Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: Ιρανοαμερικανός προσπάθησε να στείλει στο Ιράν «ευαίσθητα» στρατιωτικά έγγραφα


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Ένας Ιρανοαμερικανός συνελήφθη στις ΗΠΑ καθώς επιχείρησε να παραδώσει στο Ιράν «ευαίσθητα» τεχνικά δεδομένα μέσω απορρήτων εγγράφων που αφορούσαν στο πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού F-35, αναφέρει το defencenews.

Ο Μοζαφάρ Χαζαΐ, 59 ετών, συνελήφθη στις 9 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ, στο Νιου Τζέρσι, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση για την Τεχεράνη, μέσω Φραγκφούρτης.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Κονέκτικατ, Στίβεν Ρέινολντς, ο Χαζαΐ ήθελε να παραδώσει στο Ιράν «έγγραφα που σχετίζονται με το πρόγραμμα του Joint Strike Fighter F-35 και των κινητήρων των μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν κλαπεί από τις αμυντικές βιομηχανίες όπου εργαζόταν».

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Νοέμβριο, όταν εντοπίστηκε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας ένα φορτίο που είχε στείλει ο Χαζαΐ από το Κονέκτικατ με προορισμό την πόλη Χαμαντάν, στο Ιράν. Τα δύο μεγάλα κιβώτια υποτίθεται ότι περιείχαν «οικιακό εξοπλισμό».

Εξετάζοντας το περιεχόμενό τους ωστόσο οι τελωνειακοί διαπίστωσαν ότι υπήρχαν μέσα «πολλά κουτιά εγγράφων, γεμάτα με τεχνικά εγχειρίδια», διαγράμματα και σχέδια του κινητήρα του καταδιωκτικού F-35.

Τα έγγραφα αυτά ανήκαν σε τρεις εταιρείες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών, όμως οι δικαστικές αρχές δεν διευκρίνισαν ποιες είναι αυτές. Είναι γνωστό ωστόσο ότι επικεφαλής του προγράμματος αυτού είναι ο κολοσσός της αεροναυπηγικής Lockheed Martin ενώ οι κινητήρες του αεροσκάφους κατασκευάζονται από την Pratt & Whitney.

Ο Χαζάΐ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]