Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ομπάμα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ

Επιδιώκει την αποκατάσταση των σχέσεων με τον Σαουδάραβα βασιλιά

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προτίθεται να επισκεφθεί τον Μάρτιο, σε μια επίσημη επίσκεψη την Σαουδική Αραβία και να συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών που περνούν περίοδο «ισχνών αγελάδων», σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, που επικαλούνται πηγή στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός ηγέτης σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ριάντ μετά τη συμμετοχή του σε μια διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια στην Ολλανδία. Ο κύριος σκοπός της επίσκεψης Ομπάμα αποτελεί η βελτίωση των σχέσεων με το σαουδαραβικό βασίλειο που επηρεάστηκαν από τις «υπόγειες διαφορές» για τα πραγματικά προβλήματα της Μέσης Ανατολής (βλ. Συρία).

Η Σαουδική Αραβία επίσης παραμένει εξαιρετικά δυσαρεστημένη από το «παζάρι» των δυτικών χωρών, ΗΠΑ με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και από την απροθυμία των ΗΠΑ να αποστείλουν μεγάλη στρατιωτική βοήθεια προς την συριακή αντιπολίτευση.

Οι Σχέσεις των ΗΠΑ με την άλλοτε πιστή σύμμαχ;o τους άρχισαν να κλονίζονται το 2011, όταν Ο πρόεδρος Μ. Ομπάμα, στην πραγματικότητα υποστήριξε με θέρμη τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο πετυχαίνοντας την «παραίτηση» του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, γεγονός που είχε άμεση επίπτωση στην Σαουδική Αραβία.

Σχόλιο: Η σχεδιαζόμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας είχε ως στόχο τη συντριβή του συριακού στρατού, που θα προκαλούσε την πτώση του Άσαντ και την άνοδο στην εξουσία της σουνιτικής αντιπολίτευσης, την οποία υποστηρίζουν οι Σ.Αραβία και η Τουρκία. Μάλιστα, ορισμένα από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας αραβικών κρατών του Περσικού ήταν διατεθειμένα ακόμη και να αναλάβουν το οικονομικό κόστος της επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία.
Η παραίτηση των ΗΠΑ από τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ανέτρεψε τα σχέδια αυτά. Επιπλέον, σημειώθηκε και μια χαλάρωση της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν μετά την εκλογή του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ροχανί και τις δηλώσεις του τελευταίου ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Δύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του.
Οι τάσεις αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη Συρία και στο Ιράν έχουν προκαλέσει απογοήτευση και εκνευρισμό, κατά πρώτο λόγο στη σαουδαραβική ηγεσία, αλλά και στην Τουρκία. Απτό παράδειγμα αποτελεί η απόρριψη από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας της πρότασης να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, πολλά ΜΜΕ, επικαλούμενα δηλώσεις του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσαν ότι η χώρα αυτή είναι πιθανό να αναθεωρήσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ σε ορισμένους τομείς, προβαίνοντας σε μείωση στις αγορές όπλων και στις εξαγωγές ενεργειακών πόρων, όπως και σε κάποια αποστασιοποίηση από την αμερικανική πολιτική στο ζήτημα της Συρίας.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]