Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Fuck the troika

Ούτε η κοινωνία αντέχει νέα μέτρα, ούτε καμία κυβέρνηση μπορεί να τα περάσει

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τις διαπραγματεύσεις και την τρόικα σκιαγραφήθηκαν με απόλυτα σωστό τρόπο από το οικονομικό περιοδικό «The Economist». Στο δημοσίευμα της Παρασκευής παρομοιάζει την Τρόικα με τον Κέρβερο «ο οποίος παγιδεύει την χώρα μέσα σε έναν οικονομικό Κάτω Κόσμο».

«Στην ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος είναι ένα σκυλί με τρία κεφάλια το οποίο φυλάει τις πύλες του Άδη. Στη μοντέρνα πολιτική σκηνή της Ελλάδας, η τρόικα είναι το τρικέφαλο σκυλί που παγιδεύει την χώρα στον οικονομικό υπόκοσμο».

Τα παραπάνω αναφέρει το περιοδικό και κάνει λόγο για άμεση ανάγκη αλλαγής του θεσμού της Τρόικας, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρ’ όλα τις επικρίσεις για τον ρόλο της τρόικας, οι ξένοι δανειστές δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν είναι καθόλου καλά, έστω κι αν επικρατεί αισιοδοξία στην Αθήνα ότι η τρόικα θα επιστρέψει και θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από το Γιούρογκρουπ του Φεβρουαρίου. Ακόμη κι έτσι, όμως, τα περίπου 11 δις ευρώ θα έρθουν στην Ελλάδα το Μάρτιο, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση. Οι τροικανοί επιμένουν ότι τα μέτρα που έχει ψηφίσει η ελληνική βουλή δεν φτάνουν κι ότι το δημοσιονομικό κενό είναι μεγαλύτερο. Ούτε 1 ούτε 2 αλλά ίσως και 5 δις ευρώ για το 2014.

Αν και το έργο το έχουμε ξαναδεί, φαίνεται να ζητούν επιπλέον μέτρα άμεσης επίδρασης και μόνιμα. Δηλαδή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αδιαφορία για την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους ή τα επιδόματα των πανεπιστημιακών και περισσότερες απολύσεις. Οι μεταρρυθμίσεις που ζητά ο ΟΟΣΑ είναι πταίσμα μπροστά σε αυτά που θα ήθελαν να εφαρμόσουν οι τροικανοί.

Μπροστά στις νέες απαιτήσεις η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά μια λύση. Την διαπραγμάτευση με την απειλή ρήξης κι αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα την οριστική ρήξη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Διότι ούτε η κοινωνία αντέχει νέα μέτρα, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να τα περάσει. Θα καταρρεύσει πριν καν φτάσουμε στις ευρωεκλογές και τότε απλά οι… Μερκελιστές των Βρυξελλών θα πρέπει να περάσουν μια βόλτα από την Κουμουνδούρου.

Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά. Ενδεχόμενη πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα συμπαρασύρει την οικονομία και θα καταρρεύσουν τα όποια αποτελέσματα έφεραν οι θυσίες του ελληνικού λαού και οι προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά. Ούτε το πλεόνασμα θα το δούμε ποτέ, ούτε τη δημοσιονομική ισορροπία θα πετύχουμε και φυσικά ούτε στις αγορές θα βγούμε. Τότε είναι 1.000% σίγουρο ότι πάμε σε νέο μνημόνιο, δηλαδή νέα δάνεια και μέτρα, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση.

Το ερώτημα είναι γιατί το κάνει αυτό η τρόικα. Κανείς δεν ξέρει. Ίσως ο Economist να έχει δίκιο και ο Κάτω Κόσμος να είναι αυτό που επιζητούν οι δανειστές προκειμένου να δημιουργήσουν μια γερμανική ευρωζώνη. Με χώρες είλωτες που θα είναι πάντα δανεισμένες στους Γερμανούς και τους δορυφόρους τους.

