Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ με… παύση της μείωσης του πυρηνικού της οπλοστασίου

Ενοχλημένη η Μόσχα λόγω της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η Ρωσία απειλεί ότι θα διακόψει τη διαδικασία «καταστροφής» των πυρηνικών της όπλων και των διηπειρωτικών της πυραύλων, εάν οι ΗΠΑ δεν σταματήσουν να αναπτύσσουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το BBC, την σοβαρή δήλωση πραγματοποίησε ο Διευθυντής του Τμήματος για την ασφάλεια του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών και τον αφοπλισμό Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ρωσία μπορεί να αποχωρήσει από τη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με τα στρατηγικά επιθετικά όπλα, η οποία υποχρεώνει τη χώρα του να μειώσει το οπλοστάσιό της!!!

«Ανησυχούμε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δημιουργούν και να αναβαθμίζουν την ικανότητα της αντιπυραυλικής τους άμυνας χωρίς να λαμβάνουν υπόψη καθόλου τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της Ρωσίας. Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να υπονομεύσει τη στρατηγική σταθερότητα και μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση» είπε ο Ουλιάνοφ.

Τελευταία φορά που η Ρωσία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων ήταν στην Τσεχία το 2010. Η συμφωνία είχε ισχύ για 10 έτη με δυνατότητα παράτασης για άλλα 5 χρόνια, αναφέρει το πρακτορείο TSN.

Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης περί μείωσης των πυρηνικών όπλων, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα διαθέτουν μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν πυρηνικό οπλοστάσιο με συγκεκριμένο αριθμό πυρηνικών όπλων, καθώς και ότι θα πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, βαλλιστικών πυραύλων για υποβρύχια και βομβαρδιστικά μακρού βεληνεκούς.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, η Ρωσία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης!!!

Σχόλιο: Στις 13 Δεκεμβρίου 2013, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα κατά τη διάρκεια της μεγάλης του συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα δήλωσε ότι
«η εγκατάσταση στοιχείων του συστήματος EUROPRO δημιουργεί πραγματική απειλή για τη Ρωσία και η χώρα είναι απλώς αναγκασμένη να αντιδράσει σ’ αυτή την κατάσταση. Μιά από τις πιθανές απαντήσεις σε αυτές τις ενέργειες είναι η ανάπτυξη επιχειρησιακών τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander στην περιοχή Καλινινγκράντ»,
παρατήρησε ο Πρόεδρος.

«Αλλά τα συστήματα Iskander δεν είναι ο μόνος τρόπος προστασίας και αντίδρασης. Είναι μόνο ένα στοιχείο της πιθανής απάντησης, αν και στον τομέα του είναι ένα από τα πιο δραστικά και αποτελεσματικά όπλα στον κόσμο», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν δήλωσε παλαιότερα ότι χάρη στην ανάπτυξη της επιστήμης στη Ρωσία κατέστη δυνατή η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για προγράμματα πυρηνικών όπλων. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες ανέφερε ότι ήδη έγιναν οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές των νέων όπλων και ότι σύντομα «θα διαθέτουμε οπλικά συστήματα που για το κοντινό μέλλον δεν προβλέπεται να αναπτύξουν άλλες χώρες».

Ειδικοί στα οπλικά συστήματα εκτιμούν ότι ο Πούτιν εννοεί ή μια έκδοση του πυραύλου SS-27 με δυνατότητα μεταφοράς πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών επί μετακινούμενου φορέα ή μια προηγμένη έκδοση του υποβρυχίως μεταφερόμενου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Bulava».
Το πιθανότερο όμως είναι να εννοεί και τα δύο. Ειδικά για το Bulava τα διαθέσιμα στοιχεία είναι πραγματικά ελάχιστα και εκτός του ονόματος το οποίο υποδηλώνει την ύπαρξη του, και το ότι αποτελεί μια έκδοση για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια του ρωσικού Ναυτικού δεν είναι γνωστό τίποτε άλλο.

Οι εκτιμήσεις πάντως διεθνώς συγκλίνουν στο γεγονός πως η Ρωσία βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης μιας νέας γενιάς πυραύλων, που θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 10 κεφαλές συνολικού βάρους μερικών τόνων ενώ σήμερα μπορεί να μεταφερθεί φορτίο ως 1,32 τ. ανά φορέα.

Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο σύστημα στο οποίο αναφέρθηκε ο Πούτιν είναι η δυνατότητα νέας βαλλιστικής ενδιάμεσης πορείας και η αποκόλληση στο τελευταίο στάδιο της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα των πυρηνικών κεφαλών που θα είναι ικανές να συνεχίζουν αυτόνομα.
Η «αυτόνομη» αυτή πορεία θεωρείται πως θα περικλείει το προηγμένο ρωσικό σύστημα δορυφορικής ναυτιλίας (GLONASS-NAVSTAR), αλλά και δυνατότητα που θα παρέχει στις πυρηνικές κεφαλές να επαναπρογραμματί-ζουν την πορεία προς το στόχο τους έτσι ώστε να αποφεύγουν τα αντιπυραυλικά αντίμετρα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]