

11 σχόλια :

  1. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΚΩΝ/ΝΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΦΕΡΕ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΤΡΑΤΟΚΑΥΛΟ BLOG ΤΟ "DEFENCENEWS"... ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΝΟΜΟ ΜΙΛΑΜΕ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ (ΟΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ) ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ... ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙΜ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ... ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΕ Η ΜΑΡΓΙΟΡΗ... ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΞΕΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ;;; ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ;;; ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟ 18 χρονων ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ;;; ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψωμί δεν έχουμε, ραπανάκι για την όρεξη οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών μας έλλειπαν... Ρε ουστ κοπρόσκυλα!!! Άντε στα σύνορα να πιάσετε τους λαθροεισβολείς του Ισλάμ...

      Διαγραφή
  3. Κωνσταντίνε, κάπου διάβασα σε ένα ξένο Site ότι πλέον, η CIA, αναθέτει το 70% των δύσκολων αποστολών της στο εξωτερικό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί και για αυτούς τους σκοπούς... Μήπως κι εμείς θα έπρεπε να προσανατολιστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση αντί να δημιουργούμε νέους ακριβούς σχηματισμούς για να διορίζονται οι κάθε λογής κηφήνες συγγενείς και κομματική φίλοι των εκάστοτε κυβερνώντων; Λέω μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα καλά θα στήσουν τέτοιο μαγαζί με μαγιά υπαξιωματικούς μεταφραστές; Ωραίο επίπεδο... Ε, ρε γλέντια τα μεμέτια... ΧΑΧΑΧΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΤΗΝ ΡΩΤΗΣΑΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΕΟΣ!!!
    ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΜΙΑ ΥΠΕΡΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ "defencenews.gr") ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΤΕ ΑΡΑ ΕΡΓΟ ΜΗΔΕΝ... ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΚΑΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΡΕΚΛΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ... ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΕΥΠ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΗ ΑΡΚΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΨΥΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΔΩ Σ΄ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κων/νε τι έγινε, δυσκολεύονται πλέον οι αμερικάνοι με τις προσβάσεις τους στις μυστικές μας υπηρεσίες , ξέρεις εσύ, για τους "δυσαρεστημένους πασόκους υπαλλήλους επιρρεπείς στις διαρροές" προς την αμερικανική πρεσβεία που είχε αναφέρει σε τηλεγράφημά του ο αμερικανός πρέσβης Τσαρλς Ρις και που είχαν αποκαλύψει τα WikiLeaks μιλάω και πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση γιατί θέλουν να στήσουν ένα νέο μαγαζάκι απόλυτα ελεγχόμενο από δαύτους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαβάστε τι έγραφαν κάποιοι "στρατευμένοι" κονδυλοφόροι από το 2009 δείχνοντας έτσι τους διακαείς πόθους των στρατόκαυλων που φαντασιώνονται Τζαίημς Μποντ και Τομ Κρουζ στις επικίνδυνες αποστολές και βγάλτε τα συμπεράσματά σας: http://national-pride.org/2009/12/20/%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%BD/

    ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΣΕΙ Η ΜΠΙΛΙΑ... ΧΑΧΑΧΑ!!!
    ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΑ ΚΑΛΑ ΒΡΕ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ;;; ΜΠΟΥΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!! ΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ: file:///C:/Users/s/Downloads/4%CE%911%CE%966-6%20(2).pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ διαβάζουμε ότι η ΔΔΣΠ υπάρχει και λειτουργεί... Μας δουλεύετε; Ξυπν Ξυπνήσατε, δεν είχατε τι να γράψετε και είπατε, ε καλοκαίρι είναι ας γράψουμε και καμία παπαριά να περάσει και η ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]