Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Όχι άλλα λόγια, αλλά έργα για την άμυνα

Του Σωτήρη Σαμψών

«Ο αναβαθμισμένος γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός ρόλος, τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, είναι το καλύτερο όπλο για να διασφαλίσουμε και να υποστηρίξουμε, αν χρειαστεί, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς» στο λιμάνι Λεμεσού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν θα ακολουθήσουμε το προκλητικό παιχνίδι των Τούρκων». Σωστή η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας. Το διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μεταβάλλεται ραγδαία και η αλλαγή τούτη για πρώτη ίσως φορά εδώ και πολλά χρόνια είναι επωφελής για την Κύπρο. Σε εμάς βέβαια εναπόκειται η πλήρης και ορθή αξιοποίηση προς όφελος της πατρίδας μας, των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων. 

Ταυτόχρονα όμως και η Τουρκία αντιλαμβάνεται τις μεταβολές που επήλθαν αλλά και που επέρχονται στη διεθνή αρένα. Και αντιδρά. Και οι αντιδράσεις της εκδηλώνονται μεταξύ άλλων, είτε υπό μορφή απειλών, είτε υπό μορφή προκλήσεων, είτε υπό μορφή προσβολών. Μπορεί λοιπόν να μη χρειάζεται να ακολουθήσουμε «τα παιχνίδια των Τούρκων» και να πρέπει να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας, «γιατί αυτό είναι και η καλύτερη απόδειξη ότι δεν απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα», όπως δήλωσε ο Φώτης Φωτίου, την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να διασφαλίσουμε και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των ενεργειακών μας πόρων, της ΑΟΖ μας, της πατρίδας και του λαού μας.

Η σύναψη συμμαχιών και η δημιουργία στενότατων σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ, αλλά ενδεχόμενα και με άλλες χώρες της περιοχής που τίθενται σε κίνδυνο από την τουρκική εξωτερική πολιτική και από τις επιδιώξεις της Άγκυρας, πρέπει να αποτελεί για την Κύπρο μονόδρομο. Παράλληλα, η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας και η εξασφάλιση μέσων ικανών για να αποτρέψουν την οποιαδήποτε τουρκική επιβουλή σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεν αποτελεί ούτε ουτοπία ούτε ευσεβή πόθο. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη και επιβεβλημένη πραγματικότητα. Τόσο για το δικαίωμα αυτοάμυνας και προστασίας της πατρίδας και του λαού μας, όσο και για τη σύναψη συμμαχιών όπως πιο πάνω αναφέρεται και για τη θωράκιση και ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας μας.

Είναι παντελώς ανέφικτο και εντελώς εξωπραγματικό να έχουμε θέσει ως εθνικό πλέον στόχο την υλοποίηση των σχεδιασμών μας σε ενεργειακό επίπεδο και παράλληλα να μη λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία τους. Είναι εξίσου εκτός πραγματικότητας και πέρα από κάθε λογική, να έχουμε θέσει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και την ίδια ώρα να μην διασφαλίζουμε την βραχυπρόθεσμη τουλάχιστον βιωσιμότητα του αντικειμένου εκείνου που θα μας προσφέρει τη δυνατότητα επίτευξης τους.

Όταν λοιπόν ο Υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι οι «ενέργειες των Τούρκων, δεν επιτρέπουν τον όποιον εφησυχασμό και εκείνο που έχει σημασία, το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σήμερα είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, αν χρειαστεί», η πολιτεία ακολουθώντας, υποχρεούται, στον υπερθετικό βαθμό να εξασφαλίσει ότι τα υπουργικά λόγια θα λάβουν σάρκα και οστά και δε θα παραμείνουν απλά έπεα πτερόεντα…
 
* Ο Σωτήρης Σαμψών είναι αντιπρόεδρος ΔΗ.ΣΥ, Βουλευτής Αμμοχώστου


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]