Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην Κομισιόν αρχίζουν να απορούν με το… πολιτικό παιχνίδι της Αθήνας

Του Γιάννη Αγγέλη

Αυτές τις ημέρες οι μεταφραστικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δουλεύουν υπερωρίες. Τα πυκνά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, αλλά και τα ενημερωτικά reports των υπηρεσιών της Ε.Ε. φτάνουν με ρυθμούς πολυβόλου, στα γραφεία των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προκαλούν… ενδιαφέρουσες αντιδράσεις.

Ειδικά η φιλολογία για το «ενδεχόμενο εκλογών» και τα «οριζόντια μέτρα» φαίνεται να έχουν συγκεντρώσει όλο το ενδιαφέρον. Σχολιάζοντας τα γραφόμενα και ιδιαίτερα εκείνα που φέρονται σαν δηλώσεις στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης περί απόρριψης απαιτήσεων της Ε.Ε. για «οριζόντιες περικοπές», με δηκτικό τρόπο κοινοτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν στους συνομιλητές τους ότι...  

...«ουδέποτε ζητήσαμε οριζόντιες περικοπές. Το αντίθετο, και τώρα περισσότερο από ότι στο παρελθόν, αποθαρρύνουμε τις οριζόντιες παρεμβάσεις και συνιστούμε την περιστολή δαπανών που δεν αγγίζουν τις κοινωνικές παροχές. Και ένα τέτοιο πεδίο μεταξύ πολλών άλλων ήταν και παραμένει το πεδίο των στρατιωτικών δαπανών, εξοπλιστικών και λειτουργικών…».

Συμπληρώνουν δε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ήδη για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» όχι μόνο του 2014 (στο 1,5% του ΑΕΠ) αλλά και του 3% και 4,5% του ΑΕΠ από το 2015 μέχρι και το 2016, ως απαραίτητη προϋπόθεση για το τρίτο δάνειο και την νέα αναδιάρθρωση του χρέους…

Όσο για την απειλή των εκλογών, στα σχόλια μπορεί να διακρίνει κανείς αρκετή ειρωνεία μαζί με εκνευρισμό. Η τρόικα δεν επιλέγει τις κυβερνήσεις με τις οποίες συνδιαλέγεται είναι η απάντηση στο σχετικό ερώτημα. Αντίθετα...

...«θα συζητήσει την εφαρμογή του προγράμματος με την ελληνική κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή, ανεξαρτήτως εκλογών. Και σας διαβεβαιώνω ότι με καλή πρόθεση θα βρούμε τρόπους συμφωνίας όποιος και αν είναι ο συνομιλητής μας …».

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι οι «ιδέες» της Αθήνας για μία …δημιουργική προσέγγιση του τρόπου κάλυψης του δημοσιονομικού κενού με «εφάπαξ» μέτρα για το 2014 έχουν ξυπνήσει και τις διακριτικές αλλά εξαιρετικά ανελαστικές αντιδράσεις της ΕΚΤ.

Στελέχη της οποίας αποδίδουν κάποιες ευθύνες για το μπέρδεμα που έχει γίνει όσο αναφορά την υπόθεση των ANFAs σε αξιωματούχους της Κομισιόν. Αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι οι ιδέες που έχει καταθέσει το ΥΠΟΙΚ στην κατεύθυνση αυτή δεν βρίσκουν πια κατανόηση ούτε από τον Draghi ο οποίος υπήρξε ο «ειδικός» της δημιουργικής λογιστικής στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90, όταν ως επικεφαλής της EFC στην οποία τότε συμμετείχε και ο κ. Στουρνάρας ως πρόεδρος του ΣΟΕ, είχε προετοιμάσει την προσαρμογή των χωρών στα τέσσερα κριτήρια της ΟΝΕ.

Τώρα – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν φαίνεται να θέλει να ακούσει το παραμικρό για την διευκόλυνση της Αθήνας και του πάλαι ποτέ συνεργάτη του με τα ομόλογα του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ…

Πηγή: Κεφάλαιο 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]