Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κατασχέσεις ακόμη και χωρίς (!) δίκη


Το νέο... ποινολόγιο της Εφορίας και τα μέτρα για την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ), που κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη. Από την επιβολή ποινών ξεχωρίζει το δικαίωμα για κατασχέσεις ακόμα και χωρίς δικαστική απόφαση. Τα πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις κυμαίνονται από 100 έως 2.500 ευρώ. Ειδικά όμως για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης το πρόστιμο αυξάνεται κατά 150%, δηλαδή από 40 ευρώ που είναι σήμερα στα 100 ευρώ.

Για σημαντικές παραβάσεις, π.χ. πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τα πρόστιμα φτάνουν το 100% της αξίας των τιμολογίων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΚΦΔ:
  • Σε επείγουσες περιπτώσεις οι εφορίες θα αποκτούν το δικαίωμα να προχωρούν στη συντηρητική κατάσχεση κινητών και ακινήτων χωρίς δικαστική απόφαση. Οι κατασχέσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν με την παρέλευση των 30 ημερών από την ατομική ειδοποίηση προς τον υπόχρεο.
  • Εάν θεωρηθεί από τις φορολογικές Αρχές ότι τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη του φόρου, δίνεται η δυνατότητα κατασχέσεων και πριν από την ημερομηνία καταβολής των οφειλόμενων φόρων.
  • Εάν βρεθούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως το 100% (από 200% σήμερα...) της αξίας τους. Το ίδιο ισχύει και για υποβολή ανακριβούς δήλωσης με δόλο. Για μη έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων άνω των 5.000 ευρώ το πρόστιμο μειώνεται κατά 20% και για εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 1.200 ευρώ κατά 50%.
  • Αν δεν καταβληθεί ο φόρος εντός δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί του φόρου. Το πρόστιμο γίνεται 20%, αν περάσει ένα έτος, και 30%, αν περάσουν δύο χρόνια.
  • Καταργούνται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής φόρων που έως τώρα ήταν 1% τον μήνα. Στο εξής θα επιβληθεί επιτόκιο (πιθανότατα 8,75%), το οποίο θα οριστεί από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
  • Ο φορολογούμενος καταβάλλει με τόκο τον φόρο, εάν η καταβολή γίνει εκπρόθεσμα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]