Και ίσως θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του βρετανικού περιοδικού που καταγράφει τα συνθήματα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που λένε τους ελεγκτές «δολοφόνους» ενώ στη Λισσαβόνα, φωνάζουν συνθήματα όπως «Fuck the troika».

Εντάξει. Κάναμε τα (τραγικά) λάθη μας, αναγκαστήκαμε να πάρουμε δάνεια, τα πληρώνουμε με αίμα και δάκρυα. Όμως, αν η τρόικα επιμείνει να μας διαλύσει, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά τότε…«Fuck the troika».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο δεν υπάρχουν χρήματα στη αγορά πώς θα πλήρωση ο κόσμος της υποχρέωσης του δεν είναι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν δεν τους περισσεύω δυστυχώς τίποτα ο κόσμος έχει φτάσει σε απελπισία δηλαδή που το πάνε να εξευτελίσουν εντελώς τον άνθρωπο να τον αροστησουν να τον κάνουν να κλαίει πείτε μου που τον οδηγούν μαθηματικά να τα υπολογίσεις αυτά που παίρνεις και αυτά που σου ζητάνε να δώσεις δεν βγαίνεις τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή πείτε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι ειναι οπως τα λες...περα απο το αδιεξοδο που εφεραν σε τοσους ανθρωπους και πηραν την λλαθος αποφαση της αυτοκτονιας..υπαρχουν εκατονταδες χιλιαδες οικογενειες,που εχουν καταστραφει παντελως οικονομικα...ενω ο προτερος βιος τους ηταν εντιμοτατος και καθολα αξιοπρεπεις..ειναι η ευρωπη των γερμανων...η ευρωπη της μερκελ,η ευρωπη των σιωνιστων,των μασονων τοκογλυφων σε συνεργασια με τους εδω καλοθελητες πολιτικους που αθελα μας ψηφισαμε και ως αφελης πεσαμε στα δυχτια τους ...δεν εχω καμια πρωτοτυπη ιδεα να σου πω..απλα ας εχουμε υπομονη και επιμονη να παρακολουθουμε απο κοντα τις εξελιξεις που ερχονται..δεν βλεπω τιποτα αλλο..και οσο μπορουμε ο ενας να βοηθαει τον αλλο..μπορα ειναι θα περασει..

      Διαγραφή
    2. Τώρα ειναι αργα .
      Θα πιούμε ολο το φαρμάκι .
      Αλλα εντύπωση μου κάνει που οι ραγιάδες δεν τρώνε για να πληρώσουν τα καθαρματα του κ(Υ) νοβουλιου .
      Αυτοι με δεκάδες χιλιάδες μισθούς τον μήνα και εσείς με σκουπίδια και όμως .....σαν πρόβατα στην σειρά οικειοθελώς ! Τους τα ακουμπατε και μετά να σας πει κάποιος τι να κάνετε ! Ξεφτιλισμος , κατάντια και θέλετε και λευτερια . Δεν σας αξίζει .

      Διαγραφή
    3. Έχεις δίκιο να είσαι θυμωμένος. Επίσης διακρίνω ότι ο θυμός σου έχει το σωστό στόχο, γιατί όλα έχουν ειπωθεί, αλλά τα πρόβατα συνεχίζουν να αναμασούν τα ίδια και τα ίδια, να κάνουν και να ξανακάνουν διαπιστώσεις και να προσφέρουν το λαιμό τους για σφαγή...

      Διαγραφή
  2. Τι έκανε είπες η .....¨ κυβέρνηση ¨ σαμαρας και CIA ;
    Αν δεν έχεις ακόμη αρθρογραφε ακόμη ! Γιατι η ......τροΐκα τα κάνει αυτα , τότε ΣΊΓΟΥΡΑ είσαι απο άλλον πλανητικό σύστημα .
    Με αλλα λόγια .....μαύρη ειναι η νύχτα στα βουνά , καταμαυρη στο νοητικο σου .
    Δεν ξέρω τι δουλεια κανείς , αλλα μην ξανά γράψεις , γελάει ο κοσμος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]