Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Παράνομη» η απεργία, νέα επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έκρινε «παράνομη» τη γενική απεργία που κήρυξαν για σήμερα δύο συνδικάτα -η Συνομοσπονδία Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) και η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Εμπορικών Συνδικάτων (DISK)- με αίτημα τον τερματισμό της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η απόφαση για απεργία ελήφθη ύστερα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την επέμβαση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση 441 άτομα σε σχέση με τα χθεσινά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο δικηγορικός σύλλογος της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι 56 άτομα κρατούνται στην πρωτεύουσα.

Πάντως, και σήμερα νωρίς το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια ενόψει των προγραμματισμένων διαδηλώσεων των συνδικάτων, υποστήριξαν ακτιβιστές στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε και σήμερα δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος στην Άγκυρα και εμπόδισε χιλιάδες ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη να πλησιάσουν στην πλατεία Ταξίμ.
 
Αντεπίθεση Ερντογάν
Αν μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν υπολόγιζε στην κινητοποίηση της σιωπηλής πλειοψηφίας αλλά και του 50% που έλαβε το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στις εκλογές του 2011, έχει πλέον και μία άλλη παράμετρο, τις εξελίξεις στη Συρία, που ενισχύει τη σκληρή γραμμή του: Η απόφαση της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τους εξεγερθέντες, μια επιλογή που θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων εντός της χώρας, προϋποθέτει σταθερότητα στην Τουρκία.

Ετσι, παρότι αρχικά η κυβέρνηση Ομπάμα αποδοκίμασε ανοικτά τον Ερντογάν για τη σκληρή καταστολή με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Κέρι και του αντιπροέδρου Μπάιντεν, σήμερα με κανέναν τρόπο δεν θέλει κλιμάκωση της πίεσης προς την τουρκική κυβέρνηση.

Τα όσα όμως καταγράφηκαν τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα δείχνουν ότι η δυναμική μειοψηφία των εξεγερθέντων θα αψηφήσει συμβιβασμούς και συμψηφισμούς κορυφής, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Κρίσιμη δοκιμασία, καθώς ο Ερντογάν περνά σε μαζικές κινητοποιήσεις οπαδών του, και αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα έχουμε συγκρούσεις των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος με τους διαδηλωτές.

Όσο κλιμακώνεται η σκληρή καταστολή, όσο θα προχωρούν οι διαδηλώσεις των οπαδών του ΑΚΡ, το απόλυτο όπλο του Ερντογάν -η προκήρυξη πρόωρων εκλογών- θα χάνει τόσο την αποτρεπτική της περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης αξία του, όσο και τον χαρακτήρα μοναδικής ομαλής διεξόδου από την κρίση στο πλαίσιο της θεσμικής νομιμότητας.
Αν οι συγκρούσεις συνεχιστούν με την ίδια ένταση, η όποια προεκλογική εκστρατεία για πρόωρες εκλογές θα έχει από την αρχή χαρακτήρα εμφυλιοπολεμικής σύγκρουσης και το όποιο μικρό ή μεγάλο προβάδισμα του Ερντογάν θα αμφισβητηθεί τόσο από το ετερόκλητο πλήθος των εξεγερθέντων, όσο και από τους ηγέτες της σημερινής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, τον Κιλιντσάρογλου του κεμαλικού CHP και τον Μπαχτσελί του εθνικιστικού MHP.

Σε πολύ δύσκολη θέση θα βρεθούν ο Οτσαλάν και η μερίδα του ΡΚΚ που τον ακολουθεί, καθώς στο όνομα της περιφρούρησης της συμφωνίας για αναζήτηση πολιτικής λύσης με τον Ερντογάν κινδυνεύουν να βρεθούν στο στόχαστρο ως συνένοχοι μιας σκληρής καταστολής.
Ενα είναι βέβαιο, όσο παρατείνεται η σύγκρουση τόσο συρρικνώνονται οι πιθανότητες εκτόνωσης και συμβιβασμού με οποιονδήποτε τρόπο.

Γερμανία: Σεβαστείτε τους πολίτες
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Βερολίνο κάλεσε την Άγκυρα σήμερα να “σεβαστεί το δικαίωμα” των πολιτών “να διαδηλώνουν και να εκφράζονται”, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας στέλνει, με την “ατυχή συμπεριφορά της (...) άσχημα μηνύματα”.

“Η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την προειδοποίησή της: η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένες, οι ειρηνικοί πολίτες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού”, έγραψε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ μέσω Twitter αντιδρώντας στις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

Σε άλλο μήνυμά του μέσω του ιδίου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζάιμπερτ εξάλλου τάχθηκε υπέρ της “συνέχισης του διαλόγου” στην Τουρκία, προσθέτοντας πως “η γερμανική κυβέρνηση καλεί εκ νέου όλα τα μέρη να επιδείξουν σύνεση”.

“Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε με την ατυχή συμπεριφορά της μηνύματα εντελώς λαθεμένα, από την μια στην ίδια της τη χώρα, κι από την άλλη σε όλο τον κόσμο και επίσης σε εμάς, στην Ευρώπη”, επισήμανε από την δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.
“Αυτές τις τελευταίες ημέρες είχαμε ελπίσει ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωνόταν”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος χαρακτήρισε “οπισθοδρόμηση” για την Τουρκία την κλιμάκωση των επεισοδίων βίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας ZDF.
“Αναμένω από την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλλει στον κατευνασμό (...) και ότι θα κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτών οι οποίοι επιθυμούν να ασκούν το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν”, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας. Πρόσθεσε πως “όταν γίνονται διαδηλώσεις, αυτό αποτελεί ένδειξη (της ύπαρξης) μιας ώριμης κοινωνίας των πολιτών”, για να προσθέσει ότι «δεν πρέπει να τρομάζουμε εξαιτίας αυτού, πρέπει να χαιρόμαστε”.

Στη Γερμανία φιλοξενείται η μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και χθες σημειώθηκαν διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς αυτούς που αντιτίθενται στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν.
Πηγή Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Πληροφορίες από RT News, Έθνος, Καθημερινή, Huriyet, ΑΜΠΕ
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]